Migo
Trådstartare
...det är industridjurhållningen.
Betesdjur som får beta gräs binder koldioxid, ökar biologisk mångfald och motverkar jorderosion. Ställ samma djur i en liten hage eller lada och ge dem säd/kraftfoder, och de blir klimatproblem. Det är oerhört problematiskt att kalla fläsk och kyckling klimatsmart när vi i norden har fantastiska möjligheter att föda upp betesdjur på mark som annars inte brukas, utan tillskott av skördade proteinväxter från andra sidan världen.
Det handlar inte om att sluta äta kött, det handlar om att ställa om matproduktionen. Om att äta det som landet runt oss kan producera utan att utarmas. Om att vi måste inse att livsmedelsproduktion inte är hållbar när vi ständigt effektiviserar, utan att det handlar om känsliga system som måste lokalanpassas och -kräver arbetstimmar-. Är det rimligt att landets matproduktion ska skötas av en handfull procent av befolkningen? När den effektiviseringen innebär ett beroende av ett jordbruk som aktivt minskar jordmånen, ökar erosionen, övergödningen av vattendrag, uppvärming av klimatet, artdöden, djurvälfärdsproblem....?
Netflix har just nu en intressant dokumentär som heter "Kiss the ground". Ett väldigt trevligt alternativ till veganlobbyn, LRFs propaganda och den svenska livsmedelsstrategins effektiviserings- och frihandelsivrande.
Väl värt en och en halv timme av din tid.
Betesdjur som får beta gräs binder koldioxid, ökar biologisk mångfald och motverkar jorderosion. Ställ samma djur i en liten hage eller lada och ge dem säd/kraftfoder, och de blir klimatproblem. Det är oerhört problematiskt att kalla fläsk och kyckling klimatsmart när vi i norden har fantastiska möjligheter att föda upp betesdjur på mark som annars inte brukas, utan tillskott av skördade proteinväxter från andra sidan världen.
Det handlar inte om att sluta äta kött, det handlar om att ställa om matproduktionen. Om att äta det som landet runt oss kan producera utan att utarmas. Om att vi måste inse att livsmedelsproduktion inte är hållbar när vi ständigt effektiviserar, utan att det handlar om känsliga system som måste lokalanpassas och -kräver arbetstimmar-. Är det rimligt att landets matproduktion ska skötas av en handfull procent av befolkningen? När den effektiviseringen innebär ett beroende av ett jordbruk som aktivt minskar jordmånen, ökar erosionen, övergödningen av vattendrag, uppvärming av klimatet, artdöden, djurvälfärdsproblem....?
Netflix har just nu en intressant dokumentär som heter "Kiss the ground". Ett väldigt trevligt alternativ till veganlobbyn, LRFs propaganda och den svenska livsmedelsstrategins effektiviserings- och frihandelsivrande.
Väl värt en och en halv timme av din tid.