Citerar fakta från Evedensias hemsida.
Det är svårt att se och förstå att en häst är halt bak.
Hästen har svårt att gå i rätt form. Det är svårt att flytta hästens balans bakåt och de kan kännas framtunga att rida. Hästen har svårt att förflytta sig i en sidvärtsrörelse (då den hamnar med ena bakbenet under sig och får "all" vikt på detta ben som gör ont). Hästarna har svårt att gå nerför branta backar (då den tar emot sig med sträckta bakben som gör ont). Ofta berättar man att hästen plötsligt kan "tappa ett bakben"(då hästen plötsligt avbryter belastningen på ett bakben för att det gör ont) under ridning och då speciellt vid avsaktande.
Relativt sällan uppfattar man att hästen är halt utan pratar om en rörelsestörning, att den inte känns jämn eller har en stel sida. Hästen kan uppfattas boghalt på samma sidas yttre framben på en volt.
Väldigt ofta har hästen haft problem under en lång tid men ändå varit en fungerande häst. Problemen lyfts ofta upp till ytan först då hästen börjar protestera i arbete eller få sekundära problem med rygg och hältor i frambenen.
Bilden hästen visar vid hältutredningen:
Om knäproblemen är relativt nya kan hästen presenteras i allmänt gott skick.
Om hästen haft problem under ett längre tag ser man att bakdels- och ofta ryggmuskulaturen är dåligt utvecklade. Om bara ett knä är engagerat är ofta muskulaturen dåligt utvecklad bara på ena sidan och hästen kan uppfattas sned i korset (kruppan ser lägre ut om man tittar bakifrån). Att de ser lägre ut kan ibland uppfattas mest vid rörelse och då i trav (sträcker inte ut knäleden maximalt och blir lägre). Rörelsen i skritt är också påverkad och de blir korta i skrittsteget ofta med en typisk hög höft då de avbryter steglängden. Knästräckarmuskulaturen på lårets framsida är oftast dåligt utvecklad och kan ibland dominera den dåliga muskelutvecklingen.
Ofta känner man en ledfyllnad i den affekterade knäleden.
Ett fenomen som erfarenhetsmässigt ofta ses vid knäledshältor är en spänning i ländryggen som kan ses som en lätt karprygg och att muskulaturen är spänd och ofta öm i området. Ömheten sträcker sig bak i kruppan och engagerar den sida hästen är halt på.
Mer kontroversiellt är hur bakbenshältor påverkar frambenen. En erfarenhet är att om problemen funnits länge så hittar man ofta böjprovsreaktioner i framkotorna och det är inte osannolikt att den dåliga balansen spelar roll för utveckling av hovled och strålbenshälta i frambenen.
I trav på rakt spår är de oftast dominant halta på ett ben även vid ett dubbelsidigt problem.
Vid longering ser man mest tydligt att de drar (kortar ner) det sjuka bakbenet då det befinner sig som ytterben och försöker använda samma sidas framben för en framdrivande rörelse som kan ge en bild av att de är halta på det yttre frambenet.
Vid hältutredningen provocerar vi vanligen hästens leder med s.k. böjprov och en erfarenhet är att många hästar med knäproblem, kanske knappt hälften, inte reagerar för böjprov.
Att hältan verkligen kommer från knäleden/erna fastställs med hjälp av ledbedövning.
Om hästen presenteras med hälta fram, som kan vara dubbelsidig, behöver man ta bort hältan fram med bedövningar innan bakbenshältan kan utredas.
Även ryggen kan vara så smärtsam att det påverkar möjligheten att utreda eventuella bekymmer i bakbenen.
Allt detta stämmer överens med min häst. Samt att det är min VETERINÄR som misstänker detta efter att hon behandlat honom med en metacamkur samt en buttakur och han blir bara sämre. Så misstankarna kommer från någon med lång erfarenhet av branschen. Det jag vill veta med min tråd är om någon haft häst med cystor och hur utgången har varit. Ska som sagt in till klinik imorgon och där får jag de svart på vit men ville ha lite information innan också.
Jag jobbar en hel del med rehab, som tränare i sammarbete med vet och andra behandlare.
Som jag redan skrivit ger cystor en extrem hälta om de öppnat sig mot led. En stängd cysta ger inga problem.
Det ger alltså inte de mer svårupptäkta hältorna som tex inflammation i bakknä kan ge. Det blir så extremt halta.
Vill du ha mer info om bakknän rek jag vet Flemming Winberg. Han är knäspecialist, aktiv som både kirurg, utredande vet och forskare.
Det är däremot vanligt att hästar har både pålagringar, lösa benbitar och bara inflammation i tex knäet.
Då räcker sällan metacam eller butta oralt. Du måste oftast spruta med tex tuppkam/kortison i leden. Det behöver den höga koncentrationen koncentrerat i leden.
På röntgen kan du se om det finns antingen lösa benbitar, pålagringar eller cystor. Med ultraljud kan ni kolla om det är pågående inflammation.
Det finns många skäl till knähältor, både mjukdelsskador och skelettala.
Cystor är inte så vanligt och ger mer extrema symptom.
Det är något du ska vara glad över! För en öppnad cysta mot led är inte bra prognos. Tack och lov har nog din häst inte det.