Ja den första meningen är vi helt överens om. Att vi strategier påverkar smittspridning finns det en universal konsensus kring. Däremot hur mycket det påverkar beroende på vilka åtgärder som införs varierar, så jag vill inte lägga ord i munnen på dig genom att säga att det är signifikant eller inte. Vad jag kan se är att smittan sprids genom R-talet, d.v.s hur många en genomsnittlig person med viruset i sin tur smittar, och att då en ökande smittspridning sker exponentiellt. D.v.s om t.ex Norge inför rekommendationer/restriktioner som innebär att smittspridningen blir ca 10% lägre än i Sverige kan det fortfarande leda till att ca 10 gånger fler blir smittade i Sverige. Ett enkelt räkneexempel utan bas i faktiskt data:
Vecka 1 Norge, 1000 smittade, sprider det vidare till 1,2 personer per vecka i 25 veckor = 95 396 smittade.
Vecka 1 Sverige, 1000 smittade, sprider det vidare till 1,3 personer per vecka i 25 veckor = 705 641 smittade.
Allt handlar om att hålla en bra balans. Sverige och övriga nordiska länder har som sagt en erkänt hög tillit till myndigheter och är bra på att följa rekommendationer. Därför anser jag att det är dåligt att vi inte infört lite strängare rekommendationer &/eller restriktioner. Lite hade kunnat göra mycket under den horribla våren och hösten/vintern.
Så har inte R-talet sett ut, men OK, vi är oense kring vilka åtgärder som ger vilka resultat. Min uppfattning är att den stora skillnaden utgjordes av hur smittan kom in i länderna innan strategierna resulterade i olika typer av åtgärder.
Balans är ordet jag gillar. Och jag har för egen del och alla som jag känner närmare följt "stränga rekommendationer och restriktioner" sedan 1 april 2020. Livet har vänts till något helt annat än det som var tidigare.