Jag tror ni har sommarhalvår nu, och det är det som är främsta orsaken till att det går bra.Australien. Vi hade "andra vågen" i juli/aug (mycket värre än när viruset först utbröt), men börjar avta nu igen
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag tror ni har sommarhalvår nu, och det är det som är främsta orsaken till att det går bra.Australien. Vi hade "andra vågen" i juli/aug (mycket värre än när viruset först utbröt), men börjar avta nu igen
Eller att vi är en "ö" och med hårda regler över både internationella gränsen samt gränser över staterna (haft, de är lättade nu, mellan staterna).Jag tror ni har sommarhalvår nu, och det är det som är främsta orsaken till att det går bra.
Det tror inte jag heller.Själv tror jag inte viruset vet om det är sommar eller vinter då vår vinter är som svensk sommar osv.... (där jag bor)
Det tror inte jag heller.
Jag tror däremot att människor beter sig olika ur smittspridningssynpunkt då det är sommar gentemot vinter.
Och det är därför länder som Brasilien inte har en ständig sommar-effekt på sin smittspridning.
Men visst lever folk i Sydney och Melbourne annorlunda i januari jämfört med juli?
Men visst är Australiens geografiska förutsättningar en fördel i sig.
Det tror inte jag heller.
Jag tror däremot att människor beter sig olika ur smittspridningssynpunkt då det är sommar gentemot vinter.
Och det är därför länder som Brasilien inte har en ständig sommar-effekt på sin smittspridning.
Men visst lever folk i Sydney och Melbourne annorlunda i januari jämfört med juli?
Men visst är Australiens geografiska förutsättningar en fördel i sig.
Det som kan ha effekt för spridningen är ju luftfuktighet och sånt. Men den primära effekten är ju som du skriver att folk beter sig olika under sommar och vinter.
Nja, snarare träffas folk inomhus på vintern, och utomhus på sommaren.Ja det är kallt i Melbourne i juli, några plusgrader förmodligen. Om det gör att folk stannar hemma eller går ut på fik vet jag inte.
Men med tanke på Sverige så borde det vara mer folk ute i Januari än i juli då?
Nja, snarare träffas folk inomhus på vintern, och utomhus på sommaren.
Ur smittskyddssynpunkt är utomhus bättre ventilerat.
@Jeffery vill bara förtydliga att jag inte är ute efter nåt "vi är bättre" eller så. Ursprungsfrågan var nämn ett land förutom nz som gör bra ifrån sig. Och jag tycker nog Australien gör det.
Och jag håller helt enkelt inte med om att det är så enkelt som väderrelaterat. Jag tror det har med den hårdare approachen Aus har alltid haft till covid men också lättare att "hålla reda på" för att Aus inte angränsar till andra länder eller har speciella visumavtal (tänk eu) med andra länder. Aus kör sitt eget spel med egna spelregler, take or leave
Menar du att det är irrelevant vilken smittskyddsstrategi som lyckades bäst? För den frågan kommer det att finnas facit på om två år. Och jag satsar alla mina pengar på att Sydkoreas metoder kommer att visa både en betydligt lägre covid-dödlighet kopplat med en ekonomi som inte är sämre än Sveriges.Du har ju väldigt snabb på bollen på frågan jag ställde till ett helt annat nick. Frågan var vilka länder förutom Nya Zealand som lyckats med sin strategi.
Du hävdar Sydkorea medan färska siffror och nyhetsoutlet världen över hävdar den exakta motsatsen..
Hur det ser ut om två år är helt irrelevant eftersom ingen vet hur framtiden ser ut.
Har du någon koll på hur tätbefolkat Sydkorea är jämfört med Sverige, och hur många människor som bor där? Jämför siffrorna du nämner med de svenska covid-siffrorna och svensk folkmängd respektive befolkningstäthet.Och det verkar som det är samma problem där som överallt annars. Att få alla medborgare att följa råd och rekommendationer
https://www.channelnewsasia.com/news/asia/south-korea-reports-880-new-covid-19-cases-dec-15-13774756
Jag tror tur kommer vara en av de viktigare parametrarna.Om två år får vi också veta state of the art beträffande smittbekämpning, och kan lära oss av den, för covid-19 lär inte bli den sista pandemin.
I Sydkoreas fall är det inte frågan om tur utan om bittra erfarerheter från de två föregående Kina-smittorna.Jag tror tur kommer vara en av de viktigare parametrarna.
Och jag tror att det som har visat sig funka ypperligt i samhälle a, kommer ha visat sig mindre lyckat i samhälle b.
Många länder kanske men troligen inte de som är mitt i andra vågen nu och är i färd med att börja vaccinera eller redan börjat. Det blir svårt att få en ny våg innan den nuvarande mattats av. Och om inte för många vägrar vaccin lär vågen ebba ut med hjälp av vaccinera.Bara nyfiken, du skrev att den andra vågen blev värre än den första? Tog men till hårdare lockdowns då?
Jag tror ju tyvärr våg 2 och våg 3 kommer drabba de flesta länder, tills ett vaccin kommer.
Har du någon koll på hur tätbefolkat Sydkorea är jämfört med Sverige, och hur många människor som bor där? Jämför siffrorna du nämner med de svenska covid-siffrorna och svensk folkmängd respektive befolkningstäthet.
I Sydkoreas fall är det inte frågan om tur utan om bittra erfarerheter från de två föregående Kina-smittorna.
Hårda krav för att få resa in i landet, koreanska medborgare som reste tillbaka från Kina isolerades omedelbart vid ankomsten, och det nationella smittskyddet var i full pandemiverksamhet redan i januari. Plus förstås att det fanns en fungerande organisation och ett fungerande regelverk för smittspårning och karantän.
Inte vad jag kallar tur, utan beredskap.
Jag fick mitt svar med covid påvisat imorse. Men är på 9e dagen sedan insjuknande och 3e feberfria så får ju röra mig bland folk igen enligt rekommendationerna. Tänker ta ett par extra dagar bara för att dock.
Smaken är tillbaka en del och lukten finns där lite lite. Vissa saker luktar dock mindre än andra.