Cancer hos krypta hanar- en myt?

Jag har väl ingenstans sagt att det är mindre risk att kastrera en honkatt. Jag säger att det är större risk för hundens hälsa att genomgå en operation än att den ska få cancer i den testikel som inte ligger i pungen. Ingen operation är riskfri. All sövning innebär en risk.

Nej men jag har aldrig hört någon påtala riskerna med det men så fort kastrering av krypt kommer upp så blir det alltid mycket prat om risker med narkos och buköppning, trots att det är samma typ av operation.

Ingen har påstått att det är riskfritt med en operation, men som sagt så är det inte inte heller riskfritt att låta kulan vara kvar i buken. Jag tar hellre en planerad operation av en ung och frisk hund än riskerar en akut på en äldre hund.

Min hund ska sövas om drygt en vecka för att dra ut ett par mjölktänder. Han besväras inte av dem idag men risken finns att han kommer bli besvärad av dem längre fram, därför gör jag det nu.
 
Från Sveriges Veterinärförbund:

Riktlinje om kryptorkism hos hund
Riktlinjen antagen 2018 Reviderad 2020 Granskad senast 2022

Det har inkommit en frågeställning till normgruppen om det kan anses veterinärmedicinskt motiverat att preventivt operera bort en inte uppenbart förändrad kryptorkid testikel och lämna den descenderade testikeln i scrotum dvs inte kastrera patienten. Enligt djurskyddslagen (2018:1192) 4 kap 2 § får kirurgi endast utföras när det föreligger veterinärmedicinska skäl, men kastration utgör enligt djurskyddsförordningen (2019:66) 4 kap 1 § ett undantag.

Hos hundar är testiklarna vanligtvis belägna i scrotum inom 8 veckor efter födseln. Hos vissa individer kan det dock dröja upp till 6 månader innan båda testiklarna vandrat ner (1). Monorkism/anorkism (avsaknad av en eller båda testiklarna) är en potentiell differentialdiagnos men är ovanligt förekommande.
Prevalensen kryptorkism är angiven till mellan 1-7% beroende på vilken population som undersökts (2, 3). Små raser löper generellt en högre risk (3, 4).
Kryptorkism är ärftligt (4). Individer med ärftliga sjukdomar ska, enligt Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2019:28) om hållande av hund och katt 1 kap 24 § 1 p, inte användas i avel.
Kryptorkism medför en 10-13 gångers ökad risk för tumöromvandling av abdominell/inguinal testikel och incidensen av tumöromvandlade testiklar har angivits till mellan 9,2-13,6 % bland kryptorkida patienter (3, 5, 6). Hos yngre hundar (< 6 år) är neoplastisk omvandling av kryptorkid testikel ovanlig (7).
Det är vanligt förekommande att neoplastiska förändringar sker i båda testiklarna (hos 43% av interstitiella tumörer, 18% av seminom och 11% av sertolicellstumörer). Neoplasin i kontralateral testikel har inte alltid gått att palpera (8).
De flesta testikeltumörerna (> 90 %) är benigna och i fall där metastasering skett har primärtumören varit palpabel (8).
En neoplastiskt förändrad testikel är mer torsionsbenägen (9).
Om en testikel befinner sig i scrotum kan denna användas som kontroll då den kan bli förändrad (mindre och sladdrigare) vid en hormonproducerande tumör i en icke palpabel testikel. Andra möjliga kliniska tecken att bevaka är feminisering, hudförändringar, benmärgssuppression, buksmärta och ev. beteendeförändringar.

Normgruppens rekommenderation
Normgruppen anser att kryptorkism inte behöver föranleda kirurgisk åtgärd.
Om kryptorkismen inte åtgärdas bör djurägaren informeras om de ökade riskerna och kliniska tecken på neoplasi och torsion.
Väljs kirurgisk åtgärd är kastration (avlägsnande av båda testiklarna) normalt behandlingen. I enstaka fall uppstår önskemål om att endast avlägsna den felaktigt belägna testikeln men undvika kastration. Då kryptorkism trots allt innebär en ökad risk för neoplasi och torsion anser normgruppen att enkelsidig extirpation är veterinärmedicinskt motiverat. Det bör dock endast ske i undantagsfall och efter en individuell risk/nytta bedömning och en ingående diskussion med ägaren.

Då kryptorkism anses ärftlig ska dessa djur inte användas i avel.

Vid extirpation av en misstänkt neoplastiskt förändrad testikel bör båda testiklarna avlägsnas även om endast en makroskopiskt bedöms vara neoplastiskt omvandlad.
Detta då risken för bilateral involvering är påtaglig.

Referenser:
1. Romagnoli SE. Canine cryptorchidism. The Veterinary clinics of North America Small animal practice. 1991;21(3):533-544.
2. Yates D, Hayes G, Heffernan M, et al. Incidence of cryptorchidism in dogs and cats. The Veterinary record. 2003;152(16):502-504.
3. Hayes HM, Wilson GP, Pendergrass TW, et al. Canine cryptorchism and subsequent testicular neoplasia: Case‐control study with epidemiologic update. Teratology. 1985;32(1):51-56.
4. Pendergrass TW, Hayes HM. Cryptorchism and related defects in dogs: Epidemiologic comparisons with man. Teratology. 1975;12(1):51-55.
5. Hayes HM, Jr., Pendergrass TW. Canine testicular tumors: epidemiologic features of 410 dogs. International journal of cancer. 1976;18(4):482-487.
6. Liao AT, Chu PY, Yeh LS, et al. A 12-year retrospective study of canine testicular tumors. The Journal of veterinary medical science. 2009;71(7):919-923.
7. Reif JS, Maguire TG, Kenney RM, et al. A cohort study of canine testicular neoplasia. Journal of the American Veterinary Medical Association. 1979;175(7):719-723.
8. Dow C. Testicular tumours in the dog. Journal of comparative pathology. 1962;72:247-265. 9. Pearson H, Kelly DF. Testicular torsion in the dog: a review of 13 cases. The Veterinary record. 1975;97(11):200-204.
Kontaktperson för riktlinjen:
Sammankallande i Normgruppen
Den här texten måste jag nog läsa några gånger för att förstå allt helt 😅.
 
Har du källa på att sövning och operation är riskfritt??
Nej, det har jag inte. Jag har heller inte påstått att jag har det eller att det är helt riskfritt.
Men jag antog att du hade en källa på riskerna med planeradsövningg med tanke på ditt påstående, och jag var intresserad av att ta del av din källa och är det fortfarande (även om jag fått en utmärkt artikel av @Malibu_Stacy).
 
Nej felet är ju inte dolt eftersom valpen vid besiktning saknar en eller två testiklar i pungen. Så här skriver SKK:

Har jag rätt till prisavdrag om min hund är kryptorchid?​

Nej, det har du inte. I köpeavtalet framgår att säljaren inte svarar för exteriöra fel i den mån utvecklingen eller avvikelsen inte påverkar hundens hälsa eller funktion som sällskapshund.

Svenska Kennelklubben har tidigare haft en rekommendation till sina uppfödare om återbetalning av 15 procent av köpeskillingen i det fall en såld hund konstateras vara kryptorchid, men denna rekommendation har tagits bort då det är sällskapshundar som säljs med SKKs avtal. Endast det faktum att hunden är kryptorchid påverkar inte hundens funktion som sällskapshund.

Ofta är det inte nödvändigt att operera/kastrera en kryptorchid hund, men många väljer ändå att göra det i förebyggande syfte. Säljaren är inte skyldig att ersätta förebyggande operationer och sådana ingrepp ersätts inte heller av någon försäkring.
Min hade bägge nere vid besiktning men ena har gått upp senare, tror du man kan få det på dolda fel?
 
Min socialt försiktiga ettåring har båda kulorna i buken (inte ljumskarna), veterinären rådde mig att kastrera just pga den ökade cancerrisken. Jag vill gärna låta honom ha sitt testosteron så länge som möjligt för mentalitetens skull och vill helst inte ta bort bollarna för än han är ett par år gammal. Hur sjutton kan jag ha koll på om det utvecklas cancer när kulorna ligger så att man inte känner dem? 😬

Själv tänker jag att cancer kommer sällan när man är ung utan är statistiskt sett större risk ju äldre man blir (tänker nu på människor har inte koll på hundforskning men tänker att det torde vara samma). Jag funderar ju själv på att kastrera och känner att risken med att vänta tills hunden nått full könsmognad ändå för mig känns marginell.
Testikeltorsion har jag inte alls koll på och funderar på om där föreligger en större risk när hunden tränar hårt i tex agility?
Jag är lite i samma bana med tankarna att man inte vill kastrera för tidigt, inte för att Spock har minsta social osäkerhet men jag vill gärna ha lite mognad. Min upplevelse av de få hanar som jag träffat som kastrerats tidigt är att de ligger lite kvar i valpstadiet mentalt .
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp