Bukig men endå mager...

  • Foder & Strö
  • Trådstartare Trådstartare Kasino
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 38
  • Visningar Visningar 2 403
Sv: Bukig men endå mager...

Tack!!
Kändes som att jag var en bov som avmaskat honom!! =)
Är inte hemma så mycket på olika foder. Har aldrig varit något problem innan då han alltid varit för fet så här års. Det var väll därför jag inte satte in stödfodringen i tid.

Ska läsa på detta med lucern och skicka träckprov och väntar på analysen av höet. Min pappa har eller ska skicka in han har eget lantbruk och det är däroifrån jag får höet. ( Gratis är bra :rofl:)
 
Sv: Bukig men endå mager...

Oj jag har nog varit lite snål på lusern då! Men havre borde väl också vara bra proteinkälla?
 
Sv: Bukig men endå mager...

Jag avmaskade mitt varmblod i somras, hon hade inte blivit avmaskad på typ fem år... Gjorde det tre dagar innan jag släppte dom på bete. Efter fyra dagar på bete fick hon fångkänning, troligen pga av att avmaskningen rört om i tarmfloran (enligt vet) och sedan för kraftigt bete på det. Så nu ger jag bakterikultur i förebyggande syfte innan jag kör höstens avmaskning.
 
Sv: Bukig men endå mager...

Förlåt att jag tjatar lite på dig, men tycker att detta är rätt allvarligt

Utvecklad resistens
Eva Osterman Lind har i sin forskning visat att en intensiv och utbredd användning av maskmedel de senaste fyrtio åren har lett till att hästens små blodmaskar har utvecklat resistens, dvs maskarna dör inte vid avmaskning utan lever vidare och reproducerar sig. I Sverige finns en utbredd resistens mot avmaskningsmedel av typen benzimidazoler och nyligen dokumenterades även det första fallet av resistens mot pyrantel, som är ett av de mest använda preparaten. I USA finns redan en utbredd resistens mot pyrantel och många menar att det är en tidsfråga innan resistens utvecklas även mot den tredje klassen av preparat där ivermektion och moxidektin ingår.

När resistens väl har etablerat sig på en gård är chanserna mycket små att maskarna åter blir känsliga. -Det är just av den anledningen som stall- och hästägare nu måste inrikta sig på andra åtgärder än bara regelbunden avmaskning. På vissa stuterier och hos till exempel travtränare sker i dag avmaskning upp till åtta gånger per år.

Får tar träckprov
För att få kunskap om hur hästgårdar generellt försöker hålla tillbaka parasitangreppen gjordes en omfattande enkätundersökning. 627 personer från kategorierna hästägare, tränare och ridskolechefer fick svara på 26 frågor. 71 procent svarade på enkäten och det visade sig att 99.5 procent avmaskade sina hästar minst en gång per år. Endast en procent uppgav att de regelbundet tog träckprov.

http://forskning.se/servlet/GetDoc?meta_id=86262
 
Sv: Bukig men endå mager...

Oj jag har nog varit lite snål på lusern då! Men havre borde väl också vara bra proteinkälla?

Havre är ingen bra proteinkälla. Det är ett energifoder. Har hästen dessutom haft fångsymptom hade jag varit försiktig med stärkelse (spannmål).

Det finns mycket forskning på just fång, inte minst här på Buke finns en del vettiga åsikter att läsa.
 
Sv: Bukig men endå mager...

Åkej tack! Jag fick rådet att lägga till lite havre till mitt hö med lågt smrp (1,6) för att hjälpa upp proteinkvoten. Men nu vet jag!:bow:
 
Sv: Bukig men endå mager...

Jag tror att vi är överens om att maskprov tas på våren, vid konstaterad mask maskas hästen med 4-5 veckors intervall (medel med pyrantel) respektive 8 veckor (medel med ivermektin) hela sommaren för att hagen ska hållas parasit fri.

Att avmaska utan träckprov är ju däremot förkastligt, och många avmaskar helt i onödan...
 
Sv: Bukig men endå mager...

Det låter som om din häst har proteinbrist, det löser du genom att analysera ditt grovfoder o ser vad som fattas, behövs det så tillsätter du helst Lusern o ev betfor till en fångis. Vill du inte göra nån analys, så kan du ge Lusern tillskott ändå. Lusern räknas som ett grovfoder o protein överskott från grovfoder är inte faligt. En fånghäst ska inte svältas utan de har samma näringsbehov som en frisk häst. Det du däremot bör undvika är stärkelserikt foder så som havre, korn mm
 
Sv: Bukig men endå mager...

Är väldigt försiktig med kraftfoder pga fången. Det blir ju ett delemma när man inte kan köra på med fri tillgång på hö osv. QUOTE]

Varför vågar du inte ge fri tillgång på hö? Bantningen har ju tydligen gått för bra. Fång=samma behov som frisk häst, bra grovfoder viktigt, kraftfoder tveksamt om inte tom skadligt
 
Sv: Bukig men endå mager...

Åkej tack! Jag fick rådet att lägga till lite havre till mitt hö med lågt smrp (1,6) för att hjälpa upp proteinkvoten. Men nu vet jag!:bow:

Havre är ett energikraftfoder och tillför mestadels energi. Och hade du dessutom en kvot på 1.6 :eek: s hjälper knappt ens sojamjöl och andra riktigt starka proteinkraftfodermedel för att få till foderstaten!

Vad var det för nån som sa att du ska ge havre till det höet?! :crazy:
 
Sv: Bukig men endå mager...

Till TS:

Du har missförstått lite vad gäller hur man ska fodra en fånghäst (eller så har du fått gamla råd som inte gäller numera).

Du ska inte ge spannmål överhuvudtaget - stärkelsen i det är en riskfaktor för fång. På betet är det kolhydraten fruktan som är den stora boven (ej protein).

Betfor och lusern är bra till fång hästar. Det enda i betfor som kan ge en liten risk är melassen och den kan du skölja bort (det bruna vattnet som blir över om du silar det efter blötläggning).

Och du kan ge fri tillgång på hö så länge hästen håller sig i hullet o inte blir fet. Har hästen tappat i vikt har du ju all anledning att gör det!
Det är bara BRA om hästen får äta mycket strå så minskar störningar i magen (som ju orsakar fångattacker).
 
Sv: Bukig men endå mager...

För skulle ha få äta så mycket hö han ville skulle han bokstavligt talat äta ihjäl sig. Han äter tills det ä slut helt enkelt. Om det så är en runbal med hö. Han skulle stå i den hela dagen. Innan han fick fång för några år sedan hade han fri tillgång på hö så jag vet hur han beter sig vad det gäller det.
Samma är det med för mycket mat i hagen. Alla andra står och vilar lite men han äter. Det är som att han måste äta medans det finns, även om han aldrig har saknat mat.
 
Sv: Bukig men endå mager...

Kanske är det så. Har ju som sagt aldrig varit något problem innan då han alltid varit för fet. Detta är första sommaren som man känner revbenen på homom på typ 13 år eller nått.
Så jag har aldrig behövt tänka på om jag ger för lite mat eller för dåligt med protein.
Det har ju alltid varit tvärt om innan.

Men jag ska åka och köpa lucern redan i dag.
Hur mycket ska jag börja med? Har ju ingen analys på höt ännu men vill ju komma igång så han inte tappar ur ännu mer.
 
Sv: Bukig men endå mager...

Börja ge några dl Lusern i början o öka sedan successivt så den får ett par kg kanske. Vad är det för häst förresten? Lite skillnad på om det är en shettis eller en jättehäst liksom.
 
Sv: Bukig men endå mager...

Korsning mellan arab, norsvensk och new forest. Som en lite tyngre New Forest i kroppen med en mankhöjd på ca 150. Gör ju inget större jobb just nu mer än de två tre turerna i veckan.
Jag har täcke på honom dygnet runt med så att han inte behöver ödlsa energi på att hålla värmen just nu.
 
Sv: Bukig men endå mager...

börja med 3-4 dl ett par dagar och öka sedan succesivt med ca 3 dagars mellanrum med 3-4 dl vid varje ökning.

1kg lusernpellets är ca 1,5 liter ;)

du vet väl att den bör blötläggas?

lycka till :bump:
 
Sv: Bukig men endå mager...

Ok! Funkar ungefär som betfor då. Ska jag fortsätta med betforen som innan Ger nu 4dl torrt, vet inte riktigt hur mycket det blir i vikt eller uppblött.
 
Sv: Bukig men endå mager...

Ja det var sent taget och ogödslat... Vår egen höskörd möglade bort så vi blev tvugna att ta vad som erbjöds... Men jag tog en ny analys, fick svar idag och då var smrp 27! Så det är otroligt olika på balarna tydligen!

Det var en rådgivare som man kan ringa till och fråga råd, man kan också beställa en uträkning av vad hästen ska ha. Det var nog till islänningen hon föreslog havre, tänkte inte så mycket på det eftersom det inte är aktuellt. Islänningen är som en tunna oavsett vad hon äter...

Mitt varmblod med fångkänning i somras är 18 år och gammal fölmärr, hon är bara som sällskap och varken rids eller körs. En och annan promenad bara...

Nu ska jag ösa i henne lucern och se vad som händer!
 

Liknande trådar

Hästvård Hej alla, jag är nyreggad här på forumet men har följt diskussionerna här på forumet av och till sedan det startades. Tack för alla tips...
Svar
1
· Visningar
909
Senast: Aifos
·
Foder & Strö Någon som har erfarenhet att hästen fått stor mage? Bara buken/magen inte hull över revbenen. Jag har haft honom i 3 veckor, en...
Svar
2
· Visningar
674
Senast: Sofiiiia
·
Foder & Strö Någon som har erfarenhet att hästen fått stor mage? Bara buken/magen inte hull över revbenen. Jag har haft honom i 3 veckor, en...
Svar
11
· Visningar
2 020
Senast: axel
·
Hästvård Det är väl gränsfall i fall detta rör hästvård eller foder men jag lägger tråden här ändå. Pållen det gäller: 75% Trakehner, resten...
2
Svar
20
· Visningar
2 619
Senast: akleja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp