Det beror lite på vad du menar med bukig, jag har upptäckt att det tycks finns två olika definitioner på det.
Vissa kallar en häst med proteinbrist för bukig för det enda man ser är magen och hästen saknar helt ovansida så att säga. Där ser man ryggrad och och höftben. Fodrar man bara med halm och/eller dåligt grovfoder så kan en häst mycket väl se ut så. Men det är bristen protein och bland även för liten mängd foder som ger det.
Sedan är det när hästen är i bra hull och ser OK ut på ovansidan men ändå har en stor mage så kan hästen få det av att den stoppar i sig halm. För då fyller halmen buken så att den ser större ut. Det kan även fri tillgång på grovfoder eller gräs göra på vissa hästar. Men om du tar bort halmen från hästen så kommer också magen att försvinna när den inte längre fylls ut av halmen.
Så om din häst som jag förstår det numera står utan halm och ändå har mage så är det mest troligt två saker att välja på om den är frisk för övrigt. Antingen att den har proteinbrist och är mager (i underhull) eller att den helt enkelt är fet, en fet häst tar tid att banta ner. Har den kantig ovansida d v s att du lätt ser eller känner ryggrad och höftben så är hästen mager och felfodrad så förväxla inte det med en häst som behöver banta.