• Avel
  • Trådstartare Trådstartare callie
  • Startdatum Startdatum
C

callie

Har precis tittat färdigt på årets unghästchampionat i hoppning och har en del funderingar.Årets 4 åringar var sämre än på många år.Vi satt alla och väntade på den där 10an eller åtminstone 9an men den kom aldrig.Går vår avel bakåt eller har domarna plockat ut fel hästar??5och6årsklasserna var i många fall rena katastrofen.Minst 50% av deltagarna hade inte där att göra.Dom stannade, ramlade av eller kraschade i trekombinationen.Känns som många hästar inte var klara för detta eller inte tillräckligt bra.I väldigt många fall var det ryttarna som inte var klara för detta utan "satte sina positiva unghästar i skiten".Hur mår dessa hästar efter detta??Kommer dom att hoppa med förtroende igen eller ger dom upp???Känns som det är dags att på något sätt skärpa kraven på hästar och ffa ryttare.Varför inte ha ett begränsat antal kval som i Scandinavien Open.Behövs också högre krav på ryttarna.Kanske krav på placering i 140??Det fungerar inte att "Lilla Lisa"rider sin lovande unghäst som pappa köpt för dyra pengar.En annan sak som inte var bra var framhoppningen.Det var trångt ,rörigt och för många hästar där samtidigt.Mycket riktigt hände också en allvarlig olycka då Jens Wickström blev sparkad i ryggen.Känns som det är dags att separera hoppningen från dressyren och lägga dom olika helger.Detta skulle både hoppningen och dressyren vinna på.Ja det var många tankar men jag kände att jag ville kolla hur ni andra upplevde Breeders i år.
 
Sv: Breeders

Behövs också högre krav på ryttarna.Kanske krav på placering i 140??Det fungerar inte att "Lilla Lisa"rider sin lovande unghäst som pappa köpt för dyra pengar.

Jag håller helt klart med dig om att standarden på ryttarna var minst sagt blandad... Många hästar hade gjort bättre ifrån sig med en bättre pilot.

Dock tror jag det är svårt att införa någon sorts "ryttarkval" hur skulle man ta ut vilka som får rida och inte?
Vad är det som säger att en ryttare som har placedringar i 140 rider sin 5-åring bättre än någon som bara har placeringar i 120?
"Lilla Lisa" med dyra unghästen har antagligen redan en annan färdig häst hemma i stallet också som går 140 stadigt och därmed sållar vi ändå inte bort henne. Jag tror det kan slå fel, det finns de som är duktiga på lägre nivå som bara rider 4-5-åringar och sedan säljs de, vilket gör att de aldrig kommer upp i de högre klasserna.
Tyvärr tror jag att det är fel väg att gå.
Men som sagt, något behöver göras! Kanske man skall införa semifinal regionalt så som man gör med 4-årschampionatet? Detta för att begränsa antalet starter på flyinge, ärligt talat, hur kul är det att se 200 5-åringar i ett svep ;)
Kanske man skulle införa någon form av bedömning/uttagning på de regionala semifinalerna just för att få med kapabla ryttar/ekipage till flyinge?
Låter också sådär och inget som jag tänkt efter närmare på, bara lite trött spånande på lösningar.
 
Sv: Breeders

Jag tycker verkligen inte att man ska ställa högre krav på ryttarna i form av placeringar på hög nivå. Jag är ett ypperligt exempel på en person som rider de flesta unghästar, men att hoppa runt en bana på 1.40 med placering är det inte säkert att jag gör. Jag är helt enkelt inte tillräckligt duktig för det. Min talang är unghästarna och att lösa problem, jag är inte den personen som sitter mer finliret. Men jag är ju också en av dem som Nelle skriver om, jag säljer 4-åringarna när de går bra och börjar med nästa årskull. Jag har inte tålamodet eller kunskapen att ha hästar på elitnivå, däremot är jag bra på unghästarna.

Sen har jag i många år hävdat att svenskarna lär sig att rida fel. Det handlar om att sitta rak i ryggen och att man ska se bra ut och att det ska vara så tekniskt korrekt som möjligt. Men ridning handlar ju även om att känna hästen och utefter vad man känner applicera teknik.

Tyvärr är systemet byggt helt fel, det har jag också sagt förrut och jag kommer att säga det fler gånger. Det svenska systemet har gjort det svårt och komplicerat med unghästarna. Dessutom har vi en skev syn på hur svårt det är att rida en unghäst och därför skaffar vi hellre barnen någonting som redan är färdigt. En färdig häst lär man sig inte rida effektivt på, den vet redan sitt jobb och den gör det den vet att den ska göra. Men en unghäst vet inte det, och den är inte förlåtande mot dina hjälper. Därför måste man vara tydligare i hjälperna när man rider unghästar. Och svenskar måste verkligen lära sig att sitta tight i sadeln. Utomlands skämms man när man ramlar av, i Sverige har vi gjort en fest av det och man får äta tårta när någon ramlat av! Rider man unghästar måste man vara så känslig som ryttare att man känner när hästen tänker någonting och då är tillräckligt vaken och med i matchen att man blockerar hästen innan skadan är skedd.

Jag tycker att vi främja unghästtävlingarna mer och göra det till en större grej, så att unghästarna får mer status. Varför är det hästar mellan 7-12 år som är mest populära på marknaden? Jo, för att det är de som är enklast att rida som man har flest år kvar på.
 
Sv: Breeders

Jag tycker att flera hästar gjorde sämre ifrån sig. En häst var helt annorlunda än vad jag har sätt den innan. Berodde helt och hållet på ryttaren.....
 
Sv: Breeders

Jag har skrivit i den andra tråden om championatet att jag tyckte 4-åringarna var katastrofala. Notera också att jag bara sett finalerna, så det skulle varit de bästa hästarna. Jag hoppas dock innerligt att det inte är det bästa vi har. Å andra sidan hade det varit intressant att se hur alla hästar hoppat under Arnold och Viktoria! Hade nog sett annorlunda ut då.

5- och 6-åringarna i finalerna var dock inte lika illa, men inte heller så många"wow"-hästar.

Vi har en handfull duktiga unghästryttare/utbildare i landet, det blir oerhört tydligt på de här tävlingarna. Sen som flera säger är det skillnad på att hoppa svår hoppning och kunna rida unghästar rätt, det går inte alls hand i hand...
 
Sv: Breeders

Måste erkänna att tittade på webben och blev så illa berörd av hur en ryttare red och behandlade sin fina fyraåring. Att både var glad att jag inte betalt dyrt för att sitta på plats och titta och stängde ner sändningen.
Håller med om de "nya" svenska ryttarna inte är bra och att det är skillnad på att rida unga och äldre hästar.

Har själv upptäckt att det är väldigt svårt att hitta en ryttare som inte är specialiserad redan på ridskolan. En unghäst behöver ju mångsidig utbildning och få hitta sin balans oavsett om det ska blir dressyr eller hoppning som blir inriktningen. Men ryttarna "kan" bara sin gren.
Hur många gånger har jag inte hört "Ja jag är ju hoppryttare så dressyr ..." eller " Ja jag är dressyrryttar så hoppning ...."?
 
Sv: Breeders

Men är det verkligen de som är ridskoleutbildade i grunden som specar sig tidigt?
Visst finns det specialgrupper men de kommer väl när man redan är duktig?
Jag vet inte hur det ser ut på landets ridskolor just nu men där jag är skolad så var det helt allround skolning..
Fördelen att det då på den tiden inte fanns pengar i föreningarna till att köpa helt färdiga hästar så de både födde upp egna och köpte in unghästar så man fick rida hästar som befanns sig på olika utbildningsstadier..
Tyvärr ingen terrängträning men det berodde på att föreningen inte hade råd att bygga en riktig bana..
Sen i gbg infördes begreppet hopp och dressyrspecial. Men jag tror att jag hade kunnat välja vilken som om jag velat..
MEN man lär sig inte att rida unghästar idag för hästarna skall vara "färdiga"..
Kanske för att ridskolorna är större och mindre personliga idag?

För där jag växte upp tog de skickligaste ryttarna hand om skolningen av unghästarna och ju duktigare man blev dessto mer fick man vara med..
Guud va jag saknar den tidens ridskola.. Hahaha jag börjar bli gammel..:rofl:
 
Sv: Breeders

Ni som vet..
hur stor skillnad är det på svårighetsgraden mellan kval och finalen?
Om man nu bortser ifrån tävlingsmiljön som nog skiljer sig en hel del från vad de flesta är vana vid:angel:
På vilken höjd går kval kontra final i de olika åldersklasserna, ingår det trekombination i kvalen eller var det nytt i finalen?
 
Sv: Breeders

För 4 åringarna kvalar man i 1m.
3 felfria för att kvala till semifinal som går i 1m på lördag och de 50 % bästa går vidare till söndag och 1.05m

För 5 och 6 åringar går de i 120 resp 130 och finalerna går väl i 120-125 och 130-135 tror jag.
Regler finns att läsa på swedehorse.com
 
Sv: Breeders

Fyraåringarna kvalar på 1m-hoppning på lokaa tävlingar. De flesta kvalar bara utomhus, så de har inte varit på många inomhustävlingar innan.

Jag tror miljön spelar STOR roll. Jag förespråkar att hästarna ska få framridningstid på banan på kvällar eller tidiga mornar, på samma sätt som de får i andra länder. Det ska vara schysst mot hästarna, det är ju inte meningen att de ska kunna prestera sitt bästa när de är livrädda. Det är ju samma probem på bruksprovet med de unga hästarna.
 
Sv: Breeders

Jag förespråkar att hästarna ska få framridningstid på banan på kvällar eller tidiga mornar, på samma sätt som de får i andra länder. Det ska vara schysst mot hästarna, det är ju inte meningen att de ska kunna prestera sitt bästa när de är livrädda. Det är ju samma probem på bruksprovet med de unga hästarna.
Jag som inte är så bra insatt i de svenska rutinerna när det gäller breeders och kvalitets så känns det som en självklarhet att unghästarna ska få komma in och kolla runt på arenan innan de ska göra själva bedömningen. Blir lite förvånad när du skriver att så inte är fallet. Men generellt är vi i Sverige dåliga på unghästar faktiskt. Systemet är inte uppbyggt för unghästar och när det börjar komma fler och fler så hittar man på åtgärder som gör att unghästarna får plats i alla fall, vilket jag i många fall tycker stjälper hästen. Har har fortfarande inte förstått mig på varför unghästklasserna bara är en grundomgång, vad tjänar det till? Varför inte få köra en omhoppning, fast inte på tid? Och varför får unghästarna inte gå in och titta på hindren innan klassen börjar. Utomlands får man i småklasserna gå banan på hästryggen. Det är schysst eftersom det är i utbildningssyfte.
 
Sv: Breeders

Jag som inte är så bra insatt i de svenska rutinerna när det gäller breeders och kvalitets så känns det som en självklarhet att unghästarna ska få komma in och kolla runt på arenan innan de ska göra själva bedömningen. Blir lite förvånad när du skriver att så inte är fallet. Men generellt är vi i Sverige dåliga på unghästar faktiskt. Systemet är inte uppbyggt för unghästar och när det börjar komma fler och fler så hittar man på åtgärder som gör att unghästarna får plats i alla fall, vilket jag i många fall tycker stjälper hästen. Har har fortfarande inte förstått mig på varför unghästklasserna bara är en grundomgång, vad tjänar det till? Varför inte få köra en omhoppning, fast inte på tid? Och varför får unghästarna inte gå in och titta på hindren innan klassen börjar. Utomlands får man i småklasserna gå banan på hästryggen. Det är schysst eftersom det är i utbildningssyfte.

En uppsutten framridning för de yngre låter ju toppen!

Sen tycker jag det är snudd på konstigt att man inte får rida på arenan innan? Snacka om att flera säkert i stort blir chockade och är man då inte dunderslipad som ryttare blir man nog själv påverkad av stundens allvar och miljön.. Inte de bästa förutsättningar för att topprestera..
 
Sv: Breeders

Tidigare år har det i alla fall alltid varit fri ridning i ridhusen innan tävlingarna dock inte med hinder framme men de som velat har alltid kunnat komma in och kika på väggdekorationer, blommorna i hörnen mm. Har inte hört att det skulle varit någon ändring i år så jag tror det var så även i år.
Sen tror jag inte det är ridhuset i säg vet flera hästar som har varit i detta ridhus många gånger bla på pay&jump som det brukar vara där som ändå blir spookey när de väl kommer in på breeders och det är publiken de inte är vana vid är ett fruktansvärt sorl för hästarna där inne. Jag kommer så väl ihåg när jag red mitt ena CB II sto där i 6-års och den damen har normalt inte tid för något annat än hinderna och har aldrig reagerat om de så smäller en bomb bredvid banan när hon hoppar men kortsidan vid podiet klarade hon inte tappade fokus totalt varenda gång hon passerade där och man ser på filmen att hon fäller bak öronen varenda gång klart irriterad av allt sorl där.

Vad gäller kvalen som diskuterades ovan så behöver uppenbarligen något göras, som det är nu så kan man kvala på små "busk"tävlingar med väldigt låg nivå på banorna. Det är ju allmänt känt vilka ställen som är bra kvalställen = ovanligt lätta banor alltid.
Dessutom ser man ju på filmer som läggs in här att det skiljer enormt på hur en normal 120-130 bana ser ut i de olika delarna av landet. När sedan de som kommer från de "enkla" delarna av landet kommer ner och möter dessa banor som de inte är vana vid i kombination med den "svårare" miljön ja då blir resultatet katastrofalt.

En sak man tex kunde införa är att ett av kvalen måste ske på nationell tävling där är ju banorna mer likvärdiga med Flyinge.
 
Sv: Breeders

Tyvärr är systemet byggt helt fel, det har jag också sagt förrut och jag kommer att säga det fler gånger. Det svenska systemet har gjort det svårt och komplicerat med unghästarna. Dessutom har vi en skev syn på hur svårt det är att rida en unghäst och därför skaffar vi hellre barnen någonting som redan är färdigt. En färdig häst lär man sig inte rida effektivt på, den vet redan sitt jobb och den gör det den vet att den ska göra. Men en unghäst vet inte det, och den är inte förlåtande mot dina hjälper. Därför måste man vara tydligare i hjälperna när man rider unghästar.

Och jag tycker det är precis tvärtom. Föräldrar som köper unghästar till sina barn för att de tycker att varför lägga 100.000 på en färdig häst när man kan lägga 50.000 på en unghäst? Den unga orerfarna ryttaren kan ju lära sig tillsammans med den unga oerfarna hästen. Perfekt tycker många, tyvärr.

Ju mer orutinerad man är dessto mer rutinerad häst som förlåter och räddar ens misstag behöver man. Att rida en unghäst på rätt sätt är svårt. Det räckte bara med det lilla jag såg över nätet för att se att det verkar som många inte har den rätta känslan för unghästar.

Vad man skulle ha är duktiga unghästutbildare som kan leva på sitt jobb. Tyvärr är det svårt att få lönsamhet i unghästutbildning. Ingen vill ju betala vad det igentligen kostar. Man får helt enkelt inte igen sina pengar när man säljer hästen sen.

Det är nog ett ganska så stor och komplext problem det här och det kommer nog ta tid innan vi får en ordentlig unghästutbildningskultur.

Mvh

Tora
 
Sv: Breeders

Jag har aldrig varit och kollat på fyraårschamp i hoppning tidigare. Men i år var jag där eftersom en väns häst var kvalad. Den hästen hade kvalat via semifinalen i Vetlanda. Enligt både ryttare och hästägare var banan där betydligt mer krävande än banan i Flyinge.
Allmänt tycker jag också att kvalitén var hyfsat låg, men poängen förbryllade mig ganska mycket. Till ett par hästar med kända ägare dröjde poängen väldigt länge och man fick känslan av att domarna "pratade ihop sig" om poängen eftersom hästarna hoppade ovanligt dåligt. Dock fick just de hästarna högre poäng än de förtjänade i mina ögon. Efter att ha kollat resultatlistorna tycker jag också att ridsporten mer än någonsin är en klubb för inbördes beundran.
 
Sv: Breeders

Det är rent ut sagt för djävligt om det är så... och hur avskräckande fungerar inte det för en annan amatör?
 
Sv: Breeders

Och jag tycker det är precis tvärtom. Föräldrar som köper unghästar till sina barn för att de tycker att varför lägga 100.000 på en färdig häst när man kan lägga 50.000 på en unghäst? Den unga orerfarna ryttaren kan ju lära sig tillsammans med den unga oerfarna hästen. Perfekt tycker många, tyvärr.
Tittar man på länder som är unghästproducenter, tex Tyskland och Irland så ser man där att de har en annan syn på hur hästar som individer ska ridas. I Sverige vill vi gärna stoppa alla hästar i samma form och rida alla likadant, men det går inte eftersom det är individer. På Irland tex har man talesättet att man måste kunna rida en unghäst innan man kan rida en svårklasshäst, just för att man annars inte vet varför svårklasshästen fungerar så som den gör. Jag kan hålla med om det.

Sen ska man ju givetvis inte köpa en unghäst till en nybörjare. Men det är många unga ryttare som redan nu har 2-3 st ponnyer och det hade inte alls varit galet att ge dessa unga ryttare en ungponny för varje svårklassponny de har. På det viset lär det sig de bästa ur båda sidorna. En unghäst är så rå att man verkligen får rida effektivt, det behöver man inte göra på samma sätt på en utbildad häst. Sitter man bara på utbildade hästar så kommer man bara till en viss nivå, men för att lära känna sig själv som ryttare och utvecklas behöver man få den där unghästridningen i sig också. För har man förståelse och vetskap om hur en häst känns första eller andra gången man rider den, så har man också en djupare förståelse för hur en svårklasshäst fungerar.
 
Sv: Breeders

kl

Jag såg inte i år, så jag kan inte uttala mig om det. Har dock sett tidigare år. Det är banor som kräver sin ryttare, det blir ju betydligt trängre än tex i falsterbo. På något sätt så måste ju kvalsystemet göras om, både för att spara lovande hästar från att tappa förtroendet när de kraschar med en ryttare som inte reder ut det och som någon skrev ovan, det är inte roligt om det blir för många starter.

Jag tror på en annan typ av bedömning för unghästar, liknande de tyska klasserna (Springpferdeprüfung) där det betygsätts hur hästen hoppar banan med avdrag för ev fel. En felfri runda kan ju tyvärr innefatta allt från fin och balanserad hoppning till att man tursamt kom runt på ett mindre bra sätt.

Jag tror också att det hade varit bra med en regional delfinal även för 5- och 6-åringarna.
 
Sv: Breeders

jag håller med!!!

jag är chockad över hur många dåliga ryttare det var!! de flög som små vantar.

Det borde vara som på falsterbo att man kvalar tex på 5 tillfällen.

banorna var svårare än vad jag trodde men det var kul att se att causa klarade det trots att hon aldrig tränat på 3 kombination. Hon var en av få oxå som hade lagom lugnt tempo o faktist var i balans. Många red på fart. vilket resulterade i många pet skulle jag tro.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Träning Min unghäst född -10 har aldrig riktigt accepterat bett. Munnen är kollad,allt ser bra ut. I början så hade vi 3-delat tränsbett,vilket...
Svar
12
· Visningar
1 545
Senast: Ridinglady
·
Hästmänniskan Det här passar inte riktigt någonstans tycker jag och lägger det därför här där jag tycker det passar bäst. Härom veckan satt jag och...
2 3
Svar
46
· Visningar
8 504
Senast: Speedway
·
R
Avel Lite tankar och funderingar kring svensk avel... Är det rätt eller fel att unghästar ska vara på topp när de är 5-6 år, tänker på...
Svar
1
· Visningar
720
Senast: Ramona
·
Hästmänniskan Moderator får gärna flytta om tråden ligger fel. Men satt hemma och funderade igår hur hållbara dagens hästar och då tänker jag inte...
Svar
18
· Visningar
1 503

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • ”Hund” 2005-2010
  • Kattbilder #10
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp