Sv: Varför ridskola?
Varierade ridskolor existerar faktiskt, jag har själv ridit och jobbat på en.
Där fungerar det ungefär så här, det är ca 20 skolhästar, plus, minus, varvat 4 st är shettisar (dom går i egen hage), resten går i en stor hage, tillsammans, blandat sto och vallacker, det finns 3 stora hagar att växla skolhästarna på.
I varje ridgrupp är det mellan 2-6 st som rider, beror helt på nivå och vad för typ av ridning det är, ex. på en uteritt går det fler elever med än på ex en dressyrlektion.
På anläggningen finns det två ridbanor och ett ridhus, ungefär 1 gång i månaden, oftare på sommarhalvåret, är det tävlingar, både hoppning, dressyr och fälttävlan (då det finns terrängbane möjligheter runt hela anläggningen, även några hinder är belägna i några utav hagarna.
Utomstående kan komma in och hålla kurser så det har varit mycket kurser inom islandshäst och körning bland annat,
varje lördag är det något som kallas ministallgänget, då är det barn från 4år upp till 12år som får vara med i stallet, vi brukar rida ut, köra shettisarna, smörja läder, ha småtävlingar om vem som kan mest anatomi på en häst, eller rykttävlingar.
Skolhästarna har varsin "halvfodervärd" som rider "sin" häst på 2 lektioner i veckan, och rider ut på helgen, antingen lördag eller söndag, dessa ska då göra iordning kvällsfoder åt hästen och mocka boxen.
Skolhästarna går ute från 7 på morgonen till 4, ibland 5 på eftermiddagen, då lektionerna oftast börjar vid 5 eller 6, mellan april-oktober går hästarna ut igen över natten när sista lektionen har varit, men då får dom komma in på morgonen och få sitt foder, och sedan släpper man ut dom igen.
Hovslagaren kommer alltid på måndagarna, och visserligen så missar de flesta eleverna att se hur hovvården på skolhästarna går till, men det brukar hållas kortkurer i hovvård för dom intresserade, likadant som det hållt kortkurser i dressyr, hoppning, körning och hästhantering.
På lektionerna varieras det ofta mellan ridhusridning/ridbaneridning i form utav dressyr eller hopp, uteritt (inkl hoppning ibland, ute i skogen då alltså), voltigeträning och sitsträning under longering (då brukar vi vara två st instruktörer så vi kan arbeta 2 st i taget, i dom mer erfarna grupperna får eleverna longera varandra medan vi står på sidan och instruerar både linlöparen och den som rider.
Ingen av skolhästarna är direkt sur eller grinig av sig, de flesta är riktigt högt utbildade och tävlas på kretsmästerskapen och ibland större tävlingar, av både elever och intruktörer. Hästarna får även 1 vecka ibland helt fritt från lektionsridning och rids då endast utav sin fodervärd (om den har någon) och någon utav instruktörerna, mest för att ridas igenom och dessutom få vila lite.
Det finns även ca 10 privathästar inackorderade på ridskolan, dom går också ut vid sjutiden fast dom kommer in mellan 10-11 på kvällen, ev tidigare av hästägaren. Dessa går uppdelad i mindre grupper och går i stora hagar.
Det finns 5 st mindre hagar som är sjukhagar eller till för tillfälliga hästar på gården, 3 st mindre och 2 lite större hagar.
Kan tillägga att skolhästarna är från shettisar upp till halvblod på 180cm, vid utsläpp brukar vi leda ungefär 4-6st hästar var (vi som känner hästarna såklart, annars är det en policy på max 1 häst i taget), såklart väljer man hästar som inte bråkar och tror det aldrig varit någon skada på varken häst eller människa vid utsläpp, vid insläpp så öppnar vi grindhagen och hästarna får själva springa in, dom vet ju vilken box dom ska stå i! detta gäller även vissa privathästar som stått där ett par år och invand vid den typen av insläpp.
Ridcentret är privatägd och drivs av ett par där mannen inte håller på med hästarna, Men dom har mark som dom slår höet själva från, och även säljer balar, mannen jobbar även inom skogsbruket. Kvinnan i huset är utbildad instruktör på högsta nivå, hon håller i de flesta utav lektionerna.
Det finns även två till utbildade instruktörer, den ene är även stallchef så hon har inte så mycket lektioner, sedan finns det två till som jobbar några timmar i veckan, utbildade ridledare, inte högre, men dom är otroligt pedagogiska och bra.
Ibland får även såna som jag, praktikanter utan direkt erfarenhet, hålla i lektioner som jag är lämpad att kunna utbilda eleverna inom, även vi som håller i ministallgänget på lördagarna.
Kan också tillägga att det finns 3 skolhästar som är väl lämpade för handikapsridning så vi har ett par elever i veckan som är funktionshindrade på antingen fysisk eller psykisk väg, varannan tisdag far även två st av instrukörerna iväg till ett handikapscenter där vi har "ponny"ridning åt dom.
Så det finns dom ridskolorna som är lagd åt det bättre hållet, tack vare det här ridcentret har jag lärt mig otroligt mycket inom massa olika grenar, det är fantastiskt.!