Delvis knapplån
Är det inte enklare att äta kött, om man vill ha "köttsmak"?
Det är inte klimatsmart eller ens bra för naturen med en del vegetariska råvaror. Och mycket svenskproducerat kött är bra, både ur etiska, klimatmässiga och biologisk mångfalds skäl.
Det gäller att välja rätt råvaror, och det är extremt svårt att göra med högprocessad hel- och halvfabrikat.
Det som verkligen vill ha sådan där köttsubstitut som smakar som kött, är den högprocessande kemiindustrin, som ser hur de kan tjäna multum, på hel- och halvfabrikat, där det är svårt för konsumenten att förstå vare sig vilken råvara som egentligen dominerar i produkten, hur den eller de råvarorna är odlade, och vilka eventuellt "intressanta" storskaliga kemiprocesser som använts vid tillverkningen.
Det är gott med vällagad vegetarisk mat, där man låter råvarorna tala, precis som det är gott med vällagad mat där kött, fisk eller fågel ingår, där råvarorna är igenkännbara och ger karaktär till maten.
Också delvis kl
Jag tror att det där med "köttsmak" handlar minst lika mycket som att vårt språk är anpassat till köttätande som att vegetarianer verkligen önskar köttsmak.
För mig innebär köttsmak umami. Det går att använda bjäst, stekt svamp m.m.
Sen så finns det ju en viss konsistens i kött. För vissa handlar det kanske om att hitta något som verkligen har kött-konsistens. Men vad är ens köttkonsistens? Kött kan ju ha så många olika konsistenser. För mig handlar köttig konsistens på vegetariska proteinrika produkter om att det finns lagom mycket tuggmotstånd. Många klassiska vegetariska grejer som bönburgare och många sojaproteinprodukter är liksom för mjuka. Inte för mjuka för att vara som kött utan för mjuka för att ge lagom tuggmotstånd helt enkelt.
En kött-burgare kan ju ha väldigt olika tuggmotstånd beroende på tillagning och innehåll. Söker man efter en vegetarisk burgare som har köttig konsistens söker man alltså efter en burgare som har samma konsistens som en lyckad köttburgare, inte som köttburgare i allmänhet. Det finns väl nån slags sweetspot i tuggmotstånd som är eftersträvansvärd för många.
Det finns väldigt processade produkter som liknar kött mer eller mindre. Det finns även sånt du kan göra själv med naturliga råvaror som har stora likheter med kött. Som seitan och jackfruit. Jag ser inte riktigt något samband mellan industriellt processat och likhet med kött. Det går lika bra att skapa något som liknar kött med vanliga råvaror. Att folk väljer att äta sojaprotein tror jag har mer att göra med att det är enkelt att laga och enkelt att äta än att det liknar kött. Det är samma slags människor som köper färdiga sojabullar som skulle köpt färdiga köttbullar.
(Fast sojabullarna är oändligt godare än färdiga köttbullar enligt mig)
Sammanfattningsvis så är de flesta jag känner vegetarianer och jag tror inte att någon av dem saknar kött på det sättet att de önskar vegetarisk mat som inte går att skilja från kött. Men de gillar umami och lagom tuggmotstånd och använder det språkbruk som är lätt tillgängligt för att beskriva detta.
För mig är burgare och korv och bulle en form och inte något som behöver ha med kött att göra. Pannkaka och våffla är andra exempel på ord som beskriver form och inte innehåll. En vegansk våffla är lika mkt våffla som en våffla med ägg och mjölk. Men en våffelsmet som tillagas som en tjockpannkaka är inte en våffla längre även om innehållet skulle vara identiskt. Osv.
Att vegetarianer inte ska äta saker som liknar kött är lite som att köttätare inte ska äta saker som liknar grönsaker? För mig i alla fall som ser vegetarisk kost som helt naturlig.
Är inte vegetarian själv dock, mycket på grund av att jag gillar att använda så mycket råvaror som möjligt samtidigt som jag inte vill lägga jättemycket tid på matlagning.