Sv: Boots till barfotahästar!
Här hittade jag en skiss på hur hovbrosken fäster vid hovbenet, från sidan fast tyvärr utan "resten", så det är bara själva hovbenet och hovbrosken:
Samt i genomskärning:
Den här bilden vill jag tacka dig för att du la in för den beskriver precis det jag ville komma till. TACK!!
Här ser vi hoven i genomskärning bakifrån, även trakterna, vita linjen,det yttre skyddande vägghornet, strålen,elastiska putan och det viktigaste av allt,
hovbrosket!!
Tyvärr är inte bilden helt korrekt utifrån vad som händer i en belastningsfas då denna bild enbart har ritat pilar uppåt vilket lätt kan leda till att man ser sig blind på att själva strålens kontakt med underlaget är helt avgörande för god hovmekanism.
Verkligheten är att kraften som hoven utsätts för i belastningen kommer från
två håll !!
1. Det motstånd som underlaget ger i belasningsfasen,ju hårdare underlag ju mindre sjunker hoven ner och utsätts för motkraft. Strålens possition i förhållande till trakterna.
2. Den motkraft som hoven utsätts för utifrån hästens egen kroppsvikt och den motkraften som går genom hela benaxeln ner genom hoven. Ju hårdare underlag ju större kommer motkraften ner i hoven att bli och ju högre gångart ju större motkraft blir det.
Den motkraft som hoven utsätts för kommer först att expandera genom kotleden,vidare ner genom kronbenet och ner i själva hornkapseln. Detta leder till att kronranden först utsätts för motkraften och expanderar (vidgar sig) därefter transporteras kraften vidare ner i själva hovbenet/djupa böjsenan, elastiska putan och hovbrosket.
Hovbrosket är det vi konsentrerar oss på här. Även om detta är en "teckning" och inte en verklig bild så ser vi här ganska väl hur långt ner hovbrosket befinner sig i framför allt trakten i hornkapseln.
Nu kan vi lätt förstå vägghornet och hörnstödens skyddande naturliga inverkan på själva hovbrosket och förklaringen till elastiska putans storlek och strålens viktiga secundära upptag i själva belastningen.
Det är ingen slump att väldigt många hovar man för dagen tar del av som av en eller annan orsak är verkade i obalans med bakåt bruten vinkel,för hårt verkade trakter där strålen tar upp den primära belastningen och där individen uppvisat långvarig smärta i hovarna, även vid röntgen uppvisar hovbrosk förbening/ avsprängt hovbrosk. (läs hovbrosk fraktur)