Med siffrorna 7, 8 (eller 6) menas storleken på fronten, halvbågen (gullet, swell) längst fram. Den siffran finns med från bomtillverkare och ofta sadeltillverkare. Ofta är den aningen högre än bred, t.ex 6 1/2 bred och 7 hög, och det är tum det är frågan om. Det är ju egentligen den här siffran som är intressant, passformen vid manken. Längre bak är sadlarna ganska lika. Man tenderar att öka vinkeln fram när bredden ökar, vilket inte alltid är önskvärt.
Bars'en är de längsgående bitarna i bommen, och om dom nu råkar vara en viss längd så kan man montera dom på vilken gullet och cantle som helst, och därmed få vilka vinklar som helst på sadeln. En sadel med QH bars säger bara att det är QH bars i den, egentligen inget om vinkeln. Begreppet full, semi, X-wide, standard, regular säger sedan nåt om vinkeln/bredden i fronten.
Det är bara slapphet att dela in sadlarna i full, arab, semi osv. och med det mena hela sadelns passform, men det fungerar hjälpligt. (eller snarare det fungerar inte alls eftersom alla tillverkare har olika metoder att mäta)
Dessutom är det inte särskilt många som skriver ut data om sway eller flare. Det första är hur rak eller bågformade barsen är, det andra hur mycket utvridna dom är i ändarna. En del hästar har lite rakare rygg, en del är mer hängmatta och kräver mer sway.
Är hästen din bred och rund skall du nog gå på en 7 eller kanske 8 tums front. Det blir då i butiksledet full eller större. Ibland ser man X-wide eller liknande. Om den är så bred så passar kanske inte en sadel med för mycket sway, den kommer att trycka på mitten.
Anders nämnde regular som en storlek, här nånstans började förvirringen för 30 år sedan. QH bars då = regular nu. Semi var bredare fram än QH då, nu är den smalare. Nu har man "snott" beteckningen QH bars och satt det på sadlar som är bredare fram än semi, då behövs ett nytt namn på gamla QH, vi får väl acceptera regular.
Pysslar man med gamla sadlar så stämmer inte beteckningarna, en gammal sadel med full QH bars är rätt smal, passade hästar på den tiden, dom var också rätt smala. Det är en halv vetenskap med storlekarna, ingen standard alls, vilket är bra för sadelmakarna och dåligt för konsumenterna.
Några försök har gjorts att standardisera måtten. Det bästa jag har sett mäter bomvinkel på 5 ställen (4 för engelsk) samt bågen (arc) på ryggen.
Det kan se ut ungefär så här: 90-12-110-10-120-5-130 och beskriver vinklarna tvärs hästen framifrån räknat, samt lutningen i grader mellan mätpunkterna. 90 graders front, alltså ungefär QH bars, eller 6.5 tum. Sedan 12 grader neråt, ganska normal manke, inte låg, osv.
Dom har missat en väsentlig detalj i måttsystemet, nämligen horisontella jämnvikten längs hästen. Måtten tar ingen hänsyn till om hästen är överbyggd eller inte. Man kan inte få allt.