Sv: Blir GALEN! Trampar av skor. HJÄLP!! (långt)
Jag har också en häst med hovproblem. Hans hovar spricker nere vid sömhålen och han är expert på att trampa av sig bakskorna - Han ställer sig med ena hoven på den andra och vipps så är skon loss, eller så skuttar han omkring i hagen utan att ha vidare koll på sina ben och då är olyckan snabbt framme. Det är svårt att tro att en nordsvensk på 800 kg skulle kunna slå knut på sig själv och utföra skolor ovan mark på egen hand i hagen men min gubbe klarar det alldeles utmärkt, med avtrampade skor som resultat.
Under sommaren är hans hovar dåliga och det tror jag beror på att fuktbalansen i hoven skiftar så dramatiskt vilket leder till skörare horn. För att komma till rätta med detta har jag använt Keratex Hovstärkare, med gott resultat. Tyvärr så skulle jag börjat behandla hovarna innan problemen uppstod men det är lätt att vara efterklok… Nu penslar jag på hovstärkare för att inte sprickorna skall förvärras och när allt det trasiga hornet är bortverkat skall jag gå över till Keratex Hov-Gel för att förhindra att jag hamnar i denna situationen ännu en gång. Hov-Gelen gör att fuktbalansen behåller sig på en jämnare nivå och den förhindrar inte syre att passera genom hovväggen (som många andra produkter som penslas på hoven gör).
Då han lyckats trampa av vänster bak med 1,5 veckas mellanrum så ser hoven inte alls fin ut. Första gången han trampade av skon så följde insidan av hovväggen med och andra gången så följde utsidan av hovväggen med. Nu ser hans annars så runda och fina hov ut som ett strykjärn i formen och det finns inte mycket att fästa sömmen i.
För att han inte skall kunna trampa av sig skon på nytt så har jag fyllt ut det utrymme där hovväggen saknas med en 3-komponents ”lagningspasta” som enligt tillverkaren (Keratex) skall ha samma elasticitet som friskt horn. Denna ”lagningspastan” var allt annat än lätt att arbeta med och det gäller att se till att man har någonting mellan utfyllningsmaterialet och skon så att man inte klistrar fast pastan i skon eftersom hoven då inte kan röra sig optimalt (ex. vidga sig vid nedtramp). Jag tejpade fast ett smörgåspapper på skon efter konturen på den trasiga hoven. När smörgåspappret var på plats så penslades 2 av de 3 komponenterna på det område som skulle behandlas, detta för att utfyllnaden sedan skulle fästa bättre. Efter 5 minuter spacklade jag i den blandade 3-komponents-pastan i 3 omgångar (max 4 mm/gång). Nu är formen på hoven nästan så som den skulle varit ifall hoven hade varit hel (tyvärr tog lagnings-kitet slut, annars hade jag fyllt ut mera).
Jag har nu ridit hästen vid 3 tillfällen och han har varit ute i hagen och sprungit men skorna sitter kvar! Man kan se att han trampat på lagningen för det är märken i den men den sitter där den skall och den har inte gått sönder.
Om jag skulle behöva laga hans hovar igen någon gång så skulle jag däremot köpa en annan produkt (tyvärr så finns inte de 2-komponentes limmen/pastorna som rekommenderas av hovslagare i andra delar av världen (bla england och USA) att få tag på i sverige men man kan ju alltid importera själv).
Angående frågan om ifall du skall fortsätta med hovstärkaren eller ej: Om du fortsätter med hovstärkaren och hornet blir hårdare så är det ju svårare att trampa av skon som annars kan lossna av minsta lilla. Blir hoven stärkt så går den ju inte heller sönder om skon ändå trampas av och då är det betydligt enklare att få på skon igen.
Jag hade valt att fortsätta med hovstärkaren och investerat i ett par easy-boots att ha till hands när/om skor trampas av för att inte hoven skall hinna trasas sönder ytterligare i väntan på hovslagare. Tyvärr har min häst för stora hovar så det finns inga boots som går på honom.
Hur man undviker att hästen trampar av sig skorna har du ju redan fått svar på. Tårikta eller verka med ganska kort tå fram är väl vanligast men är hästen plattfotad så kanske det inte är lätt att korta av tån så mycket som man annars skulle kunna gjort. Den frågan är din hovslagare bäst lämpad att svara på!
Har ni provat att korta av armarna på framskorna och göra kanterna mera ”avrundade” eller hur skall man säga..? Så att profilen blir likt fören på en båt! Då borde det ju inte vara lika lätt att få med sig skon ifall hästen trampar med bakhoven mot framhoven. Obs! Detta har jag aldrig provat eftersom min häst inte trampar av sig skorna på det viset, det var bara en liten fundering!
Går det inte att få på en vanlig sko så har Mustad olika sorters skor som limmas på:
”GLU-II är en specialdesignad sömfri ortopedisk sko för behandling av förstörda hovar som orsakas av exempelvis kronisk laminitis, på hästar med lösa eller förstörda hovväggar och slitna tår. Även efter kirurgiska ingrepp. GLU-II kommer som ett set innehållande 2 sulor och 2 tab-set samt lim. Sulorna skärs ut till önskad form och tabbarna svetsas sedan fast i sidorna eller till och med på sulan, beroende på vad som behövs. Skon limmas sedan fast på hoven med speciallimmet.
GLU-II finns i två storlekar: GL100s med platta sulor 180 x 175 x 11 mm; eller större: GL200s med platta sulor 195 x 190 x 14 mm.”
”EASY-GLU är en sömfri sportsko. Den är lätt och stötdämpningen är anmärkningsvärd och gör EASY-GLU till en utmärkt sko på vägar och hårda underlag. Eftersom ingen söm behövs, minskar påfrestningarna på hoven och risken för skador reduceras väsentligt.
EASY-GLU är gjord av en aluminiumsko med en eller två tåkappor (beroende på storlek), totalt innesluten av polyuretan och tabbar. Den kan lätt kallriktas och den kan avpassa till fram- eller bakhovar. I speciella fall kan plasten raspas av. Skon sätts fast genom att limma fast tabbarna på hoven med ett speciellt lim som medföljer skon.
EASY-GLU finns i 4 storlekar: EG00, EG0, EG1 och EG3.”
Förutom en välbalanserad foderstat kan man ju ge fodertillskott för dåliga hovar men jag har hittills inte kommit på vilket som verkar vettigast av alla som finns på marknaden. Jag har använt Enzion i 15 månader men det har inte blivit någon förbätting vilket inte är så konstigt med tanke på den minimala mängd Biotin som finns i produkten (minst mg/kg av alla Enzionbaserade produkter som jag jämfört innehåll på).
Jag har fått tips av en hovslagare om ett kosttillskott som heter Farrier's Formula (
www.lifedatalabs.com) och som det gjorts mycket forskning på de senaste 25 åren. Det finns tyvärr enbart att köpa på ett enda ställe i sverige ännu så länge men man kan beställa direkt via nätet också.
En annan produkt som verkar bättre än många andra Biotinpreparat är Hoof Mender, finns på
www.equimins.se.
Det vore kul ifall du skrev hur det gått med hovarna, vad du gjorde och vilken hovstärkare du använde!
Mvh
Madeleine