Bettets inverkan på hästen

Fantasyfire

Trådstartare
Hej! Jag har den senaste tiden läst på otroligt mycket om bettets inverkan på hästen och det har slagit mig hur lite ryttare egentligen vet om vad som händer med hästen när vi drar i tyglarna. Själv visste jag otroligt lite innan jag började intressera mig i ämnet, men det har öppnat mina ögon och gett mig en helt annan syn på ridningen än jag hade innan.

Här kommer några länkar som jag tycker att ALLA ryttare borde läsa innan de stoppar ett bett i munnen på hästen.

Det här är ett mycket intressant projektarbete om bettets effekt och hur hästen påverkas:
http://www.djurensratt.se/sites/default/files/bettets-inverkan-pa-hasten.pdf

Detta blogginlägg innehåller en video med fakta om vilka nerver bettet inverkar på, hur mycket kraft en ryttare lägger i munnen på hästen och hur tungan påverkas (skulle du med gott samvete lägga 300 kg tryck i munnen på en häst?):
http://busenkelt.wordpress.com/2010...tt-tvinga-en-hast-tankar-om-bettets-inverkan/

Hur tungan påverkas av bettet:
http://www.stallrustorp.se/2011/11/bettets-inverkan-pa-tungan/#.UJdvxG9mKvY

Video som enkelt förklarar vart bettet trycker och hur hästen påverkas:
http://www.youtube.com/watch?v=0a-aV0Rsxmg

Jag tror (och hoppas) att ingen behandlar sina hästar såhär i Sverige, men den här video förklarar några extrema effekter av bettet:
http://www.youtube.com/watch?v=lkxOp_xfVEg&feature=related

Artikel om en studie som jämnförde hjärtfrekvens och beteende mellan hästar som reds med bett kontra bettlöst:
http://www.horseconnexion.org/?subp...ns-som-med-traditionellt-traensbett--3655.htm


Det finns hur många länkar som helst angående detta ämne men dessa täcker det mesta.

Men om man inte vill skada sin häst vad ska man välja då? Det första många tänker på när någon nämner bettlöst är hackamore, men detta är ett alternativ som säkert många är skeptiska till (även jag) då det finns skräck-historier och ryttare som knäckt hästens nosben. Studerar man hackamoreet närmare upptäcker man även att det är ett väldigt skarpt alternativ som med hjälp av hävstångseffekten påverkar både hästens nosrygg och nacke vilket kan vara obehagligt och smärtsamt för hästen. Speciellt nacken är ett område med mycket nerver.
Det bästa alternativet jag har hittat är crossunder-träns där inverkan kommer från remmar som är korsade under hästens huvud och vid tygeltag ger ett jämnt tryck över motsatt sida av huvudet.

Det här blev ett ganska långt inlägg, men jag hoppas att ni orkar läsa igenom det + länkarna och göra er egna uppfattning av ämnet. Vad tycker ni? Vad rider ni med och varför? Om ni rider med bettlöst, märker ni någon skillnad kontra ridning med bett? Har det här inlägget + länkarna ändrat er uppfattning om ridning med bett? Vad blev ni mest förvånade över?

Alla åsikter är självklart välkomna :D
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Fy sjutton den nästsista videon, skulle ha liite att säga till om ifall jag skulle vara domare på den tävlingen...! :mad: De red allihop med sådan ilska, stackars djur. Sorligt när man ser sådant där :(
Känner en som just lärt sig rida sin häst ''i form'' - hon sågar ner den så kraftigt att dess huvud far från sida till sida...:( har själv ridit hästen i fråga, den är mycket mjuk i munnen och sänker nästan automatiskt huvudet självmant, den går ju inte i form då ännu, men såga ner den skulle man absolut inte behöva göra, den kommer att bli förstörd och stenhård i munnen från att ha varit en mjuk och väldigt arbetsvillig häst. Hästen protesterar med att gapa och slänga upp huvudet, men hon bara drar ner den med tyglarna och fortsätter såga..har sett henne rida för två olika tränare, ingen säger något!! Vet inte hur mycket effekt det skulle ha om jag själv skulle säga till något om detta, är 18 år, ryttaren är i 40-års åldern...

Såg den fjärde filmen du har där om bettets påverkan för några månader sedan, och bestämde mig för att köpa bettlöst. Köpte ett s.k. LG Bridle, det är en nosgrimma med ringar som ser ut som hjul på sidan om hästens huvud och kedja under hakan, och beroende på var man fäster tyglarna kan man välja om man har s.k. hävstångseffekt eller ej. Fäster man tyglarna så det blir hävstångseffekt, ''snurrar'' hjulen när man tar i tyglarna och kedjan under hakan spänns. Jag har tränset dock på den mildaste effekten, dvs. ingen hävstångseffekt, då fungerar det som ett sidepull mera. Ringarna trycker på sidan om hästens huvud på samma ställen en repgrimma skulle trycka när man svänger (dvs på några nerver som finns där förstod jag?) och kedjan har ingen inverkan alls, när man tar i tyglarna trycker nosremmen på nosryggen, som en grimma.

Har bara testat två ggr, men har varit supernöjd och fått en sån ''aha''-upplevelse :D när man rider med det måste man verkligen rida med skänklar och sits, och väldigt lite med tyglar, man får riktigt rannsaka sig själv som ryttare. Min häst verkar mer avslappnad och nöjd med det, och hon svarar bra och är väldigt känslig för det. Det känns snällare än att rida med bett, trots att jag vet att bettlöst också kan ge allvarliga skador i hästens mun.
Kan tillägga, bara som en sidonot som egentligen inte hör hit, att jag har läst att man inte heller alltid behöver spänna sadelgjorden för kung och fosterland; om sadeln hålls på när man stiger upp med pall, hålls den nog på, bara sadeln passar. :) (Hoppade en gång med sadelgjorden i första hålet, det var kanske 5 cm mellan hästens mage och gjorden...bra satt jag kvar ändå :D)

Angående bett/bettlöst igen, beror det även mycket på handen som rider hästen. En hård hand kan skada en hästs mun även med bettlöst. Och hackamore anser jag vara minst lika starkt som ett bett, om ej starkare.

Egentligen borde man direkt från grunden lära sig rida med mjuk hand och mest med sitsen och benen..fast det är ju ganska svårt att börja med när man ska hålla reda på allt annat på hästryggen, men...

Jag tycker iaf att alla ryttare någon gång borde pröva att rida utan bett; med bettlöst, grimma eller liknande. Det är mycket inspirerande. :)
De här diskussionerna om bettlöst eller ej kan pågå i evigheter, kanske alla bara borde lära sig rida utan träns och sadel så skulle bekymren vara borta? :D
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Du är medveten om att sådana bettlösa som dras ihop runt huvuduet ofta ligger direkt över tandraden i hästens överkäke? Dvs där hästen lätt få skav på insidan av kinden på samma sätt som av för hårt åtdragna engelska nosgrimmor.

Jag rider antingen med ett bett min häst gillar (nu tredelat anatomiskt med fasta ringar) och en löst spänd engelsk nosgrimma eller i något bettlöst alternativ som inte dras ihop runt huvudet beroende på vad vi ska göra. Remont med tyglar, bara grimma eller bara tyglarna runt halsen tex.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Usch.

Jag gillar inte bett alls och tycker många stoppar helt onödigt skarpa bett i sina hästar. Ridning ska inte sitta i händerna och jag rider mycket med säte, vikthjälper och röst.
Rider enbart med bettlöst (kör även bettlöst) och då är det sidepull, grimma eller halsring. Även bosal. Men rider mycket med långa tyglar.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Intressant diskussion, visst är mycket tradition som bör kunna ifrågasättas.

Det första projektarbetet kan ha ett värde för den som vill hitta lite källor, men att Strasser är en av huvudkällorna gör att det mister väldigt mycket i trovärdighet, i all synnerhet när det gäller djurvänlighet. Stycket om hur bett verkar känns enbart förvirrande, vad menar man t ex med de pilar som finns i bilderna och är det ingen skillnad på hur man tar tygeltag?

Självklart är det fullt möjligt att rida utan bett men om man ska börja införa det på ridskolor krävs samtidigt en omarbetad ridinstruktion, det verkar inte utan vidare gå att använda de olika tygeltag som lärs ut idag (ledande, ställande, understörjande, uppresande...) med de bettlösa varianterna.

Att det går att rida bettlöst på en fullt utbildad häst känns i alla fall helt logiskt, den klassiska utbildningen går ju (väldigt förenklat) ut på att hästen inte rids på blank stång innan den i princip är så välriden att bettet i princip är överflödigt.

Som ryttare skulle jag dessutom tycka det var väldigt obehagligt att få 300 kg tryck i tyglarna och dessutom inte ha någon möjlighet att "hålla emot". Jag har svårt att förstå hur detta skulle gå till - förutom om t ex hästen går omkull och det under ett kort ögonblick blir en väldigt stor kraft innan tygeln glider ur handen.

De fall av bruten underkäke jag hört talas om i samband med riding har i alla fall varit hästar utan nosgrimma som gått omkull och brutit underkäken när den "fastnat" mot marken. Jag har lite halvhjärtat letat efter fall där hästen brutit nos eller underkäke pga hackamore, men inte hittat något så finns det belagt eller är det en skröna?
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Nej, jag hade ingen aning... Alla metoder har väll sina nackdelar, men jag skulle hellre ta risken med skav och vara mer uppmärksam på om hästen ser ut att vara öm i kinden och låta en hästtandläkare kolla upp hästen ofta än att göra illa hästen varje gång man råkar dra för hårt i tyglarna. Upp emot 300 kg tryck i hästens mun om man kämpar om den sticker - tänkt då kraften om du skulle falla av! :O
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Som jag har förstått är det bara Strassers hovslagar-metoder som blivit kraftigt kritiserade och nu var det ju inte hovar vi snackade om :P Men Cook låter som en vettig människa ;)
Pilarna ska visa hur hästen böjer huvudet i de olika bettyperna.

Visst blir det krångligt att börja använda bettlöst på en ridskola men tänk på de stackars ponnyerna/hästarna som traskar runt med en osäker nybörjare på ryggen med stenhårda händer...

Det är ju inte så att hästen eller ryttaren sliter med med en styrka på 300 kg, utan när en häst sticker så sliter ju både ryttaren och hästen i bettet åt varsitt håll. Samtidigt så är ju bettet väldigt tunt - jämför trycker mellan handflatan och fingertoppen, större yta = mindre tryck även om kraften är lika stor.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Inte heller jag har hittat några fall av brutna nosryggar av hackamore.

Dock en tanke.
Självklart vore det bästa om vi kunde rida så naturligt som möjligt.
Som för flera tusen år sedan i bara ett rep runt underkäken.
Men, ni måste ta med i beräkningen hur vi utvecklat aveln av hästar också.

Få av dagens hästar är avlade på sin snällhet.
De allra flesta är prestationsavlade, tävlingshästar, ridskolehästar, islandshästar, stora hästar, ponnys.
Nästan alla är prestationsavlade.
Och med prestationsavlade kommer ett högre blod och en lite "vassare" attityd.
Lägg där till dom som vill tävla.
Jag skulle aldrig tordas rida runt en 1.60 bana med bara en rem runt halsen.
OM hästen får för sig att öka galoppen det minsta kan det innebära en rejäl krasch och troligen flertalet brutna ben.

Självklart har vi ett ansvar att se till att våra vänner inte lider av vårat användande av dem.
300kg är mycket kraft. Men det är också ganska mycket kraft i våra "små" vänner.
Så att bara avla på prestation och ridbarhet ger ett resultat av att våra vänner inte alltid är väna, undergivna och snälla. Det skulle kunna ge ett katastrofresultat att försöka rida t.ex. Baloubet de rouet med bara en halsring på världscupen.

Ska man dra diskutionen till sin spets ska vi isåfall också ta bort skydd, skydd som kan skava osv.
Vi ska ta bort vissa typer av underlag som ökar risken för benhinneinflammation, kotledsproblem eller dyl.
Vi måste införskaffa skumgummibommar istället för plast eller trä.
Barfotametoden ska börja förespråkas.

Vart drar man gränsen för vad som är okej eller inte?


Själv rider jag nuvarande stora kille 175+ på ett gummikimblewick med geleklädd kedja. Samt achennosgrimma.
Varför?
För att han är enorm, inte bara hög utan också väldigt lång rygg och hals.
Utan kimblewicket är det omöjligt för mig att orka rida ihop honom.
Och vi vet ju att stora hästar som inte rids i en fördelaktig form har lättare att få skador.'

Så vad ska jag välja?
Skrutta runt i halsring och riskera skadad häst innan vi lär oss rida ordentligt med den?
Eller jobba med att muskla min häst med hjälp av ett bett för att sedan kunna byta till ett mildare?
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Visst blir det krångligt att börja använda bettlöst på en ridskola men tänk på de stackars ponnyerna/hästarna som traskar runt med en osäker nybörjare på ryggen med stenhårda händer...

Jag har ett exempel på det.
En ridskola där flera av ponnyerna stått många år, de har ridits på klassiskt engelskt vis.
Vissa av dem har tävlat framgångsrikt i både lag och individuellt.
Alla har varit älskade barnponnyer.
Nyligen började en ny ridlärare som har ett annat system.
Man ska rida med långa tyglar och bara med säte och ben

Ponnyerna är nu mera oridbara, ungar åker av till höger och vänster.
Senaste tävlingen resulterade i 2 (!!!!) felfria rundor av 15 ekipage. Varav 10 ramlade av och 1 bröt handleden.

Man kan inte frångå ett system bara sådär.
Jag upplever det snarare tvärtom.
Nybörjare är försiktiga med att både säga åt hästen att bromsa eller gasa. Dom "vill inte göra illa dem" och törs knappt ta i dem.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Hästen rids för tillfället på detta:


St%C3%BCbben-Golden-Wings3.jpg


Vingarna gör att det omöjligt kan klämma i mungiporna samt att det är format efter hästens anatomi och har en smakfull metall. Till sist är det ju handen som håller i tygeln som avgör hur pass skadligt ett bett är.

Har provat bettlöst, det resulterade i att hästen inte alls förstod vad jag menade och jag ramlade av.
 
Senast ändrad:
Sv: Bettets inverkan på hästen

Givetvis är det precis som med bett, att du måste lära hästen vad signalerna betyder. Det måste du väl ändå förstå själv?
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Nej, jag hade ingen aning... Alla metoder har väll sina nackdelar, men jag skulle hellre ta risken med skav och vara mer uppmärksam på om hästen ser ut att vara öm i kinden och låta en hästtandläkare kolla upp hästen ofta än att göra illa hästen varje gång man råkar dra för hårt i tyglarna. Upp emot 300 kg tryck i hästens mun om man kämpar om den sticker - tänkt då kraften om du skulle falla av! :O

Men om du inte ens vet det, hur kan du då komma fram till att det är det bästa? Vad har du ens tittat på för bettlösta alternativ då?

Det smidigaste är väl helt enkelt att byta ut sitt bett mot motsvarande bettlöst. Vill man rida med stång rider man med något hackamore. Vill man rida med pelham sätter man bara på tränstyglar på sitt hackamore. Vill man rida med träns så rider man med sidepull elelr motsvarande. Vill man ha ännu otydligare tygelhjälper så tar man en grimma eller så skiter man helt i huvudlaget och rider i halsrem/utan.

Ett bett gör illa hästen om det används ovarsamt, det bettlösa du nämnde gör nog hästen illa bara du använder det i princip?

Jag är rätt less på sådana här trådar faktiskt :o Men jag håller helt med dig om att det är skit hur bettet används många gånger.

Jag tror dock lösningen sitter betydligt mer i att lära folk rida sina hästar bättre - få större effekt av sina hjälper och lära sig hantera problemen på andra vis än att dra i bettet. Att bara skrika "Såhär ont får din häst i munnen" hjälper nog tyvärr inte så många frustrerade ryttare som ju faktiskt drar hästen i munnen just för att de inte vet något annat att göra. Tror jag alltså :)
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Dessutom så är jag en sådan tråkmåns som faktiskt tror att hästen behöver utbildas på bett för att uppnå bra ihopkoppling. Men jag är också så tråkig att jag anser att många kommer ändå inte så långt så de hade lika gärna kunnat rida bettlöst (mig själv inkluderad :D).

I grunden handlar det ju ändå mest om utbildning i ridning, inte skräck för bett. Jag personligen behöver något på huvudet på min häst och för egen del två tyglar för att kunna rida "som vanligt". Men då kan jag få samma känsla även om jag så har en stor stallgrimma med grimskaftet fäst i ringen under hakan sittandes barbacka ute i skogen som jag kan få på en dressyrträning med sadel o träns. Skillnaden är ju att ute i skogen utnyttjar jag det måttet av ihopkoppling och lösgjorhet jag fått lära mig på dressyrträningarna. Jag hade säkert kunnat lära mig en hel del (kanske lika mycket?) även om jag red bettlöst på träningarna, men det är ju RIDNINGEN det handlar om.

Jag rider bettlöst enbart för att själv öva mina ouppfostrade händer. Det är ännu lättare att känna om man fastnar i handen på ett bettlöst träns tycker jag.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Om man inte vill skada sin häst bör man utbilda den både utan bett och med. Om man inte vill skada sin häst i munnen måste man skola sin egen hand och ridteknik. Bli väldigt medveten om sin egen kropps inverkan på hästen och utbilda hästen i vad signalerna betyder. Det innebär inte att man inte ska använda utrustning utan fundera på vad tusan man håller på med, helt enkelt...

Jag kan ju tycka att om hästen sticker bör man analysera varför och tänka om i sitt eget agerande.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Jag tror dock lösningen sitter betydligt mer i att lära folk rida sina hästar bättre - få större effekt av sina hjälper och lära sig hantera problemen på andra vis än att dra i bettet. Att bara skrika "Såhär ont får din häst i munnen" hjälper nog tyvärr inte så många frustrerade ryttare som ju faktiskt drar hästen i munnen just för att de inte vet något annat att göra. Tror jag alltså :)

Det tror jag också. Även om sådana här diskussioner kan vara en väckarklocka och mana till eftertanke.

Jag tror inte att en ryttare med ful hand blir "snällare" med ett bettlöst alternativ, jag tror inte det blir så mycket bekvämare för hästen.

KL
Sedan undrar jag, apropå att låta ridskoleryttare rida med bettlöst istället för träns, om dessa alls kommer att kunna rida med tränsbett sedan? Kan det inte vara risk att dessa ryttare blir ännu mer okänsliga än innan, just för att de inte får någon reaktion från munnen, och därmed tar mer i tygeln än vad som behövs den dag hästen tränsas med bett. De får alltså ingen känsla för vad bettet "säger", vilken inverkan bettet egentligen har.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Men om du inte ens vet det, hur kan du då komma fram till att det är det bästa? Vad har du ens tittat på för bettlösta alternativ då?

Det smidigaste är väl helt enkelt att byta ut sitt bett mot motsvarande bettlöst. Vill man rida med stång rider man med något hackamore. Vill man rida med pelham sätter man bara på tränstyglar på sitt hackamore. Vill man rida med träns så rider man med sidepull elelr motsvarande. Vill man ha ännu otydligare tygelhjälper så tar man en grimma eller så skiter man helt i huvudlaget och rider i halsrem/utan.

Ett bett gör illa hästen om det används ovarsamt, det bettlösa du nämnde gör nog hästen illa bara du använder det i princip?

Jag är rätt less på sådana här trådar faktiskt :o Men jag håller helt med dig om att det är skit hur bettet används många gånger.

Jag tror dock lösningen sitter betydligt mer i att lära folk rida sina hästar bättre - få större effekt av sina hjälper och lära sig hantera problemen på andra vis än att dra i bettet. Att bara skrika "Såhär ont får din häst i munnen" hjälper nog tyvärr inte så många frustrerade ryttare som ju faktiskt drar hästen i munnen just för att de inte vet något annat att göra. Tror jag alltså :)

Jag har läst på ganska mycket om den typen av träns och har inte hittat någon information om att de ska skava. Bettlösa alternativ som jag har kollat på innefattar bl.a olika hackamore liknande träns men de tycker jag är dåliga eftersom att de ger ett starkt tryck bakom öronen där hästen har mycket känsliga nerver, sidepull men de tycker jag har för lite broms och cross-under där modellen micklem multibridle är den mest intressanta.

Jag tror att du gör illa hästen med bett i munnen även om man är mjuk i händerna bl.a så trycker man på känsliga nerver, tungan trycks ner mot lanerna eller hamnar långt bak i halsen då hästens sväljreflex "aktiveras" av att ha något i munnen. Hästen har egentligen inte plats för ett bett i munnen. Sedan så om man skulle falla av eller att hästen blir rädd för något och sticker är det i princip omöjligt att undvika att göra illa hästen i munnen. Att hjärtfrekvensen är högre på hästar som rids med bett måste ju säga något om smärta och obehag...

Ja, jag håller med om att ryttare måste lära sig att rida bättre - mer säte och skänkel än tyglar.
 
Sv: Bettets inverkan på hästen

Om man inte vill skada sin häst bör man utbilda den både utan bett och med. Om man inte vill skada sin häst i munnen måste man skola sin egen hand och ridteknik. Bli väldigt medveten om sin egen kropps inverkan på hästen och utbilda hästen i vad signalerna betyder. Det innebär inte att man inte ska använda utrustning utan fundera på vad tusan man håller på med, helt enkelt...

Jag kan ju tycka att om hästen sticker bör man analysera varför och tänka om i sitt eget agerande.

Som jag redan har svarat i en annan kommentar så tror jag att man gör illa hästen i munnen även om man har mjuka händer.

Att hästen sticker behöver inte vara ens eget fel. Hur snäll och lugn hästen än är kan den ändå bli rädd för något och sticka. Tog hand om "världens lugnaste" shirehäst som inte är rädd för något - traktorer, plogbilar, motorsågar, ju mer det lever om ju bättre... Han blev rädd för en cykel som oväntat dök upp och skenade hem...
 

Liknande trådar

Träning Min snart 5 åring rids på sidepull. Han är mycket känslig så det fungerar alldeles utmärkt. Nu är det bara det att ibland kan det vara...
2 3
Svar
51
· Visningar
4 866
Senast: mackan
·
Utrustning Hej! Ny här på forumet! Har en islandshästvalack på 16 år, som jag haft i lite över 4 månader. Vi har problem med bett och att hitta...
Svar
11
· Visningar
5 417
Utrustning Jag har ridit för det mesta dels med bett tills jag köpte min nuvarande häst. När jag började rida min häst så var han oerhört stark...
2 3 4
Svar
63
· Visningar
7 118
Utrustning Min 6-åring som jag nu haft i 5 år visar sig allt mer bli känslig för varje år och i takt med sin utbildnings- och...
2
Svar
25
· Visningar
4 433
Senast: AW
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Retrievertråden
  • Stor enkel hundras med lagom driv
  • Valp 2025

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp