Sv: Behövs en ny analys?
Jo, förstås!
Om höet är torkat på åkern så vänds det flera gånger och eftersom det är torrare när det bärgas så tappas förmodligen fler blad än vid skörd av ensilage. Det gör ju att höet innehåller mindre protein.
Och så här skrev Cecilia Möller om förtorkning av ensilage:
"Förtorkningen inverkar också på proteininnehållet i grödan. I den färska grödan finns 75-90 % av allt kväve i form av protein. Under förtorkningen utförs en snabb proteolys av växternas enzymer som bryter ner proteinet till enklare kväveföreningar som t ex aminosyror. ... En snabb och effektiv förtorkning motverkar förluster av både socker och protein (pers. medd. Slottner, 2001)"
Med andra ord; torkning till hö medför förlust av protein jämfört med ensilering! När det gäller mineralerna hittar jag inte riktigt något, men detta hittade jag på Hippocampus (
http://hippocampus.slu.se/hastens_foder/vaxande_hast/vallfoder.cfm?Call=foder )
"Vågar man lita på att hästen får i sig alla mineraler bara genom att beta?
Man vet är att smältbarheten = lättheten för kroppen att ta till sig fodrets mineralämnen, är högre i det unga, färska fodret än i ett äldre konserverat foder..."
Det kanske kan betyda att även om det finns lika mycket av mineralerna i ensilage resp. hö så kan hästen utnyttja det sämre i hö?
När det gäller vitaminer slutligen så måste det väl vara så att en del förstörs vid torkningen, i alla fall de som är vattenlösliga?