Sv: Bästa kraftfodret?
Jag förstår vad du är ute efter. Ska försöka utveckla mitt svar.
I princip fungerar det såhär:
Hästen har en tunntarm, och efter tunntarmen kommer grovtarmen.
I tunntarmen absorberas lättsmälta foderkomponenter. T.ex. tas nedbrutet protein upp i form av aminosyror, nedbruten stärkelse tar upp i form av glukos...
I tunntarmen sker ett lite effektivare upptag än i grovtarmen eftersom det inte uppstår någon fermentationsförlust (förklarar snart!).
I grovtarmen finns mikroorganismer som jäser resten av fodret. Mikroorganismerna bildar då flyktiga fettsyror, vilka absorberas i blodet. Vid jäsning får man en viss energiförlust i form av gaser.
Att svara på vad som är "bäst" för hästen, upptag i grov- eller tunntarm, går inte att säga enkelt. Det som är farligt är när man ger för mycket kraftfoder så att tunntarmens kapacitet överskrids, eftersom man då riskerar att det hamnar för mycket lättsmält material i grovtarmen. (Risk för "feljäsning".)
Så i princip skulle jag svara att ja, ett sätt att se på vilken energi som är "bäst" beror på vad hästen förväntas prestera. För en "vanlig ridhäst" ska grovfodergivan alltid vara det dominerande i foderstaten - en "vanlig" häst kommer aldrig prestera så mycket att jäsningsförlust blir ett problem.
Vad som ger havre den högre tunntarmssmältbarheten vet jag inte - biokemi är inte min starkaste sida. Men jag tror det har att göra med tillgängligheten av stärkelsen - eventuellt är det svårare att bryta ned celler i kornet för att komma åt stärkelsen.
När man avgör var i kroppen ett fodermedel tas upp gör man smältbarhetsstudier. Man kan t.ex. använda sig av fistulerade hästar (hästar med hål i bukväggen in till trmen), och så tittar man på vad man stoppar in och hur mycket av det som finns kvar efter ett visst tarmavsnitt.