Barfota häst

S

Sweet

Hur ofta verkar ni era barfota hästar? Alltså inte föl utan ridhästar.
 
Filar lite varannan- var tredje vecka och skär strålen var fjärde ca.

Det är inte mycket att ta men jag håller efter dom kontinuerligt.
 
Nej det har jag inte.
Det jag kan om barfotaverkning har jag i stort sett läst mig till. Det finns många kunniga människor på nätet som hjälper varandra genom att dela med sin av sin kunskap.
Bla är det norska barfotaforumet på Yahoo väldigt välbesökt.
Många lägger ut bilder på sina hästars hovar och man kan både se på dessa och få synpunkter på de bilder man själv lägger ut.

Har bekanta i Norge som varit på kurser och som gett mig tips och synpunkter när de varit på besök.

Sen fick jag från det jag var liten följa med en vän till familjen som är hovslagare ut och sko så jag har sett många skoningar och verkningar, men det var inte förrän jag köpte min häst som jag var tvungen att verkligen försöka sätta mig in i det här med hovar. Tyvärr var jag inte tillräckligt kunnig när jag anlitade den första hovslagaren vilket jag bittert fått ångra...

Hovslagaren jag "har nu", som är den som fick dra av skorna på pållen, tittar till oss ibland och är mycket nöjd och en smula förvånad över resultatet, han trodde knappt att han skulle klara att gå barfota även fram. Men det funkar, även om det har tagit tid.
Skillnaden på pållens hovar är jättestor!

Som tur är sliter min häst hovarna jämnt vilket ju gör det mycket lättare för en amatör. :)
 
Ung var tredje månad. Hovis kollar dock oftare men hon sliter helt jämnt och vi går mkt på varierat underlag så hon sliter ner de också. Filar bort ev ojämnheter själv.
 
Målet är ju att efterlikna den naturliga slitningen och inte vänta länge och ändra mycket på hoven.
Har man väl fått en bra form så innebär det är en löpande verkning.. dvs. du håller koll och verkar i samband med löpande vård, såsom rykt och krats.
Obs! -vänd dig till en hovårdsspecialist/ hovslagare eller kunnig barfotaverkare (kolla med fungerande barfota hästar och dess ägare ) för att få hjälp med verkningen. Barfotaverkningen skiler sig endel från konventionell verkning.
Han/hon verkar till att börja med, känner du sedan att du vill verka själv så tar du över den "löpande" verkningen och får hjälp att "besiktiga" av och korrigera ditt jobb med jämna mellanrum, -från början kanske varje vecka och sedan ökar intervallet i takt med att du blir duktigare.
 
-Förlåt jag glömde ju det viktigaste! Målet är ju att verka så lite som möjligt. Att hästen själv sliter sina hovar och att manniskan bara behöver korrigera små detaljer.
 
Jag tycker att det viktigaste är att hovvården sköts utifrån individens förutsättningar, allt annat måste ses som djurplågeri.
 
Ehh... hur menar du då?
Menar du att mitt svar till Sweet skulle uppmuntra till djurplågeri??
I sådan fall måste jag be om ursäkt och passa på att understryka:
PLÅGA INTE ERA HÄSTAR!
..så, nu tror jag, att dom som går i hästplågartankar, blev ganska spaka och fick något att fundera på.....
 
Nej det var mer ett klargörande, kan individen klara sig utan skor för det den skall användas till *fine*. Måste den ha skor, så är det så. Det handlar om att ta hänsyn till individen, inte till sitt eget tycke och smak som har blivit väldigt poppis.
 
Tror inte det är många som använder en barfotahäst till mer än den klarar av, vilket kan vara allt.
Om man vill ha hästen barfota så är det antagligen för att man anser att det är det bästa. Att samma person skulle sätta sig och "rida sönder" hovarna helt hänsynslöst finner jag högst otroligt.
De som väljer detta är med största sannolikhet väl medvetna om vilka begränsningar hästen har under framförallt övergångsperioden.

Dessutom finns det, vilket det känns som om jag upprepar om och om igen, väl fungerande boots! :bump: :bump:

Sunt förnuft får man ändå utgå från att folk har tills de bevisat motsatsen.
 
Sweet, jag lånar din svarsknapp lite.

Jag blev så intresserad av ämnet så jag sökte lite på nätet. Här är en länk med bra info.

Mer info finns på samma sida under Läsvärt, Hästen, Hovarna.
 
När jag hade barfotahäst så kom hovis var 8:e vecka och "gjorde sitt".
Rättade till det som behövdes, oftast var det inte så mycket.
 
Jag använder marquis supergrip. Kan beställas från england. Finns dock fler modeller. Ex Boa horseboot, swiss hoseboots.


Jag har använt dem när jag ridit på grusväg och knaggligt underlag men nu är det sällan eftersom hovarna blivit så mycket starkare.
 
Nu är det så att jag har båda mina varmblodstravare barfota sedan en tid och de har jättefina hovar. De går på lösdrift. Jag är emot järnskor om hästen verkligen inte behöver det och det enda jag frågade var hur ofta ni andra som har barfotahästar verkar hovarna. Så att börja gasta om djurplågeri är väl lite att ta i. :smirk:

Jag har inte mina hästar utan skor för att det är mest ekonomiskt utan för att det är det bästa för just mina hästar. De har bra hovar så varför ska jag banka på järnskor? Som någon redan har sagt så finns det jättebra boots att sätta på hovarna för att skydda från allt för hårt slitage.
 
har ett snart 7 årigt hbl sto som har gått oskodd bak hela livet.
under de drygt 7 månader jag ägt henne har hovlagaren inte rört bakhovarna en enda gång, hon sliter ner dem själv :bow:
jag rider 5-6 dagar i veckan varierat i ridhus, paddock på asfaltsvägar, grusvägar och i skogen, hoppning, dressyr, konditionsträning, klättring m.m. kommer väl förhoppningsvis tävla lite till sommaren.
hon har inte reagerat hittills.
 
Båda mina hästar går oskodda har gjort så hela sina liv (5 och 13 år). Kollar hovarna noga, den ena hästen sliter lite bättre. Raspar lite själv när det behövs. Hovis kommer ut var 4-6:e vecka. Min hovslagare har avrått mig från att sko mina kräk.
 
Var tredje månad ungefär. Sen filar jag ner dem lite själv efter behov.
 

Liknande trådar

Hästvård Jag har snubblat över några trådar på FB på sistone om alternativbehandlingar av hästar (avmaska med örter, inte vaccinera...
Svar
6
· Visningar
373
Senast: animalasia
·
Hästvård Jag undrar om det är fler med äldre hästar som upplevt att deras häst verkar lite senila? Jag har en 20 +häst som börjat uppvisa lite...
Svar
7
· Visningar
962
Senast: Sirap
·
Hästvård Någon som har en idé om vad som kan vara bekymret med min häst? Hon kliar bort sin långa vackra man från ca halva manen och bakåt. Jag...
Svar
8
· Visningar
878
Senast: skogaliten
·
Hästvård Hej! Min häst har ett återkommande problem där han får som strävhårig päls ca 1-3 månader efter klippning nr 2 (som blir runt nov-dec)...
2
Svar
29
· Visningar
1 430

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp