Jag anser mig inte vara nyreligiös avseende något när det gäller att ta in fakta. Däremot har jag med egna ögon sett BARFhundar som blivit rejält sjuka. Det blir också hundar som äter torrfoder men av helt andra anledningar.
Och jag har sett katter bli rejält sjuka av torrfoder, som faktiskt inte blir friska förrän man kastar eländet åt skogen. Där inte ens de de dyra veterinärfodren har någon som helst effekt och veterinärerna endast står kvar med livslång behandling med kortison och antibiotika av och till som alternativ. På hundsidan har jag inte lika mycket erfarenhet eftersom det var länge sedan jag hade hund, men jag tycker mig läsa en hel del liknande erfarenheter även där. Och jag vill nog påstå att om ett djur (oavsett art) inte kan bli besvärsfri så länge de får torrfoder (eller rå mat) så finns det ett grundläggande problem med kosten som sådan.
Jag förhåller mig tveksam till att ge hund kyckling eller för den delen somliga andra sorters kött också som är rått.
Du får gärna vara tveksam till rå mat. Jag är tveksam till torrfoder.
Det beror i stora delar på att jag haft en hund som blivit mycket sjuk av rått foder. I övrigt är det få människor som har den reella kunskap som behövs för att sätta samman foderstater. Det gäller f.ö. inte bara hund.
Och många andra har andra erfarenheter. Vad gäller kunskap om att sätta samman foderstater är det tråkig att den kunskapen helt och hållet saknas även på de största djurklinikerna i Sverige. Där om någonstans borde kunskapen finnas, men det gör den inte. Det gör att djurägare som av olika anledningar vill eller måste göra egen mat till sina hundar/katter blir oerhört utelämnade.
Samtidigt är det inte hjärnkirurgi att sätta samman en bra foderstat till ett friskt djur, men där har vi ju fått lära oss att det är fullständigt omöjligt. Något som djurfoderindustrin inte minst har bidragit till. Hundar och katter har inte bara olika näringsbehov beroende på ålder utan även beroende på om de är kastrerade, på ålder, ras, om de är ute eller inne, om de har lång eller kort päls, om de bor i staden eller på landet mm. Vissa påståenden är mer valida än andra...
Jag kan inte heller se något som helst samband mellan hundars utfodring och semesterresor.
Menar du att eftersom människor åker på semester (eller köper danskt fläsk) så blir det mindre risk med rått hundfoder?
Den gemensamma nämnaren är antibiotikaresistenta bakterier. Man kan fråga sig var man egentligen bör lägga krutet. Vad är det som medför störst risker? Att låta hunden äta rå mat (som mest sannolikt innehåller andra stammar av antibiotikaresistenta bakterier än de människor faktiskt förefaller åka på om den nu innehåller sådana bakterier) än att åka utomlands ett par veckor per år och moffa dansk fläskfilé varje lördag. Sila mygg och svälja kameler?
I min värld så ökar risken för att multiresistenta bakterier sprids.
Notera också kommentaren om UVI (en mycket vanlig sjukdom hos kvinnor i alla åldrar som ofta orsakas av E.coli, dvs vanlig tarmbakterie).
Om ESBL sprids mer så ökar också risken för att drabbas av ESBLorsakad UVI. Det är mycket allvarligt.
Innan vi drar på sådana växlar vill jag ha vetenskapliga belägg på att antibiotikaresistenta bakterier som vi finner hos våra sällskapsdjur och som i sin tur sannolikt kommer från deras foder faktiskt orsakar UVI hos kvinnor...