Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jag som funderade på honom till nästa års betäckning...Ytterligare en Lövsta hingst är kastrerad, Dom Perignon. Någon som betäckt med honom i år?
Kanske finns på fryst? Jag vet inte om Lövsta bara är väldigt schyssta mot hästarna men det känns som de har kastrerats väldigt många Lövsta hingstar nu.Jag som funderade på honom till nästa års betäckning...
Ja, han ska finnas på fryst. Men fryst känns som en chansning på ett äldre sto...Kanske finns på fryst? Jag vet inte om Lövsta bara är väldigt schyssta mot hästarna men det känns som de har kastrerats väldigt många Lövsta hingstar nu.
Jo så är det ju. Finns som tur är andra Dominator söner på färsktJa, han ska finnas på fryst. Men fryst känns som en chansning på ett äldre sto...
Det har de. Deras version är att man bryr sig om hästens välfärd (då med undertonen om att andra inte gör det i samma utsträckning). Jag undrar om det har mer att göra med att hästen inte är tillräckligt intressant som avelsdjur och är värd mer (emotionellt eller monetärt) som tävlingshäst.Kanske finns på fryst? Jag vet inte om Lövsta bara är väldigt schyssta mot hästarna men det känns som de har kastrerats väldigt många Lövsta hingstar nu.
Ja det låter ju fint att säga så.Det har de. Deras version är att man bryr sig om hästens välfärd (då med undertonen om att andra inte gör det i samma utsträckning). Jag undrar om det har mer att göra med att hästen inte är tillräckligt intressant som avelsdjur och är värd mer (emotionellt eller monetärt) som tävlingshäst.
Jag skulle tro att många hingstar blir lika bra eller bättre som valacker.Ja det låter ju fint att säga så.
I mina öron låter det som han varit ett ”as” när de skriver testosteronet har stökat till det för honom. DP har 91 reggade avkommor på blup och är född 2016. Han är en mkt snygg häst att titta på tycker jag men är inte intresserad av att avla på honom. Fick en 9:a på typen. Har sett honom live under Jüri och Thomas och det har gått bra för honom tävlingsmässigt så du har kanske rätt i att han är värd mer som tävlingshäst.
Det är märkligt om det uttrycks att kastrering är av hänsyn till hästens välfärd.Det har de. Deras version är att man bryr sig om hästens välfärd (då med undertonen om att andra inte gör det i samma utsträckning). Jag undrar om det har mer att göra med att hästen inte är tillräckligt intressant som avelsdjur och är värd mer (emotionellt eller monetärt) som tävlingshäst.
Det är väl alltid en extra påfrestning för en häst att vara hingst? Ska den ändå inte betäcka efter nån ordning så har väl de flesta ett lugnare liv som valack. Och blir kanske bättre sporthästar också.Det är märkligt om det uttrycks att kastrering är av hänsyn till hästens välfärd.
Är alla andra hingstar utsatta för ett jobbigt liv?
Jag vet att man skrev om Enelzky att han inte "trivdes som hingst", vad det nu betyder?
Förstår att det absolut kan vara så för vissa, men det är inte mycket till information för den som har en avkomma efter honom och funderar på att behålla som hingst.
Absolut, det köper jag.Det är väl alltid en extra påfrestning för en häst att vara hingst? Ska den ändå inte betäcka efter nån ordning så har väl de flesta ett lugnare liv som valack. Och blir kanske bättre sporthästar också.
Om alla hingstar kastrerades skulle det ju inte kunna bli fler hästar, så det låter inte som nåt särskilt bra alternativ.Absolut, det köper jag.
Men en stilla undran är ju då hur man resonerar kring hingsthållandet?
Om någon förbarmar sig över den stress som det innebär att vara hingst, så undrar man varför inte alla får bli valacker?
Självklart har olika hingstar olika könsdrift och kan vara mer eller mindre besvärade av den, men ändå, som princip?
Skulle en mycket populär hingst kastreras av samma skäl?
Var drar man gränsen?
Och hur mycket spelar ekonomin för roll i sammanhanget?
Kastrerar man en cash cow?
Jag tror du missförstår mina lite retoriska frågor.Om alla hingstar kastrerades skulle det ju inte kunna bli fler hästar, så det låter inte som nåt särskilt bra alternativ.
Är den hingst och betäcker så får den ju leva ut lite av sitt naturliga beteende, men ska den ändå inte betäcka kan den ju lika gärna vara valack. Det är ju rätt rimligt. Särskilt om den ska gå i sporten så är det ju mycket enklare att vara valack.
Det finns ju hingstar som klarar att både vara i avel och i sport, men rimligen sliter det väl på dem? Och för många verkar det som att man får välja. Antingen får den bli sporthäst, eller avelshingst.
Nu är det ju så snabb omsättning på avelshingstar att det är väldigt få som kan vara avelshingstar hela livet. Det vanliga verkar vara att de är avelshingstar som unga, och när unghäståren är förbi kastreras de och går till sporten istället.
När det gäller djurskyddet är det säkert ett ok liv båda två. Är väl egentligen inte så konstigt att en häst gör lite olika saker under sitt liv, så är det ju för stona också? Är väl inte ovanligt att bra ston går i avel efter tävlingskarriären.
Men, en hingst som ändå inte betäcker, och ska gå i sporten - då blir det väl enklast för alla om den kastreras.
De hingstar som får ston blir det väl inte aktuellt för på samma sätt, då fokuserar man väl på aveln och låter sportsatsningen bli efter vad hingsten orkar. Är ju flera stora avelsmatadorer där man gjort så. Men det är ju få hingstar som blir så långvarigt efterfrågade i aveln, det är väl typ Stakkato och Quaterback och den kalibern på hingst.
Det är ett bekymmer att vara hingst om man ska vara tävlingshäst samtidigt.Jag tror du missförstår mina lite retoriska frågor.
Jag förstår givetvis att det är olika.
Men uttrycket att man kastrerar för hästens välfärd manar till lite reflektion och eftertanke.
Med tanke på den omsättning som sker i hingstaveln, framför allt inom dressyren, så är det många som blir kastrerade, verkar det som?
Samtidigt kan man fundera på om det är rätt hingstar att hålla i aveln om det är ett större bekymmer att vara hingst?
Könsdriften verkar dessutom vara ärftligt betingad.
Så hur skulle man resonera om detta som princip?
Jag är alltså inte ute efter förklaringar hur allt fungerar. Jag fattar.
Jag är mer nyfiken på vad som påverkar vad och hur vi resonerar.
Man kan ju också tänka att det blir en slags naturlig selektion? De som har det jobbigt att kombinera kommer kastreras ganska tidigt = kommer göra mindre avtryck i aveln. Vet inte om jag tänker galet men det är väl egentligen ganska positivt att ett gäng hingstar verkar i aveln en begränsad tid? Man vill ju egentligen inte ha en massa matadorer som har hur många avkommor som helst.Jo, men så vill ju storägare välja hingstar med pågående tävlingsmeriter.
Ja, ja...
Det är sant.Man kan ju också tänka att det blir en slags naturlig selektion? De som har det jobbigt att kombinera kommer kastreras ganska tidigt = kommer göra mindre avtryck i aveln. Vet inte om jag tänker galet men det är väl egentligen ganska positivt att ett gäng hingstar verkar i aveln en begränsad tid? Man vill ju egentligen inte ha en massa matadorer som har hur många avkommor som helst.
Det är väl som alltid, saker förskönas liteDet är sant.
Men återigen, jag gick igång lite på uttrycket om att det var för hingstens välfärd att bli valack.
Det låter konstruerat.
Det är sant.
Men återigen, jag gick igång lite på uttrycket om att det var för hingstens välfärd att bli valack.
Det låter konstruerat.
Intressant perspektiv! Tack!Jag kan ju bara svara utifrån min synvinkel och den ras jag har (fjordhästar).
Vi har köpt tre godkända hingstar. De senaste två har varit unga och nygodkända så man vet inte vad för sorts hingst de blir när man köper dem.
Två av våra hingstar är och kommer förbli just hingstar om inget oförutsägbart händer. Den tredje kastrerades redan efter en säsong. Jag skulle lätt kunna dra alla klyschor som anledning till varför han kastrerades.
- Hingstens välfärd. Han var ordentligt stressad och arg på betäckningstationen. Det är ju där han kommer vara under somrarna (ofta 3-6 månader) och att kastrera och göra honom till valack har helt klart främjat honom. Att vara stressad under halva året, på det sättet, är inte bra för någon. Han kan gå med sällskap nu.
- Vår välfärd. Även om han, när han kommit hem där ingen konkurrens fanns och han blev lugn, så har han en stam som är alert och testar gränser hela tiden och som hingst är det ju 10-faldigt större. Att hela tiden vara korrigerande eller behöva tänka trettio steg före honom är uttröttande. Det ska vara skönt att ha häst....och vara häst.
- Hade han någon plats i aveln? Med tanke på eventuell nedärvning av temperamentet? Ja, det skulle jag säga. Majoriteten av alla avkommor fortsätter ju inte vara hingstar och hans temperament som valack är fantastiskt roligt; en samarbetsvillig häst med mycket motor och en stor kärlek till livet. Allt är roligt (istället för något man måste ha koll på och agera efter).
Någon sa till mig att det kan lugna sig om några år men till dess kommer det vara jobbigt med denna individ och jag tänkte i mitt stilla sinne att jag inte orkar, jag har inte tid och han ska vara stressad i "några år" innan han kan hantera sin stress på rätt sätt. Det gagnar inte hästens välfärd.
Så visst har "hästens välfärd" en grund och är, enligt mig, sällan konstruerat.