Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Fast om bettet inte passar hästens mun och hästen får obehag av bettet, då spelar det ingen roll hur bra du rider. Hästen kommer inte att vilja ta stöd på bettet hur som helst. En häst med känslig tunga vill inte ta stöd om bettet ger högt tryck på tungan. En häst med låg gom kommer inte att tycka det är trevligt att ta stöd på bettet om bettet trycker uppe i gommen osv.Man får prova sig fram. Samtidigt är det väldigt viktigt att tänka på att det enda som hjälper "på riktigt" är träning för en bra tränare, för om inte grundridningen sitter så spelar bettet mindre roll. Men det underlättar ju förstås med ett bett som hästen gillar. Skriver detta eftersom det verkar som om folk ofta testar med en massa byten av bett istället för att lära sig rida hästen på rätt sätt. Säger inte att det gäller er - för det har jag förstås ingen aning om.
Så är det såklart. Bettet ska ju inte göra ont eller vara obehagligt. Men en outbildad eller felutbildad häst kommer ju inte svara korrekt på bettet oavsett hur väl det passar, och ju bättre utbildad hästen blir desto mindre kinkigt brukar det bli med bett.Fast om bettet inte passar hästens mun och hästen får obehag av bettet, då spelar det ingen roll hur bra du rider. Hästen kommer inte att vilja ta stöd på bettet hur som helst. En häst med känslig tunga vill inte ta stöd om bettet ger högt tryck på tungan. En häst med låg gom kommer inte att tycka det är trevligt att ta stöd på bettet om bettet trycker uppe i gommen osv.
Självklart gör inte bettet allt jobb, ryttaren behöver kunna vara mjuk och stilla i handen och så klart går hästen bättre ju bättre du blir på att rida. Allt hänger i hop.
Jag tänker att det är lite både och. En outbildad eller felutbildad häst anser jag behöver ett korrekt anpassat bett för att lära sig att ta ett jämnt stöd på bettet för att den ska gå att utbilda.Så är det såklart. Bettet ska ju inte göra ont eller vara obehagligt. Men en outbildad eller felutbildad häst kommer ju inte svara korrekt på bettet oavsett hur väl det passar, och ju bättre utbildad hästen blir desto mindre kinkigt brukar det bli med bett.
Ja allt hänger ju ihop. Hästen går ju inte tipp topp bara för att du har ett dyrt bett i munnen. Men att ha ett bett som passar hästen är ju en förutsättning för att du ska kunna börja jobba mot en bra kontakt och bygga upp styrka och utbilda hästen vidare.Självklart är utbildning och styrka en del. Återigen kan jag jämföra med min. När han kom var han hemsk i kontakten eller rättare sagt bristen på densamma. Han bara lyfte bettet och tuggade på det och undvek kontakt helt och hållet. Nu två år senare har jag dels hittat bett han accepterar men har förstås också tränat fram en bättre kontakt. Jobbet har hela tiden bestått i att arbeta honom fram mot en mjuk stilla hand. I dag accepterar han en kontakt och kommer fram i ett härligt dragläge.
Ja, absolut. Skriver ju också att bettet självklart har betydelse. Det som skrämmer mig är, som sagt, att många verkar försöka lösa problem med att byta bett istället för att lära sig att rida hästen rätt.Fast om bettet inte passar hästens mun och hästen får obehag av bettet, då spelar det ingen roll hur bra du rider. Hästen kommer inte att vilja ta stöd på bettet hur som helst. En häst med känslig tunga vill inte ta stöd om bettet ger högt tryck på tungan. En häst med låg gom kommer inte att tycka det är trevligt att ta stöd på bettet om bettet trycker uppe i gommen osv.
Självklart gör inte bettet allt jobb, ryttaren behöver kunna vara mjuk och stilla i handen och så klart går hästen bättre ju bättre du blir på att rida. Allt hänger i hop.