Kopierat från Runåbergs om melonodling
"Melonen härstammar ursprungligen från Persien. Den odlades tidigt runt hela Medelhavet och spreds med romarna till stora delar av Europa. Efter romarrikets fall har den endast uppträtt sporadiskt i Frankrike och England. Det var först under 1400-talet som den kom igen på allvar. Framför allt i Frankrike, där den skattades mycket högt och flera nya varianter utvecklades. Melonen odlas idag över hela världen i flera varianter. C. melo var. reticulatus är vår vanliga nätmelon, medan den släta och åsade melonen heter C. melo var. cantalupensis. Den s.k. vintermelonen eller casaban, C. melo var. inodurus, som framför allt odlas i Asien, saknar den mogna melonens väldoft. Liksom övriga i familjen gurkväxter, är melonen en ettårig ört med handflikiga blad, gula blommor (som ibland är tvåkönade) och saftiga frukter. Melon kräver mycket värme och odlas helst i växthus eller drivbänk, i en fuktighetshållande, mull- och näringsrik jord med ett pH-värde över 6,5. Pensla pollen från flera han- till honblommor samtidigt, om inte insekterna kan komma in och låt varje planta få utveckla 4-6 frukter. Skugga och lufta om temperaturen stiger över 30°C. Befruktningen kan bli dålig om det är för varmt. Det går bra att binda upp melon för att spara utrymme i växthuset.
SÅDD: Fröna sås vanligen inomhus eller i varmbänk 4-5 veckor innan utplantering. Så i krukor, 1-2 cm djupt och 3-4 frön i varje. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C. Gallra till 1-2 plantor i varje kruka och låt dem stå ljust och luftigt. Avhärda dem innan utplanteringen, som sker när jorden blivit varm och all frostrisk är över. Bästa groningstemperatur är omkring 30°C.
AVSTÅND: Lagom plantavstånd är 60-100 cm när plantorna ska ringla på marken. Uppbundna i växthus räcker det med 40 cm. Plantan kan behöva hjälp att bära frukterna när den binds upp.
SKÖRD: Melonen är mogen när den grågröna färgen skiftar över i blekgult till orange och frukten lätt lossnar. Stjälken har nu sprickor invid fruktfästet och den mättade doften avslöjar att melonen är mogen att avnjutas. Förvara den svalt."