Sv: Äta uppvärmd pizza..
Finns att läsa om ris och matförgiftning på rätt många ställen om man googlar. Det här hittade jag på smittskyddsinstitutet:
"Sjukdomsinformation om Bacillus cereus (matförgiftning)
Bacillus cereus är en i miljön allmänt förekommande bakterie som finns över hela världen. I likhet med några andra bacillusarter kan den bilda bakteriegifter, s.k. enterotoxiner, som påverkar tarmen. Bakterien är en relativt vanlig matförgiftningsbakterie som orsakar diarré och/eller kräkningar.
Vad orsakar matförgiftning och hur sprids det?
B. cereus är en bakterie som kan bilda sporer. Detta är en mycket motståndskraftig överlevnadsform som bakterien utvecklar vid näringsbrist.
B. cereus förekommer inte så sällan i torra livsmedelsprodukter, t.ex. torra soppor, vaniljkräm, ris m.m. Sjukdomsutbrott beror ofta på att ett förorenat livsmedel efter tillagning förvarats för länge vid så hög temperatur att bakterierna kunnat tillväxa och bilda enterotoxin. Det finns två typer av enterotoxin, ett värmetåligt och ett värmekänsligt.
Symtom och komplikationer
Det värmetåliga toxinet orsakar framför allt kräkningar. Det är i första hand ris och risrätter som är aktuella. Genom sin sporbildande förmåga överlever bakterien kokning. Vid för långsam nedkylning, eller om maten får stå för länge i rumstemperatur eller på för svag varmhållning, kan bakterien tillväxa och bilda toxin. Eftersom toxinet är värmetåligt förstörs det inte heller vid uppvärmning/stekning av maten."
Och som vanligt klarar man sig väl för det mesta. MEN jag tror att man ska vara lite extra försiktig med ris. Kyla det snabbt och inte låta stå framme någon längre stund i rumstemperatur. Jag brukar nog försöka att inte ha kokt ris i kylen längre än till följande dag, bara för att vara på den säkra sidan.