Sv: Är det bara i Sverige vi vaccinerar mot Botulism?
Det är ju avsevärt högre risk om man fodrar med blötare hösilage. Där de växer.
Bakt. kan ju även finnas i hö, men dör vid torka. såsom jag har förstått
Botulinumbakterien finns i jord. Dvs det finns en, om än mikroskopisk, risk att en höätande häst får det om den äter hö som trampats ner i leran.
Den kräver syrefri miljö för att växa till dock, och det är när det blir sportillväxt det utvecklas toxin - vilket är vad som ger botulism. Så vanligt hö är ingen risk rent så (alltså höet i sig, utan ngt 'extra' med vid pressningen) , om det inte är plastat.
Däremot om/när hö blir dåligt, t ex nedtrampat i lera och börjar förmultna, eller man får med blöt jord eller ett kadaver inne i en höbal vid pressningen (och det således inte torkar), så kan hö leda till boulism. (Dog en massa kossor i USA av hö med ett kadaver i, där man inte kollat balen innan, en storbal)
Men torka tycker de inte om nej, dock så de små bakterierna tycker inte om TS över 35-40% ens, så det silage som ges till hästar även om det är i sammanhanget "dyngsurt" ger sällan toxintillväxt, det är för otrevlig miljö med TS på 50-60% redan.
Men får man med oönskat elände i balen, samt syrefri miljö - då skyddar ingen TS i världen med en maximal otur. Samma sak om man fodrar med t ex storbal på mark så det blir nedtrampat foderspill som hästarna sen pillar i när balen är slut, eller de ranglägre pillar i. Eller för den delen allt spännande de kan pilla i sig på hösten. Krävs fortfarande maximal otur dock.
Men bakterien finns i jord (bla) som sagt, och det finns faktiskt ganska ofta botulinumbakterier i/på människoföda. Fast det förstörs på vägen så det inte bildas något toxin. Men nu och då kommer fall med botulism hos människa, ofta av t ex rökt lax, vaccumförpackad (syrefritt förpackad) korv som inte kokas innan tillagning osv.
Salt och surt hindrar toxinbildning förresten, och kokning förstör giftet (det blir ju dock inte aktuellt med grovfoder för häst, men för människor).
Ganska fascinerande eg att ett så potent toxin (det krävs väldigt lite toxin för att döda hela befolkningen t ex) bildas ur något så allmänt förekommande som clostridium botulinum, dvs själva bakterien.
Hästar är dock väldigt mycket känsligare än människor, tyvärr :S
I SVERIGE har jag för mig, men kan minnas fel, att samtliga hästar som drabbats under grovfoderperiod (finns minst en som drabbats på bete, utan att fått hö/silage dock) har ätit hösilage dock? Så om man kan kalla det för stor fara när det ändå är så liten risk, så är ju stora faran hösilage.
Om jag skulle gå över till hö skulle jag nog faktiskt fortsätta vaccinera, jag har ju gjort grunden, och som sagt 300 kr är en piss i nilen i det stora hela.