Sv: Appropå uppväxt och uppfostran.
Jag får vibbar av målningen "Är du lönsam lille vän?" av ditt inlägg. Jag vill inte uppfostra min son till en god löntagare som blint lyder chefen.
Jag vill uppfostra min son till en självständig individ med sunda värderingar och med egna inre förankrade åsikter och som gärna vill arbeta för att göra vår gemensamma planet bättre.
Jag hoppas han kommer att arbeta med det som han verkligen vill göra, skulle inte bli gladare än om han bestämde sig för att bli självförsörjande konstnär t ex.
Som AG anser jag att det är av betydelse att personalen fungerar i verksamheten, vilket i översättning innebär god sammanhållning och lönsamhet.
Det jag ser och oroas för är just nonchalans och lättja, låg arbetsmoral.
Slarv med arbetstider = man försover sig/går hem för tidigt/tar för långa raster.
Ineffektiv arbetstid = man tar alla möjligheter att slippa undan arbete.
Får man inte begärd ledighet beviljad så sjukskriver man sig.
Allsköns krämpor för att sjukskriva sig helt eller delvis = av någon anledning är migrän och maginfluensa en vanlig åkomma.
Måndag/fredagssjuka.
Festivalsjukan.
Nytt-tv-spel-har-släppts-sjukan
Osv
Sedan har vi dessa ungdomar där allt bara flyter, de kan ha höga eller väldigt låga ambitioner, men de har hög arbetsmoral och oavsett vad de anser om arbetet så fullföljer de sitt uppdrag.
De kan komma från olika socialgrupper men det jag tycker mig märka är att där föräldrar kräver motprestation/är fattiga är också arbetshungern högre.
Uppenbarligen finns det en knivskarp skillnad och jag tror, som tidigare nämnts, att det inte handlar så mycket om individen utan om fostran/värderingsgrund. Vi kan ha supertrötta och sega semestervikarier men de gör ändå rätt för sig.
Hade två studerande killar som sökte varsin deltidstjänst under sommaren. Kravet var att man kunde jobba oavbrutet hela sommaren, allt eller inget.
De tackade nej med hänvisning till att de ville ha semester bla åka med till sommarstugor och åka båt.
Det dröjde inte förrän de lite trumpet återkom och i bägge fallen hade deras fäder med skarpt tonläge levererat frågan om hur de kunde tacka nej till arbete? Att det var självklart att man tar chansen när man får dem för de kunde känna sig rökta både på semester och fickpengar så länge som de inte är intresserade av att förtjäna dem.
Detta tyckte jag var intressant och när jag berättat detta irl så är reaktionerna lite blandade. Jag ser personligen inte problemet utan pustade lättat ut åt att det åtminstonde finns två fäder som bryr sig och inte är intresserade av att pynta för sina hemmaboende barn till graven.
Lite vässat från min sida men poängen torde gå fram.
Har ett annat roligt exempel och det är killen jag tog in på samtal för att han inte förmådde infinna sig på arbetet 06:00.
Istället för att skämmas över att övht befinna sig på ett sådant samtal så fick jag svar på tal:
-"Men hallå?! Hur tror du att du hade mått på morgonen om du hade suttit och spelat tv-spel hela natten och druckit fyra lite cola?!".
En av få gånger, jag känt att argumentation varit överflödig.
Spel över TV/nät har fö börjat bli ett ökat problem bland yngre som ger sig tillkänna på arbetet, dels genom förlorad arbetskvalitet samt skulder.
Som förälder hade jag blivit vansinnig av att ha en arbetsför ungdom lira bort tid och be om bidrag istället för att febrilt söka jobb och möjlighet att tjäna sina egna pengar.
Nu tycker jag givetvis att det är trevligt med ungdomar/personal som hugger efter allt och aldrig tvekar på övertid och OB-tider MEN det enda jag begär är att anställda ska göra vad som krävs och förväntas gällande specifik tjänst.
När det gäller vissa är det att begära för mycket.