Sv: Ännu en fråga om fång...
Vårat 13 åriga new forest sto har för första gången i sitt liv fått fång. Har inte en aning om varför...hon går i samma hage året om så hon vänjs ju automatiskt vid gräset men det kanske blev för mycket iaf. Vi har aldrig varit drabbade av det förut och vet därför inte så mycket om det. Försöker läsa oss till så mycket information som möjligt. Men har några frågor angående hennes tillfrisknande.
Förstår att det är olika från häst till häst och hur kraftigt fånganfallet är men skulle ändå vilja veta hur det sett ut för er som varit drabbade.
Vi fick diagnosen igår av veterinären...enligt honom behövde vi inte åka för att röntga. Men bör man göra det ändå? Hur länge bör de stå i boxvila? Bör de stå helt stilla eller kan man byta box tex när man mockar? Vi har inte någon hage utan gräs...När det är dags att släppa ut igen bör det vara i liten "sjukhage", korta stunder osv? Om tillfrisknandet går som det ska hur lång tid kan man räkna med att det tar innan man kan börja röra på hästen? Hur gör man med mat? Vet att man ska ta bort kraftfodret och att man gärna kan blanda ut hö med halm. Bör man ge något mer? Nu skulle hon ha fenyl butazon och jag vet inte vad jag törs blanda det i med tanke på att inte förvärra situationen.
Vill veta allt som finns att veta och är jättetacksam för svar och råd av er som varit med om det.
Mvh
Catarina
Stackars er!
När det gäller att gå i samma hage, så får man tänka på att nu när vintrarna blivit mildare så är det ofta stark tillväxt i gräset året om. Maj och fram till midsommar är känsliga månader då gräset är väldigt rikt på fruktsocker som i sig ger ett överskott på lösliga kolhydrater. Sedan är det likadant på sensommaren och hösten. Men som sagt, med klimatförändringarna så är det ofta stark tillväxt i gräset året om. När det gäller boxvila så rekommenderar (iaf de veterinärer jag haft kontakt med) strikt boxvila på mjukt spån eller sandunderlag. Att åka och röntga hästen i det akuta skedet är bara plågsamt för hästen och det är bättre att den behandlas för att bli smärtfri. Kontakt med en bra hovslagare är A och O. Han eller hon kan sätta på fångbeslag om det behövs. Hovslagarna är ofta mycket kunniga på fång. Överviktiga hästar löper mycket större risk att få fång, likaså en häst som en gång haft fång löper stor risk att få det igen om man inte vidtar vissa åtgärder. Vissa hästar kan aldrig gå på gräs mer, med vissa funkar det. Men, ge ej kraftfoder, var försiktig med betfor (som är rent socker), ge halm och senslaget hö som är analyserat och som innehåller en lägre halt av vattenlösliga kolhydrater än 10%. Alfalfa är lämpligt då det innehåller lite fruktsocker. När hästen går i (mager) gräshage (ej nu i fångskedet), släng ut lite halm eller hö som den kan pilla i. Detta håller koll på magen.
Blötlägger du höet lakar du ur en stor del av de vattenlösliga kolhydraterna (I ca. 10-20 min).
Låt hästarna beta mellan sen kväll och tidig morgon och avbryt betandet allra senast tidigt på eftermiddagen.
Hästen skall gå i en mager eller överbetad hage.
Låt inte hästen gå ute i hagar som utsatts för låga temperaturer och klart solljus, alltså frostiga, soliga morgnar. Detta är enl. experter en stor riskfaktor för fång.
Låt ej hästen beta på nyslagen stubb, t ex efter höskörd.
Välj foder som är baserat på fibrer och med låga halter av socker och stärkelse och överväg att använda olja som energi istället för stärkelse. Tillsätt extra E-vitamin 70 -100 milligram/100 milliliter olja. (Men var mycket försiktig vid foderbyten och låt det ta lång tid att vänja in hästen vid nytt foder.)
Ordentlig träning är positivt och minskar risken i och med att insulinnivån hålls jämn. Låt ej hästen stå om den går på bete utan rid den varje dag. Bättre att ställa den på vintern isf.
Och det har i forskning visat sig att täckning påverkar även hästens insulinnivå. 80% av hästens energibehov går åt till att hålla hästen varm. När vi täcker den stör vi den naturliga insulinproduktionen hos vissa hästar(speciellt ponnyer) och det i samband med en energirik fodring ger en instabil insulinproduktion vilket i sin tur ökar risken för fång kraftigt. Jag täcker själv mina hästar, men "bäddar" inte in dom i halskragar och jättetjocka täcken. Men man ska försöka att ta av täcket mkt tidigare än vad vi gör och när vi en gång tagit av täcket på våren, så ska det vara av även om sommaren inte är speciellt varm eller torr. Ponnyer som lätt blir överviktiga ska man inte täcka alls. (Speciellt ponnyer som är överviktiga med feta halsar och fettkudde vid svansroten. Fettansamling vid hals och svansrot är ett tecken på ökad risk att drabbas av fång.Utan täcke har de lättare att hålla vikten och tro mig, de fryser inte.)
När det gäller din häst nu:
Först ska den bli smärtfri och sedan ska den röntgas för att se att den inte fått en hovbenssänkning eller vridning. Allt detta ska du få information om från veterinären eller kliniken. En del kliniker vill att röntgen sker tidigare, men som sagt, det ska de informera dig om. När hästen kan gå timslånga promenader vid hand är det dags att sitta upp. Detta brukar ta ca 2-3 månader eller längre.
Detta är som sagt mina åsikter och erfarenheter av fångbehandling, . Hoppas att allt går bra med dig och hästen. Jag hade en fånghäst i många år och det krävs lite mer av dig som ägare, men det funkar, bara man hittar knepen. Fång är ju svårt för det kan faktiskt drabba utan förvarning och det är inte bara överviktiga hästar som drabbas, även om risken ökar kraftigt med övervikt. (Min häst fick kemiskt fång vid medicinering)
Hoppas att allt går bra med hästen och lycka till!!