Du tänker enbart ur konsumentens perspektiv, med lägre pris, och handlarens marginaler i ditt resonemang. Och i ärligheten namn mest på mejeri.
Just vad avser Mejeri (utom ost) så har "Svenskt" en väldigt stark ställning. Men svenskt jordbruk är så mycket mer än mjölk, grädde, fil och youghurt.
Det är allt möjligt, spannmål, bröd, mjöl, kött, bönor, ärtor, musli, frukostflingor, senap, matolja...
När den svenska råvaran (t.ex. havre) i frukostflingorna byts ut till, eller enkelt kan bytas ut till, importerad råvara, så prispressas bonden nedåt, och handeln tvingar till sist fram en strukturrationalisering som innebär att endast de mest effektiva och lönsamma gårdarna kan överleva.
Till slut så har så många mindre och medelstora jordbruk lagts ner, så att vår självförsörjningsgrad minskat ännu mera, och stora delar av det blandade öppna landskapet försvinner, till förmån för sämsta sortens granodlingar...
Lägre pris, betyder sämre betalt till sveriges bönder, och de stora bulkinköpen, innebär att sveriges bönder blir utbytbara.