med begagnadet af nutidens små jernugnar
*klappar om min fina lilla "jernugn"*
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
med begagnadet af nutidens små jernugnar
Första gången jag bakade i min vedspis var jag lite fundersam, sen bestämde jag mig för att antingen är det jättevarmt eller så är det lagom.kräver nog lite experimenterande: ”gräddas i varm ugn”, ”gräddas i tämligen svag värme”, ”gräddas tämligen långsamt, i ej för varm ugn”...
I just denna situationen handlade det nog om att hembiträdet vanligtvis också lagade maten till bjudningar, för man skriver om att det ju inte är så roligt för värdinnan att komma in till gästerna och "sprida en doft av matos omkring sig" och att "min erfarenhet som husmor (har) "lärt mig att hitta på rätter som kan beredas i förväg så mycket som möjligt". Troligtvis av hembiträdet då, tänker jag...Var det ett mer ståndsmässigt hem hade man både hembiträde, kokerska, betjänt m fl.
Tala om hur det gick och hur det smakade!Tack snälla @nickan1 för recept och omräkningen av mått! Att tum även har använts som rymdmått har jag aldrig nånsin stött på tidigare. Måttet ort har jag heller aldrig hört tidigare. Efter lite googling så fick jag fram att det kan jämställas med jungfru.
Jag kommer att baka dessa men det får anstå tills husmålningen är klar och temperaturen gått ner till normalt!
Nja, just hembiträde var just ensamma. Det hörde ju lite till arbetsbeskrivningen. Hembiträdena skötte alla arbetsuppgifter. Rikare hushåll hade fler tjänstefolk.Var det ett mer ståndsmässigt hem hade man både hembiträde, kokerska, betjänt m fl.
Då kör vi ett recept a la 1879 Östgötska honungskakor, ordagrant avskrivet:
12 tum honung
1 tesked kanel,
stött ingefära,neljlikor och kryddpeppar tillsammans 1 tesked
2 teskedar skurna syltade pomerans- eller citronskal
5 hela ägg
5 äggulor
25 ort finstött socker
70 ort finaste hvetemjöl
hjorthornssalt
Honungen uppkokas, skummas väl, kryddorna tillsättas, ställes att kallna. Äggen och äggegulorna vispas jemte sockret med stålvisp till skum, honungen tillsättes under fortsatt arbete 1/2 timme hvarefter ävfen mjölet inblandas med noggrannhet jemte hjorthornssaltet. Massan slås i en med kallt smör smord och med mjöl beströdd form som genast insättes i ugn så varm att den genast färgar ett papper brunt.
Denna av ålder omtyckta kaka gräddades fordom i murad ugn man bör derföre med begagnadet af nutidens små jernugnar egna nödig uppmärksamhet deråt att värmen är jämn och att ångan utsläppes, hvilket bäst sker genom att i början hålla ugnsluckan något öppen.
Hur lång tid de ska stå inne säger receptet inget om så där är det väl bara att testa sig fram och likadant ugnsvärme i dagens moderna ugnar men det verkar ju som att det ska vara ganska varm ugn iallafall. Om du bakar det så får du gärna skriva om hur det blev.
Kul att du testadeNu har jag testat att baka den! Dock utan kryddpeppar och pomeransskalen fick ersättas med apelsinmarmeladsskal
Tänkte att den nog kunde gräddas i stil med en sockerkaka, glömde dock att kolla tiden för jag höll på med en rabarbercurd samtidigt så jag råkade grädda den lite för länge.
Lite mer brödkonsistens (kanske pga gräddtiden), ingen framträdande honungssmak men mycket angenäm kryddning. Som en fräschare pepparkaka typ.
@marti130 ska bli kul att höra vad du tycker och får till när du får tid att testa! Jag är en lite slarvig bakare så tror våra resultat blir otroligt olika
Visa bifogad fil 17841
Kul att du testade! Den här beskrivningen är ju så....precis....
: "genast insättes i ugn så varm att den genast färgar ett papper brunt". Du lade väl in ett papper och kollade
?????
Tack snälla @nickan1 för recept och omräkningen av mått! Att tum även har använts som rymdmått har jag aldrig nånsin stött på tidigare. Måttet ort har jag heller aldrig hört tidigare. Efter lite googling så fick jag fram att det kan jämställas med jungfru.
Jag kommer att baka dessa men det får anstå tills husmålningen är klar och temperaturen gått ner till normalt!
Nu har jag testat att baka den! Dock utan kryddpeppar och pomeransskalen fick ersättas med apelsinmarmeladsskal
Tänkte att den nog kunde gräddas i stil med en sockerkaka, glömde dock att kolla tiden för jag höll på med en rabarbercurd samtidigt så jag råkade grädda den lite för länge.
Lite mer brödkonsistens (kanske pga gräddtiden), ingen framträdande honungssmak men mycket angenäm kryddning. Som en fräschare pepparkaka typ.
@marti130 ska bli kul att höra vad du tycker och får till när du får tid att testa! Jag är en lite slarvig bakare så tror våra resultat blir otroligt olika
Visa bifogad fil 17841
Bjuder på hjärnkorv och början på hackkorv. Slakta en oxen, sen..
Visa bifogad fil 17844
Vad kul att du provade, tack för att du delade med dig! Hur stor form använde du? Ja den står under avsnittet pepparkakor i kokboken så det är nog som en mjuk pepparkaka i grunden kan jag tänka mig. Det ska bli spännande och se om @marti130 får ett annat resultat. Jag blir själv lite sugen på att testa någon kaka ur kokboken nu. Får se om jag hittar något intressant recept i den is åfall delar jag med mig av resultatet och receptet här.
Jag är sugen på att testa. Har vänner från Mellanöstern som anser att hjärna är det godaste som finns.Hmm hjärnkorv är jag nog inte såå sugen på...
Jag är sugen på att testa. Har vänner från Mellanöstern som anser att hjärna är det godaste som finns.
Bör bli en rätt söt och lite kryddig korv med tanke på kryddorna och sockret.
Visa bifogad fil 17791
Har även denna från 1923. Avsnitt om: soppor, fiskrätter, kötträtter, grönsaksrätter, puddingar, saltningar, efterrätter, såser, bakning, kakor och bakelser, småbröd, inläggningar, torkning av frukt och grönsaker, varjehanda recept, och slutligen ”några rengöringsarbeten”.
Som vegetarian var jag speciellt nyfiken på grönsaksrätterna, blev förvånad att det ens fanns. Kokt potatis, stekt potatis, potatis stekt i ugn, brynt potatis, potatismos, potatisbullar, potatispudding, stuvad potatis, potatissallat, rotmos...tillbehör alltså! Efter det följer fyra varianter på vitkål, 13 varianter av olika smörstekta, kokta, eller stuvade bönor/”rötter”/ärtor, och ett recept på linskotletter. Efterrätterna och brödet verkar
allihopa, men kräver nog lite experimenterande: ”gräddas i varm ugn”, ”gräddas i tämligen svag värme”, ”gräddas tämligen långsamt, i ej för varm ugn”...
Tillägg: på baksidan står priset - 80 öre![]()
Suck.Nej, inte äta hjärna! Minns ni galna kosjukan och kopplingen till Creutzfelt Jacobs syndrom.
Jag postade ett recept på potatistårta med citronsås i kökstråden, verkar vara ganska stabbig efterrätt.