Äta nyttigt är dyrt

Alla dessa nyrika tex som flyttar till dom så att säga rikas område, ändrar dom verkligen om sin livsstil på det sättet att dom orkar stå och laga mat från grunden och sätta sig in i vad som är nyttigt osv? Så småningom kanske dom ändrar om lite då man ju ofta blir lite som man umgås och påverkas ju såklart av omgivningen.

Jag tror inte alls det har med rika vs mindre rika att göra riktigt utan vad det är man är van vid. Det går att prioritera att köpa nyttigt även om man har mindre pengar, det är ett val man gör och olika klasser har olika vanor helt enkelt. Tror inte det är så mycket konstigare än så.

Det man kan vara ganska säker på är ju att pengar gör iallafall att det är lättare att vara nyttig och att göra bättre val. Man har bättre förutsättningar med mer pengar, det kommer vi aldrig ifrån tyvärr.
 
Fast det där är fel. Kött innehåller massor av nyttigheter. Lika väl som vegetabilier gör.
Det innebär inte att en vegan per automatik alltid väljer de nyttigaste varorna att äta i den kategorin som kan sägas vara vegan.
Även om du tycker det så blir det inte automatiskt nyttig av att äta vegansk mat.
Kött är visst nyttigt, sen kan vi överleva utan men det är en annan sak.
Såklart man kan leva på chips och dricka rapsolja som vegan, men få gör det. Man får såklart förutsätta att veganer gör noga val med sin kost som köttätare gör.

Men fakta att rött kött bidrar till cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, smör täpper igen blodkärl o.s.v
 
Jag får erkänna att trådstarten än provocerar mig något så pass att jag hellre låter bli.

Men du förstår inte vad jag far efter, alltså? Eller varför jag kritiserar den?

Jodå, men om du blir så provocerad ser jag hellre att du ventilerar det och kritiserar öppet än hintar om hur fel den är. Jag är fullt medveten om vad jag skrivit och mitt syfte.
 
Jodå, men om du blir så provocerad ser jag hellre att du ventilerar det och kritiserar öppet än hintar om hur fel den är. Jag är fullt medveten om vad jag skrivit och mitt syfte.

Jag har väl ventilerat en hel del hittills och påpekat flertal faktorer som också speglar in vilket också förklarar varför din trådstart blir förenklande på ett sätt som blir problematiskt. Du svarar ju inte heller på frågorna jag ställde tidigare.
 
Jag har väl ventilerat en hel del hittills och påpekat flertal faktorer som också speglar in vilket också förklarar varför din trådstart blir förenklande på ett sätt som blir problematiskt. Du svarar ju inte heller på frågorna jag ställde tidigare.

Men jag avsåg att förenkla. Helt enkelt för att det så lätt blir en snårig diskussion om klass, privilegier och normer som landar på en högre nivå än min avsikt var. De är inte oväsentliga på något vis, men måse man diskutera ALLA aspekter av något?
Vi vet rätt snabbt att det äts mer hummer, ekotorsk och granola från René Voltaire i saltsjö-duvnäs eller Djursholm eller Göteborgs innerstad än i Molkom. Och vi vet att det har hälsoaspekter.
Vi vet också att de som har råd och tid att laga massa mat och köpa bra råvaror förfasas över halvfabrikat och falukorv. Och även om det är en klassfråga är det också en ekonomisk fråga. Hur många fina val man vill göra hjälper inte om pengarna inte räcker. Tacos på fredagar är liksom det finaste som finns i många barnfamiljer, man vill inte byta mot en käck böngryta med egenkokade bönor. Man vill att barnen har det andra barn har.
Jag kan faktiskt inte riktigt förstå varför min start provocerar dig, jag väljer bara att lyfta ut en aspekt som intresserar mig. Jag kan lika gärna skriva om hur mycket mer sprit man dricker, inkomstklyftor eller vad som. Men det är samma saker, skillnaderna skapar socialt utanförskap uppåt eller nedåt, och det påverkar vår förväntar livslängd.
 
Men jag avsåg att förenkla. Helt enkelt för att det så lätt blir en snårig diskussion om klass, privilegier och normer som landar på en högre nivå än min avsikt var. De är inte oväsentliga på något vis, men måse man diskutera ALLA aspekter av något?
Vi vet rätt snabbt att det äts mer hummer, ekotorsk och granola från René Voltaire i saltsjö-duvnäs eller Djursholm eller Göteborgs innerstad än i Molkom. Och vi vet att det har hälsoaspekter.
Vi vet också att de som har råd och tid att laga massa mat och köpa bra råvaror förfasas över halvfabrikat och falukorv. Och även om det är en klassfråga är det också en ekonomisk fråga. Hur många fina val man vill göra hjälper inte om pengarna inte räcker. Tacos på fredagar är liksom det finaste som finns i många barnfamiljer, man vill inte byta mot en käck böngryta med egenkokade bönor. Man vill att barnen har det andra barn har.
Jag kan faktiskt inte riktigt förstå varför min start provocerar dig, jag väljer bara att lyfta ut en aspekt som intresserar mig. Jag kan lika gärna skriva om hur mycket mer sprit man dricker, inkomstklyftor eller vad som. Men det är samma saker, skillnaderna skapar socialt utanförskap uppåt eller nedåt, och det påverkar vår förväntar livslängd.

Men om din avsikt var att förenkla, kanske både urval av material och din trådstart hade kunnat vara annorlunda. Artikeln du valde hade inte kosthållning i centrum, kosthållning var endast en liten del av det som presenterades i artikeln. Alkoholism, självmord, arbetsförhållanden och psykisk ohälsa desto större del. Då framstår det som fullkomligt tunnelseende att endast ta ut kosten ur artikeln och peka på det som ansvarigt för skillnaden i livslängd. Det var ju även så du valde att uttrycka det.

Att jag blir provocerad har även med att göra att jag ofta möter denna typ av tunnelseende, speciellt från medel- och överklass när komplexa (klass)samhällsproblem ska diskuteras. Man väljer ut en liten del som man själv kan relatera till och låter den faktorn få en större plats än vad den faktiskt har. Det blir möjligen inte en falsk korrelation, men nära därpå, att ge endast en faktor så stor del av ett problem som vi vet är större än så. Och möjligen består även provokationen av medvetandet kring din egen bakgrund som medel/överklass i centrala Stockholm, nu nerflyttad till Österlen. Och så tar du ett komplext samhällsproblem, förenklar det och förfasas över något vi ändå känt till i många år nu, men du väljer att sätta latten vs helfabrikat i centrum. Strängarna på min fördomslyra avger ett crescendo.
 
Jag tycker väl egentligen att det är dyrare att röka, supa och äta skräp än att äta nyttigt. Det är ju flera tusen i månaden det handlar om som kan gå till bra kost. Så handlar väl mer om prioriteringar som @Grazing tar upp än att man tjänar olika mycket.
Men jag avsåg att förenkla. Helt enkelt för att det så lätt blir en snårig diskussion om klass, privilegier och normer som landar på en högre nivå än min avsikt var. De är inte oväsentliga på något vis, men måse man diskutera ALLA aspekter av något?
Vi vet rätt snabbt att det äts mer hummer, ekotorsk och granola från René Voltaire i saltsjö-duvnäs eller Djursholm eller Göteborgs innerstad än i Molkom. Och vi vet att det har hälsoaspekter.
Vi vet också att de som har råd och tid att laga massa mat och köpa bra råvaror förfasas över halvfabrikat och falukorv. Och även om det är en klassfråga är det också en ekonomisk fråga. Hur många fina val man vill göra hjälper inte om pengarna inte räcker. Tacos på fredagar är liksom det finaste som finns i många barnfamiljer, man vill inte byta mot en käck böngryta med egenkokade bönor. Man vill att barnen har det andra barn har.
Jag kan faktiskt inte riktigt förstå varför min start provocerar dig, jag väljer bara att lyfta ut en aspekt som intresserar mig. Jag kan lika gärna skriva om hur mycket mer sprit man dricker, inkomstklyftor eller vad som. Men det är samma saker, skillnaderna skapar socialt utanförskap uppåt eller nedåt, och det påverkar vår förväntar livslängd.

Fast det räcker väl med att komma bort från storstaden så äts det som alla andra även om man har hög inkomst. Håller inte med om att "dom som har råd och tid.." förfasas över halvfabrikat.
 
Jag tänker rätt mycket på vilken tydlig klassmarkör mat är. Mat är verkligen något som vi väldigt enkelt kan använda till att positionera oss själva, klassmässigt och (sub)kulturellt, eller vad jag ska kalla det. Alltså inte enbart eller ens främst kultur som i bakgrund i olika länder. Det är mycket mer fingraderat än så.
 
Jag tänker rätt mycket på vilken tydlig klassmarkör mat är. Mat är verkligen något som vi väldigt enkelt kan använda till att positionera oss själva, klassmässigt och (sub)kulturellt, eller vad jag ska kalla det. Alltså inte enbart eller ens främst kultur som i bakgrund i olika länder. Det är mycket mer fingraderat än så.

Mat som klassmarkör är ett fascinerande ämne.
 
Men om din avsikt var att förenkla, kanske både urval av material och din trådstart hade kunnat vara annorlunda. Artikeln du valde hade inte kosthållning i centrum, kosthållning var endast en liten del av det som presenterades i artikeln. Alkoholism, självmord, arbetsförhållanden och psykisk ohälsa desto större del. Då framstår det som fullkomligt tunnelseende att endast ta ut kosten ur artikeln och peka på det som ansvarigt för skillnaden i livslängd. Det var ju även så du valde att uttrycka det.

Att jag blir provocerad har även med att göra att jag ofta möter denna typ av tunnelseende, speciellt från medel- och överklass när komplexa (klass)samhällsproblem ska diskuteras. Man väljer ut en liten del som man själv kan relatera till och låter den faktorn få en större plats än vad den faktiskt har. Det blir möjligen inte en falsk korrelation, men nära därpå, att ge endast en faktor så stor del av ett problem som vi vet är större än så. Och möjligen består även provokationen av medvetandet kring din egen bakgrund som medel/överklass i centrala Stockholm, nu nerflyttad till Österlen. Och så tar du ett komplext samhällsproblem, förenklar det och förfasas över något vi ändå känt till i många år nu, men du väljer att sätta latten vs helfabrikat i centrum. Strängarna på min fördomslyra avger ett crescendo.

Men det är ju så. Södermalm är ett litet ekorekomultikultihbtqresursstarkt-reservat på väldigt många sätt. Och det första jag noterade vid flytt var skillnader i matbutikernas utbud, vilket ändras till turistsäsongen. Jag valde medvetet att välja mataspekten för att den är mindre laddad än folks alkoholvanor, alla kan relatera och jag VILL inte att diskussionen landar på ett så högt akademiskt plan att man måste ha minst en kandidat helst en master i genus och en socionomexamen i bakfickan för att vara med.
Jag vet att man kan laga svinbillig god mat på bönor, men jag är också småbarnsförälder som numer försörjer 4 personer på csn. Jag vet hur annorlunda val vi måste göra i matbutiken, och hur enkelt det vore att få alla nöjda till mindre kostnad. Det är inte ett val att köpa eko fullt ut. Jag vill att vi pratar om mat, matens effekter på hälsa och mående och hur maten påverkar oss. Jag diskuterar gärna hela klassamhället också, eller alkoholens effekter men just i detta fall är jag intresserad av hur Maten påverkar oss och vad vi lägger in i begreppet mat. Falukorv är aldrig veckans vara på söder om den inte är från en liten exklusiv leverantör i Roslagen. Jag VET att jag är priviligerad upp över öronen. Men jag har en bakgrund av föräldrar som alltid haft med matsäck, vi åt aldrig ute och hade det bra men snålt som små. Resor gjordes men till minimala kostnader, folk generellt har mer pengar idag.
Jag tycker man absolut kan välja en del att titta på, bara man vet att det är en del av problemet. Jag tycker det kan vara lika problematiskt att aldrig plocka ut delar och titta på, eftersom det blir en exkluderande diskussion över huvudet på många. Det är enklare att nå fram om man inte tar stora släggan varje gång. Vi har olika socialt och kulturellt kapital vilket jag är mycket medveten om. Och jag vet att om jag går all in på alla fronter tappar jag ofta de jag vill diskutera med. De redan frälsta behöver man inte kämpa för att nå. JAG skulle vilja problematisera att man i vanliga samtal och diskussioner blir så akademiska att det exkluderar många från ämnet. Ett ämne som är allmängiltigt.
 
Jag tänker rätt mycket på vilken tydlig klassmarkör mat är. Mat är verkligen något som vi väldigt enkelt kan använda till att positionera oss själva, klassmässigt och (sub)kulturellt, eller vad jag ska kalla det. Alltså inte enbart eller ens främst kultur som i bakgrund i olika länder. Det är mycket mer fingraderat än så.

Det är enormt enkelt och tydligt! Bara att fråga vad folk ser som finmat, vardagsmat eller vilken relation de har till falukorv eller ketchup. Eller fredagstacos för den delen. Läsk. Mitt bästa exempel. Är det en okej dryck för barn/vuxna eller inte?
 
Men det är ju så. Södermalm är ett litet ekorekomultikultihbtqresursstarkt-reservat på väldigt många sätt. Och det första jag noterade vid flytt var skillnader i matbutikernas utbud, vilket ändras till turistsäsongen. Jag valde medvetet att välja mataspekten för att den är mindre laddad än folks alkoholvanor, alla kan relatera och jag VILL inte att diskussionen landar på ett så högt akademiskt plan att man måste ha minst en kandidat helst en master i genus och en socionomexamen i bakfickan för att vara med.
Jag vet att man kan laga svinbillig god mat på bönor, men jag är också småbarnsförälder som numer försörjer 4 personer på csn. Jag vet hur annorlunda val vi måste göra i matbutiken, och hur enkelt det vore att få alla nöjda till mindre kostnad. Det är inte ett val att köpa eko fullt ut. Jag vill att vi pratar om mat, matens effekter på hälsa och mående och hur maten påverkar oss. Jag diskuterar gärna hela klassamhället också, eller alkoholens effekter men just i detta fall är jag intresserad av hur Maten påverkar oss och vad vi lägger in i begreppet mat. Falukorv är aldrig veckans vara på söder om den inte är från en liten exklusiv leverantör i Roslagen. Jag VET att jag är priviligerad upp över öronen. Men jag har en bakgrund av föräldrar som alltid haft med matsäck, vi åt aldrig ute och hade det bra men snålt som små. Resor gjordes men till minimala kostnader, folk generellt har mer pengar idag.
Jag tycker man absolut kan välja en del att titta på, bara man vet att det är en del av problemet. Jag tycker det kan vara lika problematiskt att aldrig plocka ut delar och titta på, eftersom det blir en exkluderande diskussion över huvudet på många. Det är enklare att nå fram om man inte tar stora släggan varje gång. Vi har olika socialt och kulturellt kapital vilket jag är mycket medveten om. Och jag vet att om jag går all in på alla fronter tappar jag ofta de jag vill diskutera med. De redan frälsta behöver man inte kämpa för att nå. JAG skulle vilja problematisera att man i vanliga samtal och diskussioner blir så akademiska att det exkluderar många från ämnet. Ett ämne som är allmängiltigt.

Men alltså.

Du står alltså fast vid att din trådstart är klockren sett till ditt faktiska syfte som du beskrivit först nu i efterföljande inlägg efter att trådstarten blev kritiserad?

Jag påstår inte att man inte kan problematisera enskilda delar av ett komplext problem. Det jag påstår är att din trådstart är i princip felaktig som pekar ut kosthållningen som ansvarig för minskad medellivslängd i lägre samhällsskikt.

Om du verkligen ville diskutera mat som klassmarkör så förstår jag inte alls varför du valde just den artikeln som referens.
 
Men alltså.

Du står alltså fast vid att din trådstart är klockren sett till ditt faktiska syfte som du beskrivit först nu i efterföljande inlägg efter att trådstarten blev kritiserad?

Jag påstår inte att man inte kan problematisera enskilda delar av ett komplext problem. Det jag påstår är att din trådstart är i princip felaktig som pekar ut kosthållningen som ansvarig för minskad medellivslängd i lägre samhällsskikt.

Om du verkligen ville diskutera mat som klassmarkör så förstår jag inte alls varför du valde just den artikeln som referens.

För att kost är en del av det. Och jag tycker det är så jäkla tydligt. Pizzerian där ”arbetarna” åt. Mat från gruuuuuunden. Svampplockning, eko och hälsoaspekten. Alkohol och mat. Antingen som en käck måltidsdryck där man pratar vinhus eller för att döva.
Klockren är den säkert inte, men det kan jag leva med. Jag tycker helt enkelt inte att det är lika problematiskt som du.
 
För att kost är en del av det. Och jag tycker det är så jäkla tydligt. Pizzerian där ”arbetarna” åt. Mat från gruuuuuunden. Svampplockning, eko och hälsoaspekten. Alkohol och mat. Antingen som en käck måltidsdryck där man pratar vinhus eller för att döva.
Klockren är den säkert inte, men det kan jag leva med. Jag tycker helt enkelt inte att det är lika problematiskt som du.

Okej. Vi når uppenbarligen inte varandra så jag lägger ner det här.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp