1-årig minihingst

nasses

Trådstartare
Jag har en minishettis hingst som nu är lite över 1år. Han är van vid att ledas, borstas, har blivit duschad, lastad, har haft på täcke å lite sånt. Vill gärna ha tips på vad mer man kan göra? Är rädd att det kanske blir "för mycket" för en så ung pålle.

Han är lite hingstig (och ouppfostrad) också. Stegrar, "skriker", bits osv. Hur ska man på bästa sätt tillrättavisa en så ung? Han är lite osäker så vill inte skrämma honom, men kan samtidigt inte acceptera att han tex bits. :confused:
 
Sv: 1-årig minihingst

Biter hästen och är otrevlig så skulle jag "jaga bort" den, :schasa iväg den (eller hur man ska beskriva?).
Vad gör du om en vuxen häst bits? Unghästar behöver tydliga direktiv vad de får och inte får göra. Man måste vara väldigt konsekvent! speciellt med unga hästar, de snappar upp ALLT både bra och dåliga beteenden.

Det bästa för den unga hästen (enligt min mening) är att låta den vara häst med ett annat gäng unghästar, där den får lära sig hur man uppför sig.. och låter hästarna helt enkelt fostra varandra.
Unghästar behöver inte kunna ha täcke på sig (efter som inte behöver använda det), duschas osv. Bra är om man kan fånga den i hagen, leda någorlunda och lyfta lite hovar. -för det är det man har användning för just då. :)
 
Sv: 1-årig minihingst

Hear hear!

TS:
Skicka iväg Bebis på unghingstbete en period - hästar lär sig bäst av andra hästar.
 
Sv: 1-årig minihingst

behöver dom aldrig täcke:confused: vi kan ha kallare än -30 grader här på vintern..
 
Sv: 1-årig minihingst

Det beror på kylan. Är det torrt och vindstilla så är vanligen minusgrader inget större problem faktiskt. Se till att den har fri tillgång på mat bara - då sätter den ordentligt med vinterpäls och håller värmen.

Är det däremot "blöt" kyla, rått och fuktigt - så skulle jag använda täcke. Likaså om det blåser och stormar.
 
Sv: 1-årig minihingst

Håller med Lager angående täcke. Fri tillgång på mat och orakad + vindskydd så klarar sig de flesta hästarna fin, fint! (:
 
Sv: 1-årig minihingst

Ang täcke så oavsett om man inte har för avsikt att använda det, så kan man ju vilja vänja hästen vid det som ung. Så att ha vant den vid att ha täcke, duschas etc tycker jag inte är något negativt. Om de tänker ha åsikter om det är de lättare att handkas med när de är just små, även i kroppen.
 
Sv: 1-årig minihingst

Jag har en minishettis hingst som nu är lite över 1år. Han är van vid att ledas, borstas, har blivit duschad, lastad, har haft på täcke å lite sånt. Vill gärna ha tips på vad mer man kan göra? Är rädd att det kanske blir "för mycket" för en så ung pålle.

Han är lite hingstig (och ouppfostrad) också. Stegrar, "skriker", bits osv. Hur ska man på bästa sätt tillrättavisa en så ung? Han är lite osäker så vill inte skrämma honom, men kan samtidigt inte acceptera att han tex bits. :confused:

Han är van vid att ledas, men hingstar - är det under ledning med? I så fall är han inte så ledtam. Man kan få hingsta sig bäst man vill - i hagen. Med människor sköter man sig.

Tillrättavisa som du skulle tillrättavisat en vuxen, men än tydligare. Och alltid, konsekvent. Minsta bitförsök ska tillrättavisas.

Han kommer inte bli skrämd, titta hur hagkompisarna (för jag antar att han har sådana) tar i både när de leker och när de korrigerar.

Nu provar min bara att bitas, men det ger ofelbart en hård knäpp på nosen vid minsta tendens. Alltid och alla gånger. Och beröm när man inte bits såklart.
Om det kommer ett nytt bitförsök efter en knäpp på näsan tar jag i betydligt hårdare (det kommer aldrig ett tredje).

Vid ledning korrigerar jag redan när det börjar krumman på halsen och viftas på huvudet, det är liksom första steget mot att busa - och man busar INTE med människor, punkt. Då slipper man bitande osv i de lägena med.

Jag är benhård med att i hantering ska det INTE märkas om jag har ettåriga hingsten eller någon av de äldre valackerna i snöret, de ska sköta sig lika väl rent ledtamhetsmässigt och hanteringsmässigt. Sen får ju lillknatten titta mer på saker osv givetvis, men själva ledningen ska inte skilja sig. Det vet min lille, men ibland bara måååste han prova.

Så, våga behandla honom som en vuxen häst när det gäller enkla, grundläggande saker som att ledas korta sträckor osv. Och låt bli att göra saker för länge, så de blir övertrötta i knoppen och börjar tramsa för det. Då blir det oftast bra.
 
Sv: 1-årig minihingst

tyvärr finns de inge sånt här var jag bor.. :/

Vart bor du i landet? :) finns säket nån annan i närheten som vet om någon hingstflock, brukar inte vara så svårt att få tag på..
Sen kan man skicka iväg sin häst lite längre också, om det inte skulle finnas i närheten :) -det är inte heller ovanligt.
 
Sv: 1-årig minihingst

Hej!

Jag tycker att en jättebra sak att göra med en ettåring som man vill träna är att gå promenader, gärna där det finns spännande saker att titta på. Över broar, förbi traktorer, i villaområden och så vidare. Den miljöträningen har man igen sedan när man ska köra eller rida dem. Se till bara att det är ordning och reda när du promenerar, hästen ska marschera på framåt hela tiden och får inte stanna för att beta eller nosa på hästbajs och sådant.

Sen tycker jag att det är bra att börja träna in röstkommandon, det kan man också göra när man leder. Jag använder de här röstkommandona:
Prrr = halt
Smackning = gå fram i skritt, öka tempo i skritt
Sssss = kom fram i trav, öka tempot i trav
Yah! = fatta galopp, öka tempot i galopp
Hoou = minska tempot utan att bryta av
Aaaa = växla gångart neråt

Båda de här sakerna har man stor nytta av när man ska börja tömköra. Jag brukar börja tömköra unghästar på våren när de fyller två, och då blir det också mycket promenader på töm så att de lär sig att gå fram överallt även om de inte har människan bredvid sig utan bakom sig.

Sen vad gäller hingstigheten så är det ju perfekt att kastrera nu när flugorna har försvunnit men innan det blir för kallt.
 
Sv: 1-årig minihingst

KL:
"Hästkommandon" har jag aldrig någonsin använt mig av utan pratat med dom som med vilken människa som helst, typ "är du snäll och flyttar lite på dig", "ska vi gå då", "vänta lite" osv. och jag har aldrig haft några som helst problem med att dom inte lyssnat på mig. "Hästkommandon" är överskattat!

Senangående bitigheten, jag har haft en liten "kobra" inackorderad en gång och henne högg jag tag i huvudet på med ett "nähä du din lilla buse" och tryckte in en morot i gapet på och jäklar vad förvånad hon blev. :rofl:
Alla mina hästar har haft tillåtelse att "busnaffsa" och min senaste kunde både bita mig i baken, "hugga" mig i armen och försöka bita mig i näsan :o (vi snackar stor häst här) men ALDRIG ett enda blåmärke och vi var nog lika ouppfostrade båda två är jag rädd,,,,,,,,,,men kul hade vi minst en gång varje dag.:bump:

Umgås man intensivt med sin häst (sitt djur) så blir dom ju precis som oss och ju mera galna upptåg man hittar på tillsammans, desto tightare blir man som team. Leka och busa är aldrig fel och en kompis tar aldrig över. :idea:
 
Sv: 1-årig minihingst

Haken är när ANDRA människor sen hanterar. Då kan sådan tillåten lek mycket lätt och mycket snabbt gå överstyr. Relationen mellan häst och ägare kan hållas tämligen stabil även om det alltid är en risk att tillåta lekbitande (risken hästen av misstag nyper lite för hårt), men med andra...

Dock så TS har problemen med att hästen är ouppfostrad enligt egen utsago, den är 'hingstig' och stegrar, skriker och bits fast den inte får/TS inte vill. Det är väldigt långt ifrån tillåtet lekbus.

Vad gäller hästkommandon är överskattat, så dina kommandon eller sveas komandon är sak samma - hästen lär sig att svara på kroppsspråk och specifika ljud. Om det är sjas eller snälla är för hästen irrelevant rent ordmässigt.

Det är dock en enorm fördel ha NÅGOT sorts röstkommando enligt Sveas modell. Jag har inte det, och man får som då lite problem när man t ex på klinik ska longera och det inte finns ett spö med snärt - om man lärt hästen fatta galopp på själva snärtljudet. Så att lära hästen fatta galopp på ord - om det så är ordet galopp, ordet fiskpinne eller något helt annat ord är en väldigt bra ide. Kroppspråk fungerar med givetvis, bara det är något man alltid har med sig och både från marken och uppsuttet. Har jag lärt mig den hårda vägen ;)
 
Sv: 1-årig minihingst

Jag använder mest röstkommandon när jag longerar, det är praktiskt att kunna lägga hästen i exakt det tempo där den balanserar sig bäst med hjälp av rösten. Dessutom är det lättare för hästen att förstå om den ska byta gångart eller ändra tempot inom gångarten med röstkommandon jämfört med t ex visuella hjälper. Det finns också många situationer där det kan vara avgörande för säkerheten att ha ett hårt inpräglat kommando som betyder STOPP.
 
Sv: 1-årig minihingst

Det konstiga är att dom hästar jag haft, och lekt ganska vilt med, har skött sig exemplariskt mot andra och har varit väldigt rädda om människor faktiskt. Ett sto, unghäst, fick jag ta hand om som "socialiseringsobjekt" då hon både sparkat folk, och bitit dom så dom var rädda för henne och även gått en hel del på bakbenen. Den lilla nippertippan gjorde jag bushäst av men hon blev mer som en hund, gick alltid lös, fick vara med överallt (även inomhus) :o och i skogen var det "hopp o lek" där hon fick hålla reda på mig istället för tvärt om.

Stå på två ben var hon jätteduktig på, hon stod på mina axlar och plockade äpplebitar som jag satte mellan läpparna, rena cirkuskonster alltså.


Hur det gick sen, tja, hon kom till sin nya matte (hon mellanlandade bara hos mig) och blev placerad på en ponnyridskola,,,,,och blev ungarnas favorit då inget var farligt och hon var rädd om sina små lekkamrater både på ryggen och på marken, samt gärna tog ett rejs lös och busade med gårdens stora hund. Kort sagt, hon blev ju "totalförstörd". :p
 
Sv: 1-årig minihingst

Min som fick plocka av mössan av mig högg förvisso inte huvudet av någon annan heller. Men en av mina som fick 'fippla' med mulen (INTE bita) i ansiktet på mig - han bet en person i ansiktet :S

Så, jag tycker det är onödigt att ta risken. Det beror säkert en hel massa båda på häst och ffa människa (den som bet en person i ansiktet har varken innan eller efter visat minsta sån tendens mot någon annan, och är otroligt försiktig med och rädd om barn), men då det är svårt att garantera så anser jag inte man på ett forum i en tråd om någon som redan HAR problem med sin unghingst bör ta upp att tillåta lekbus, lekbit osv.

Jag är inte ett dugg orolig för dig eller dina hästar och skulle inte vara minsta orolig umgås med dina hästar. Men tråden är ju offentlig, och startad av någon som redan har problem..
 
Sv: 1-årig minihingst

STOPP har jag med, fast inte just det ordet. Men just att ett röstkommando för stanna och stå stilla tills annat kommando ges. Väldigt bra i just krislägen. Och jag babblar en hel massa med mina och har röstkommandon utan att tänka på det för en massa. Men INTE just gångartsbyten så. Och det var inte sådär jättepraktiskt utanför min lilla bubbla så att säga ;)

Jag har hand och röstkommando för gör halt i longering, jag har smackning för gå upp i trav. Och jag har ett stenhårt NEJ för diverse oönskat bus tex. Men sen insåg jag att det var ganska klent med icke spöanslutna kommandon. Även om spöet fungerar mer som förlängd kroppsdel så tog man bort det blev det.. svårt ;)

Jag longerar väldigt sällan kanske ska tilläggas, vilket nog är en del i att problemet inte blev upptäckt förrän jag skulle longera på klinik och det inte fanns ett longerspö. Oups liksom ;)
 
Sv: 1-årig minihingst

Jag har en minishettis hingst som nu är lite över 1år.

Ju mindre de är ju större är risken att de faktiskt blir odrägligt bortskämda. För små hästar är ju så söta.

Särskilt om det är en hingst så kan det bli farligt- trots litenheten. ( I synnerhet med tanke på att små hästar drar åt sig barn som magneter...)

Så det är lika viktigt att du hanterar din lille hingst korrekt som man gör med stora bumlingunghingstar. Vänligt i grunden men ytterst konsekvent. Men det finns tillfällen när man måste säga ifrån på skarpen till en ung hingst. Tex sätta armbågen i halsen på den om den knuffas eller rycka till i grimskaftet om den är fräck och försöker dra iväg. Men med alla hästar, unga eller gamla, hingst eller ej är det absolut viktigaste att man gör det man gör i exakt rätt timing.

Om jag var du skulle jag försöka hitta nån som har stor erfarenhet av hingsthantering för att ge dig bra tips och råd. Helst nån som kan komma till dig ( eller som du kan åka till ibland) för det är alltid lättare att se vad som händer när man ser hanteringen i verkligheten och för instruktören att komma med vettiga råd.
 

Liknande trådar

Ridning Hej! Jag har ett sto på åtta år som jag haft i ganska precis två år. Innan jag köpte henne hade hon haft fem hem på tre år och lärt sig...
2
Svar
21
· Visningar
8 253
Hästhantering Hej jag är ny här på buke och vet inte riktigt hur det fungerar än.. men jag blev medlem av en andledning, mitt problem. Det är så att...
10 11 12
Svar
222
· Visningar
31 142
Senast: mackan
·
F
  • Låst
Hästmänniskan Hatar är kanske överdrivet, men jag gillar honom verkligen inte. Har haft honom i 3 månader och han trivs i stallet och med...
4 5 6
Svar
107
· Visningar
39 658
Senast: scizofren
·
Övr. Hund För några månader sedan ( feb ) blev ju min hund biten på min gård av en grannes då 1 åriga amstaffmix. Den ska tydligen ja varit tränad...
Svar
8
· Visningar
1 396
Senast: paradiset
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp