måste gå direkt från C till stångbett på B.
- Ida
Vad är problemet?¨
På C-nivå får du rida hästen på stång.
Det innebär att du kan "stång-träna" din häst på C-nivå och sedan gå upp på B-nivå där stången på "äldre" hästar är obligatorisk.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
måste gå direkt från C till stångbett på B.
- Ida
WRAS-reglerna tenderar att helt ignorera "omskolnings-ekipagen" där häst, ryttare, eller bådadera varit aktiva inom annan ridinriktning innan de började med western. Systemet med junior- och seniorhästar är fullständigt inriktat på hästar som westerntränats från start. En häst som från början tränats för western kan tillbringa flera år på B-nivå och där ha lov att gå på tränsbett/bosal. En omskolningshäst däremot är ju oftast äldre, och måste gå direkt från C till stångbett på B. Vet inte hur det skulle kunna lösas istället men nuvarande system känns ju inte optimalt. WRAS är ju dessutom "start-föreningen" för folk som byter till western och inte automatiskt vill byta häst, vi dårar som inte vill ha quarter existerar faktiskt.
Fast på E-nivå så behövs ju inte licens. Tycker inte att man ska behöva extrapolera tävlingsregler utifrån obskyr information som man måste veta om att den existerar för att kunna hitta.
Kan inte annat än att hålla med. WRAS förlorar fotfästet allt mer, år efter år. WRAS som i sin glans dagar var en självklar och viktig aktör i svensk westernridning. Tyvärr har båten gått medan WRAS under senaste år gått runt på kajen och basunerat ut vilken viktig och duktig seglare de är utan att lägga märke till att båten lämnat kajen. Nu kämpar de för att hålla fast vid övertygelsen att de, kvar på kajen, ändå står bakom rodret på westernskeppet där långt ute till havs.Oj! Det var ju intressant.
Varför? Tänker främst på stångbettsförbud.
Just nu är jag glad att jag inte tävlar wras längre..
Tja, förändringarna kommer ju även från medlemmar i WRAS, iaf de som deltog i höstkonventen... I mitt distrikt var tyvärr bara två klubbar närvarande, alla medlemmar hade dock chansen att vara med och tycka till.
Är lätt att sitta och gnälla över att det är dåligt och inte ta chansen att faktiskt påverka!
Och ja, domarna jobbade med att se över bl a mönstren, dessutom ska AQHA:s regelbok gås igenom för att reglerna ska vara relativt lika.
Kontakten med medlemmarna har då iaf blivit bättre, bl a skickas allt material som berör medlemmarna nu direkt till klubbarna, det är ju sen deras uppgift att se till att deras medlemmar får ta del av det
Ja det är lättare att kommunicera direkt med FS, och brukar fungera bra. Synpunkter som diskuteras på t ex höstkonvent/distriktsstämmor har jag aldrig upplevt att någon reagerat med att det är gnäll, men jag kanske bara varit på ovanligt bra träffar??Frågan jag är lite konfunderad över är bettregler och på vilken grund detta tagits. Man kanske kan hoppas på en officiell förklaring vad det lider.
Att det är lätt att gnälla är nog alla överens om. Men när en synpunkt lämnas, eller en kritik mot något kommer denna fras fram "sluta gnäll- gör nåt själv" (ska läsas med gnällkärringsröst) och sedan är det bra. Allt färre vill bidra med sina tankar eftersom synpunkter är gnäll. Det är ett effektivt sätt att döda förnyarglädjen i en förening.
Om det blivit bättre och enklare kontaktvägar är lovvärt, men som jag ser det sä verkar det endast blivit en förbättring åt ett håll. Hur ser det ut åt andra hållet, det håll jag kan tycka är viktigast- från medlem och medlemsförening Till FS? Är hinder i form av instanser borttagna?
Jag antar att det som @kryddelydd skrev i inlägg 20 är en del av förklaringen till betslingsreglerna.Frågan jag är lite konfunderad över är bettregler och på vilken grund detta tagits. Man kanske kan hoppas på en officiell förklaring vad det lider.
Att det är lätt att gnälla är nog alla överens om. Men när en synpunkt lämnas, eller en kritik mot något kommer denna fras fram "sluta gnäll- gör nåt själv" (ska läsas med gnällkärringsröst) och sedan är det bra. Allt färre vill bidra med sina tankar eftersom synpunkter är gnäll. Det är ett effektivt sätt att döda förnyarglädjen i en förening.
Om det blivit bättre och enklare kontaktvägar är lovvärt, men som jag ser det sä verkar det endast blivit en förbättring åt ett håll. Hur ser det ut åt andra hållet, det håll jag kan tycka är viktigast- från medlem och medlemsförening Till FS? Är hinder i form av instanser borttagna?
Jag antar att det som @kryddelydd skrev i inlägg 20 är en del av förklaringen till betslingsreglerna.
Eftersom jag antar att jag är lite utpekad avseende "gör nåt själv" så vill jag bara påpeka att jag inte anklagat någon för att gnälla (jag använde inte ens det uttrycket). Men de facto så borde det vara lättare att få gehör om man framför det till berörd instans än att bara hoppas på att rätt personer ska läsa på just det internetforum man framför kritiken på.
Då missförstod jag dig.Du ska inte ta åt dig, och ingen annan heller. Uttrycket finns i alla sammanhang där fler åsikter finns. Politik, föreningsliv, bostadsrättsföreningar med mera. Att sitta på ett intenerforum och orera i hopp om att detta ska lösa världsproblem är nog dödfött. Att vända sig direkt till berörd förening är givetvis det bästa sättet. Å andra sidan kan det vara av vikt att diskutera ämnen med personer som inte företräder en förening för att diskutera frågor man tycker är intressanta.
Jag tycker att det är rätt.
Både betslingsreglerna och åldersrekommendationerna för hästarna.
Jag har sett tävlingar där treåriga hästar startats i fem klasser och det tycker jag är tufft för både kropps och psyke på en så ung häst.
När det gäller bettreglerna: rider man på D- och E-nivå så antyder det en ovana. Den orutinerade ryttaren har inte på stångbett att göra.
Om man behärskar hästen på stång, kan man rimligen lika gärna rida en svårare nivå.
Om man vill rida på D- och E-nivå, kan man lika gärna "valla runt" sin läromästare på tränsbett som på stång. Hästen lär rimligen inte ha glömt hur den gjorde på tränsbettet.
Då missförstod jag dig.
Naturligtvis har jag aldrig sagt att man inte får/bör diskutera detta på forum.
Jag kan förstå tanken bakom beslutet. Och det kanske inte är så tokigt. Det jag mest funderar över är Varför denna regeländring kom till? Har det varit ett stort problem med ryttare som inte klarar av att rida med stång på sina hästar att detta föranleder en regeländring?
.
Att då flera av ekipagen på E-nivå red snygga ritter på välutbildade hästar på stång, och strax därefter placerade sig (rättvist) på B-nivå tycker jag förtar en hel del av vitsen med E-tävling.
Det var väl här uppklassningssystemet kom in? De duktiga ekipagen är väl duktiga oavsett betsling, så bettregler lär inte hjälpa på den punkten.
Hur ser uppklassningssystemet ut numer egentligen? Vet att det inte funkade särskilt bra för några (många) år sen..
Känner inte till diskussionen bakom regeländringen, och det är nu ett par år sedan jag var ute och tävlade western (har fortsatt träna mina hästar i både western och dressyr men både jag och hästarna behöver mycket mer träning för att jag ska tycka att det är någon vits att åka och tävla ytterligare: vi är inte tillräckligt duktiga).
Men när jag var ute, senast red jag en E-tävling på en helt grön häst som behövde miljöträning. Att då flera av ekipagen på E-nivå red snygga ritter på välutbildade hästar på stång, och strax därefter placerade sig (rättvist) på B-nivå tycker jag förtar en hel del av vitsen med E-tävling. E-tävling är avsedd för nybörjare som vill prova western.
D-nivå är lätt klass, alltså huvudsakligen avsett för ryttare som inte är så duktiga.
D-nivå är medelsvår nivå och B-nivå är svår nivå.
Jag antar att de ekipagen red E-klassen som uppvärmning. De kanske inte orkar byta träns om bettreglerna ändras? Kanske. Min förening har som regel så att ett ekipage under samma tävling inte får starta E-klass och högre klass i samma gren. Det har fungerat mycket bra för att få E-klasserna att vara det de ska vara (prova på, träning osv).
Uppklassningssystemet har fungerat fint i alla fall de senaste åren. Det enda som är knivigt är at tävlingssystemet inte har någon urskiljning för det. Ett ekipage som är uppklassat kan alltså anmäla sig till en klass som de inte får starta, tävlingsarrangören måste hålla koll på vem som är uppklassad och inte. Men listan över ekipage finns ute så det går. Det kan såklart vara så också att tävlingssystemet har fått den funktionen nu (jag har inte använt det på ett halvår eller så).
Nackdelen med uopklassningssystemet var att det inte är i fas under året. Poängen ändras ju bara en gång vilket gör att om man är 3 p från att bli uppklassad i januari har man hela året på sig att rida på den lägre nivån även om man går in och vinner alla klasser man startar i. Skulle vara bättre om det fanns någon automatik som uppdaterade konstant
Med de nya reglerna är det inte möjligt att rida på E-nivå om man har eller har haft licens, E har ju hela tiden varit tänkt för ryttare som vill PROVA PÅ western, inte att tävlingsryttare ska sitta och trimma.Jag antar att de ekipagen red E-klassen som uppvärmning. De kanske inte orkar byta träns om bettreglerna ändras? Kanske. Min förening har som regel så att ett ekipage under samma tävling inte får starta E-klass och högre klass i samma gren. Det har fungerat mycket bra för att få E-klasserna att vara det de ska vara (prova på, träning osv).
Uppklassningssystemet har fungerat fint i alla fall de senaste åren. Det enda som är knivigt är at tävlingssystemet inte har någon urskiljning för det. Ett ekipage som är uppklassat kan alltså anmäla sig till en klass som de inte får starta, tävlingsarrangören måste hålla koll på vem som är uppklassad och inte. Men listan över ekipage finns ute så det går. Det kan såklart vara så också att tävlingssystemet har fått den funktionen nu (jag har inte använt det på ett halvår eller så).