Vill inte gå på tygel

A

Amarant

Jag har en nordsvensk på 10 år, han är av travartypen men är inge sån när man rider. Han har muskler o kan alla gångarter bra. Har haft honom nu i ca 4 månader och har fortfarande inte gått honom att gå på tygel så lät ja en annan tjej rida igår o hon sa samma sak.
Det hjälper inte att få honom så mjuk som möjligt heller, har försökt allt men han vill inte släppa.

Vi tror inte han har ont någonstans för han har blivit kollad för ett tag sen innan ja tog honom på foder.

ngn som kan hjälpa mig... vet inte va ja ska göra.
MVH Maria :confused:
 
Är han skolad något alls? Dvs kan något mer än bara bli riden i de tre gångarterna? Känns tveksamt, men ni kanske kan rida en liten, liten stund på gummisnodd för att visa honom vad ni vill. Men risken finns ju att ni/ du hakar upp er på var huvudet sitter och glömmer bort i vilken ände ni egentligen ska börja - bakifrån.
 
Håller med.
Att gå på tygeln betyder inte att hästen ska böja på nacken. Det är en DJUNGEL med grejer som ska klaffa, innan hästen verkligen "går på tygeln" :)
 
Alla hästar kan gå i form, det är ingenting de behöver lära sig.

Vill hästen inte arbeta i form finns det flera anledningar bla
1, inte tillräckligt duktig ryttare
2, hästen har ont
3, hästen är helt felbyggd/musklad men även den kan arbeta i form, dock inte så "avancerad" form.

Det är tyvärr precis så enkelt att hästarna gör det vi ber de om.
 
Jag hade börjat från noll med att longera och tömköra hästen mycket.
Tömköra är bäst för då är det ju dina tygeltag som styr hästen.
Eller longera på en halsförlängare. Men man får tänka på att ta det lugnt i början och inte ha för inspänt.. Det är inte roligt att "tvinga ner" hästen.
Det blir bara fel signaler till hästen.
Men när den blir mjuk i sidirna så kommer den börja söka sig nedåt för den kommer på att det är behagligare än att springa på böjt spår med huvudet rakt upp.
OBS! Longera bara i skritt och trav och aldrig utan inspänning helt och hållet..
Det gör mer skada än nytta då det inte är bra för hästens rygg att gå på volten med huvudet upp.
Och att longera i galopp är inte heller att rekommendera på en så "grön" häst.
Rid mycket serpentiner med hästen och ett tips kan vara att rida slalom mellan träden i skogen. Det lösgör hästen samtidigt som den får lyfta på fötterna och den kan ju heller inte "gena" eller snedda .
Men jag får uppfattningen av att den inte är lösgjord och en omusklad och oböjlig häst hittar inte den rätta formen..
LYCKA TILL!! :bow:
 
min häst var precis likadan, fast han började bara gå sämre o sämre, så vi tog dit en vetrinär som böjde igenom honom, o det
visade sig att han hade kotledsinflammation. behandlingen tog ca 2 månader innan jag kune rida vanligt igen, men nu
går han bättre än någonsin, och även hoppningen har förändrats otroligt mycket.
 
Börja med att ta hjälp av en tränare innan du funderar på om det är något fel på hästen, tycker jag. En hel del tenderar att lossna när man får hjälp av en duktig person på marken. :)
 
Travaren är byggd på ett sätt som gör att den har svårare att vinkla in benen under sig och gå i rätt form. Med rätt träning och tålamod kan man dock underlätta för den att trampa under sig.

För att få din häst att jobba rätt behöver du för det första hjälp av en duktig tränare.

Och tänk på att det är fel att begära för mycket av en häst som inte förstår/är utbildad för det du kräver.
 
Det är när hästen är överbyggd bak den har svårare för att vinkla in benen in under sig. Så alla travare har inte det problemet. Om jag nu inte har fel förståss?
 
En fråga bara? Har du riktigt klart för dig vad "gå på tygeln" betyder för dig? Gå på tygeln betyder för många att hästen ska gå med nacken böjd och det är inte det man strävar efter, det är det absolut sista man ska tänka på om du frågar mig, som sagt ta hjälp av en bra tränare, och/eller läs mycket böcker osv osv om hästars form så lär du dig mycket av det, det har iaf jag gjort.
 
Hästen går bra i alla gångarter, men förstår han alla hjälper? Kan han stanna för tygel och/eller (hellst) sittsen? Går han frammåt för skänklarna? Går han sidvärts för sidförande skänkel? Böjer och ställer han sig rätt på volten? Går han rakt fram på ett spår om du går några meter innanför långsidorna på ridbanan? Kan du ställa och böja honom i hörnen? Annars tycker jag att du ska börja jobba med dessa rörelser och strunta i vart han har huvudet just nu. Vid rätt ridning kommer det troligtvis att trilla på plats. Det kan också vara bra att jobba från marken med tömkörning och liknande för att få honom att förstå hjälpernas inverkan.

Om han har gått som travare tror jag att han ínte förstår att han ska ta lätt stöd på tygeln och ge efter i halsen (tänker på de travare jag sett träningsköras, de går ofta med huvudet högt upp och tygeltag betyder stanna eller sakta farten). Jag har aldrig kört någon travare eller så men jag tror inte att travkuskar jobbar särskilt mycket med eftergift för tygeln. Det kan mycket väl tänkas att han är van att göra motstånd mot handen om han körts med okänsliga och hårda tygelhjälper. I så fall kan du leka "lilla fisken" för att få honom att ge efter för tygeln. Börja på lång tygel så du själv får in känslan. Krama lätt på tygeln, det ska kännas som om du just fångat en liten fisk. Korta sedan tyglarna succesivt tills du har lagom motstånd i händerna - det ska kännas som om du leker med en liten fisk (OBS! inte såga eller ta i, bara leka). Detta ska resultera i att hästen blir avslappnad i ganacherna och huvudet, nicka och ge efter. Beröm! Observera att detta inte ska vara en dragkamp utan ett sätt att visa hästen att bettet och tygeln är trevliga. Och lyckas du inte få till önskad avslappning och eftergift, sluta innan hästen eller du tröttnar. Sedan när du rider är det viktigt att du fortsätter ha den lilla fisken i händerna hela tiden och inte bli hård och stumm, även om han blir det. Har han ett bett som passar honom? Om det är för skarpt kanske han gör ännu mer motstånd mot handen. Jag har bäst erfarenhet av tredelade tränsbett eller happy mouth, de brukar hästar tycka är trevliga att ha i munnen.

Mitt bästa tips för att få en stel häst att trampa under sig och hitta bakbenen är små, korta bakdelsvändningar. Gå på volten och flytta två steg, gå rakt fram och flytta två igen upprepade gånger. Detta om hästen förstår sidförande hjälper.

Välj den lösning ovan som passar ditt problem bäst, och ta hjälp av en duktig instruktör där du bor för att gå vidare.
 
Okey... det funkar mycket bättre nu så. Sitter nog mest i huvuvdet på honom verkar det som eftersom han blivit "stress" riden hos sin förra ägare. Tar kanske ett tag innan han slappnar av.

Tack ändå!
//Maria
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej, jag har en unghäst som nyligen blivit inriden och det har verkligen gått jättebra, vi har haft hjälp av en underbar tjej som...
Svar
13
· Visningar
2 028
Senast: MiniLi
·
Kropp & Själ Jag behöver råd från någon som upplevt liknande. (Inte, ”jag har aldrig haft ont av min kopp, möjligen obehag, det går skitsmidigt, du...
2 3 4
Svar
70
· Visningar
6 586
Senast: Lillefrun
·
Hästmänniskan Hej! Jag är en 13 årig tjej som älskat hästar hela livet. Jag har ridit på ridskola ett bra tag men även varit medryttare till än häst...
Svar
13
· Visningar
2 493
Ridning Hej! Jag har ett sto på åtta år som jag haft i ganska precis två år. Innan jag köpte henne hade hon haft fem hem på tre år och lärt sig...
2
Svar
21
· Visningar
8 195

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp