Vilka bett använder ni?

M

Mariqa

...Och varför?
Vill höra både för och nackdelar med olika bett :bow:
 
Just nu, ett tredelat fullcheek från Globus. Använder det för att det är det smalaste tredelade bettet jag hittat (tar minst plats i hästens mun).

Vilket tränsbett man väljer (rakt, två- eller tredelat) är en smaksak.

Det raka bettet ligger bäst anatomiskt i hästens mun, ingenting som kan gå upp i gommen eller dylikt. Däremot kan det vara svårare att rida på än ett delat bett.

Det tvådelade är det vanligaste bettet, och är väl lite utav svensk standard. Det kan gå upp i gommen på hästen men är annars ett ganska bra bett.

Det tredelade bettet kan också gå upp i gommen på hästen men dock inte i lika stor utsträckning som det tvådelade.

Givetvis finns det även ett antal variationer av dessa bett, mer eller mindre genomtänkta.

Det man bör tänka på är storleken på bettet. Många rider med på tok för stora bett på sina hästar. En annan sak man bör tänka på är tjockleken. Det är bara en myt att ett tjockt bett är det snällaste. Ett smalt bett tar mindre plats i hästens mun och är således lättare för hästen att acceptera.
 
På halvblodet; tredelat i sötmalm/koppar
På ponnyn: Tvådelat eggbett

För att dom helt enkelt går bra på det!
 
runt april i år började min häst bråka mer än vanligt med bettet..slog med huvudet, krullade ihop sig, tungan var överallt utom i munnen, men ingen kunde hitta något fel i munnen på honom, han är tom kollad av specialist från USA, men inget felhittas. :confused:

Men även om jag inte hittat nåt fel, (och provat dom flesta bett man kan tänka sig, med i stort sett samma resultat), så rider jag nu bettlöst.(har använt sidepull ute sen 3 år tillbaka.) resonerar så att han e 20 år, ska inte tävla eller så, utan bara ha det kul, så bett överler vi utan, då resultatet utan är mycket bättre.

rider dressyr på hackamore, "lydnad" i repgrimma, och ute på sidepull.

och för första gången i vårat gemensamma liv (5 år) kan jag trava honom på en volt utan att han försöker springa iväg från mig :) plus att jag har en oerhört mycket lugnare, gladare och lydigare(!) häst i övrigt..

antar att det beskriver min inställnig till bettlösa alternativ.

:bump:
 
Tredelat och hackamore. Hacken går hon bra på, då hon kan vara lite tjafsig i munnen. men jag tycker hon funkar bättre på tredelat än tvådelat.
 
Jag har ett rakt äppelbett när jag hoppar, och ett tvådelat Globus när jag rider dressyr.

Jag har det för att .. det funkar bra? :D
 
Jag alternerar mellan tredelat rakt och egengjort sidepull, endera tillsammans med bett eller själv.

Pållan går lika bra på allt, men jag föredrar nog det kombinerade sidepull/bett. Det är iofs rätt nytt för oss så än så länge provar vi oss fram.
 
Använder tredelat med droppe i mitten, funkar fint på pållen...kör överlag med tredelat på dom pållar jag rider, jag trivs med de å pållarna också!!

Ska dock investera i ett postkandar till körning...rakt, men det är mest för att de ser mer "riktigt" ut...lär väl hänga och samla dam som så mycket annat!!
 
Jag har lite olika bett som jag byter mellan för att hästen ska få variation i munnen. Har dessutom gått som ridskolehäst med fel bett i 10 år så jag försöker skona munnen så mycket som möjligt.

Rider när jag tränar på antingen rakt med fasta ringar eller ett tvådelat halvsmalt bett. Testade ett väldigt smalt bett som inte alls var poppis så det måste vara ca 13 mm tjockt (standard är väl 14 mm tror jag). Har haft tredelat med upplever att han går bättre på tvådelat. Rakt fungerar kanon vid tömkörning! I skogen har jag oftast hackamore för att växla lite och det fungerar bra där men inte på banan. Han har ju alltid haft bett så han känner att han kan smita mycket lättare med hackamore! :p Om jag longerar så använder jag kapson.

Använder det Mirage tycker om att ha i munnen eftersom han går bäst då och varför ha obekväma skor när man kan ha sköna? :D
 
Bruker rett gummibitt, vanlig trinsebitt, Dr.Bristol, islandshestbitt og hackamore.

Bruker bl.a. Dr.Bristol på hesten som ikke går bra på vanlig trinse, og som tygger seg rakt igjennom gummibittet. Islandsbitt i perioder på en hest som er for villig for vanlig trinse. :-)
 
använder nästan aldrig bett men när jag gör det
så rider jag på ett vanligt tredelat eftersom hon funkar
bästa på det :D
 
Rakt, svagt böjt Globusbett.
Har testat ett hackamore nu, och hon gick kanon på det.
Dock tror jag att hon känner att hon kan "köra" lite med mig på det (bastant NF-dam som vet vad hon går för :angel: ;)) så jag bytte tillbaka till Globuset när hon började bråka.
Höll knappt i henne, så det kan inte bero på felaktigt användande.
Ska testa det igen snart. :)
 
På fem åriga shettisen har jag antingen ett smalt tredelat bett eller ett jaktkandar som är lätt böjt.
Jaktkandaret har hon också ute när hon är väldigt pigg.

På tioåriga shettisen har jag ett rakt tränsbett som är lätt böjt men fasta ringar eller ett lätt böjt jaktkandar.
Hon har jaktkandaret oftast ute då hon blir helt galen i bland. :D

Stora hästen har antingen hackamore eller ett gummipelham.
Han är inte ett dugg stark men trivs bra på dom bettena.
 
Använder ett sidepull (rider alltid ¨på detta) annars skulle jag nog använda ett rakt bett eller ett tredelat.
Gummibett och äppelbett säger jag BLÄÄ till
 
tycker absolut att du ska prova hacket igen, min häst(också en väldigt bestämd NF ;)) var ochså så i början, ville inte lyssna så bra, och drog järna upp huvudet, eller krullade ihop sig.

men efter någon vecka när han fattat vad det gick ut på så var han halt uderbar, det räcker med att hag rör på handen några millimeter, så lyssnar han. trodde aldrig jag slulle få en så lyhörd häst, och ändå han jag ett otroligt "snällt" hackamore.

// en som är helt sold på bettlöst, och järna predikar om hur underbart det är! :p
 
Jag både kör och rider min ardenner på stång. (körbett)

Inte för att hon är hård i munnen, tvärt om hon är mjuk som tusan. Och jag vill inte ha henne hård. Hon lyssnar jättebra, och jag behöver inte ta alls hårt i henne.

Det var kusken som körde in henne som tyckte jag skulle ha ett sånt bett, jag var inne på tränsbett. Känns ju snällare. Men han har ju 20 års erfarenhet av ardenner så.....

Sedan är det ju inte bettet som skadar hästen utan handen som håller i tömmen. :)
 
Hon lyssnar jättebra, och jag behöver inte ta alls hårt i henne.

Nej, det är ju mer eller mindre en självklarhet i många fall. Inte många hästar som vågar sätta sig emot ett bett med hävstångseffekt... :smirk:

Däremot, om man någon gång får för sig att sätta ett bett utan hävstång på en sådan häst som blivit riden/körd med hävstångsbett en längre tid, kan man behöva ta hårdare i, just därför att hästen är van vid den kaliber av styrka som ett hävstångsbett ändå ger.

Bara en liten parentes....:)
 
Nordsvensken - Hack (vid dressyr liverpoolstång)
Halvblodet - Rakt tränsbett.

Jag använder aldrig tvådelade bett eftersom jag har fått för mig att det inte är nå bra, så jag använder 3delat eller rakt. Tycker att mina hästar går bra på rakt .

:smirk:
 
Gummibett och äppelbett säger jag BLÄÄ till

Hvorfor blää til gummibitt? Nå er jo eplebittene bare juks siden de ikke smaker eple i det hele tatt, men gummibitt er jo litt mildere - og har litt "tyggegummi"-effekt.
 

Liknande trådar

Utrustning Inspirerad av tränstråden 🙂 Har ni hästar som tydligt visar vilka bett som de uppskattar mer än andra?
Svar
9
· Visningar
309
Senast: Elendil
·
R
Utrustning Vilka bett lösa träns tycker ni är bäst och varför? Alltså inte märken och då utan tillexempel hackamore eller side pull eller så! Om...
Svar
0
· Visningar
274
Senast: Raderad medlem 149524
·
Utrustning Hej! Överväger att köpa ett nytt bett till min ena. Använder ett vanligt tränsbett med fasta ringar idag men vill ha ett som är något...
Svar
15
· Visningar
1 130
Senast: dukie
·
Träning Jag hoppas att ni kan hjälpa mig med lite tips och idéer över hur jag kan träna min häst att stanna. Jag har en ung Nordsvensk...
Svar
15
· Visningar
703
Senast: skogaliten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Utbilda själv
  • Skadade hästar och konvalescenter
  • Dressyrsnack nummer 18
Tillbaka
Upp