Vattenkoppar

Jag har nyligen övergått till en nivåreglerande vattenkopp. Hade tidigare en som hästen själv tryckte fram vattnet ur, men han bara tryckte och tryckte så vattnet svämmade över i hela boxen. Och då menar jag heeeela boxen :crazy:
Den nya funkar därför mycket bättre å sen så har jag dessutom en upphängd vattenhink just pga att han tycker om att plaska och blöta ganska mycket ;)
 
Förstår inte folk som bara har vattenhink -och då endast EN 20-litershink till sin fullstora häst usch!

Fyller man ofta är det inga problem faktiskt. Jag har 20-litershinkar. Fylls vid intag, vid kvällsfodring och sen vid nattfodring. Nattfodring är vid midnatt, morgonen är vid åtta. Det är 20 liter vatten på 8 timmar. (och de har fått innan med såklart). Det är ALDRIG tomt i hinken på morgonen.

Om jag däremot fyller vid insläpp kl 20, så är det tooomt på morgonen, och det vill jag inte.

Jag har också en som dreglar sin mat i hinken, så jag fattar preciis vad du pratar om ang rengöring (och jag tycker koppar och dessutom FASTA krubbor är svåra överlag att rengöra. Så jag har löstagbara plastkrubbor dessutom). Iaf, slasket i vattenhinken minskade markant när jag började BLÖTA all mat. Kanske ett tips?
 
Vi har nog testat hela sortimentet snart ;)
Den ultimata vattenkoppen skall vara STOR och ha en gummipinne som hästarna trycker på.
Påminner om den typen som används i grisstallar.
Det kommer ordentligt med vatten och vattnet FÅR PLATS i koppen.
Dom här med trycksked kan vara bra men skapar onödiga "vattensängar" (dom vill gärna haka upp sig när det ligger på nollan ute.

Flottörkopparna tycker jag är bökiga att hålla rent.
Har du sedan 15 minusgrader i stallet så är dom bottentjälade.

Till någon som är på väg att dra in nytt vattensystem kan jag även råda cirkulation eller värmeslinga.

Det finns elkoppar, sådana har vi på lösdriftarna.
Dom är väl OK men ger lite dåligt med vatten. Kopparna är heller inte så stora, så man få ha flera stycken där.

Nordpost, Lantmännen, Bole, Willab är några leverantörer.


AM
 
I sina studier konstaterade Sara att hästarna föredrog hink, därefter den kopp som hade ett vattenflöde på 8 liter per minut. Koppens utformning tros vara av mindre betydelse. Den kopp som gav 16 liter per minut hade försetts med en speciell anordning (för att möjliggöra flödet) och av den anledningen "spottade och fräste" den, vilket antogs avskräcka försökshästarna. Sara poängterar att ledningarnas dimension och tryck är avgörande för vattenflödet, man bör alltså inte bara stirra sig blind på typen av vattenkopp.

I studien ingick inte en flottörskopp med ett flöde på 8l/min. Däremot tycker jag mig förstå att hästarna föredrog tryckventilskoppen som gav 3 lit framför flottörskoppen med samma flöde. När hästarna erbjöds vatten ur flottörskoppen fick de i sig mindre vatten över dygnet men ägnade mer tid åt att dricka. Säger väl en del om behovet.

Hink funkar alltid.
 
Tänkte inte på er lyxisar som har stall hemma! ;)
Jag vet dock folk vars häst får en 20-litershink med vatten per dygn :( och det är ju vanligare än man hoppas... Inget vatten i hagen heller 5 månader om året.

Nej man vill ju inte att det ska vara länsat på vatten, hellre få slänga ut lite än tvärtom.

hehe min häst äter nu endast 100 gram betfor och en näve havre (däri) vid varje mål (2 ggr om dagen) och det brukar vara lite extra blött. Det är främst höet hon vill hålla på och slaska med. Doppa i hinken och vattenkoppen och blöta, MYCKET mumsigare då!
Det gör mig inget egentligen, men med flottör hade det varit för jobbigt med rengöring. Jag gör rent hink och vattenkopp dagligen nu, kör runt med diskborste och varmt vatten i hinken varje dag.

Smart med lösa krubbor, men blir det inte "ostadigt? om de är lite vilda med maten? Är det inte svårt för dem att nå om väggarna är höga?
 
I studien ingick inte en flottörskopp med ett flöde på 8l/min. Däremot tycker jag mig förstå att hästarna föredrog tryckventilskoppen som gav 3 lit framför flottörskoppen med samma flöde. När hästarna erbjöds vatten ur flottörskoppen fick de i sig mindre vatten över dygnet men ägnade mer tid åt att dricka. Säger väl en del om behovet.

Hink funkar alltid.

Ja sa väl inget om flottörkopp med 8 l per minut? jag har ju sagt tre?

Som sagt, jag föredrar också hink, men undrar om inte flottörhink skulle funka lika bra som sagt, dvs att det har mer med hur stora klunkar de kan ta och hur länge de måste 'vänta' på att det ska fyllas på etc?
 
Ang hink - stallet där jag stod för 'hundra år' sedan hade hink till de som ville ha, och de boxar som saknade kopp. Och där ingick det i rutinerna att fylla på åt hinkhästarna vid alla fodringar.

Ang lösa krubbor så jo de kan 'kasta iväg' dem om de vill. Valacken tycker det är jättekul. Han får dock hållas. Men det är rätt lätt att göra ett enkelt överslagslås så tar de sig ingenstans. Fölis hade sånt när hon var mindre.

Om du tittar HÄR http://hem.passagen.se/waikele/kelejan04-24.jpg (ta bort http:// och klistra in om det inte funkar att klicka) så ser du hur jag har. Man kan alltså hänga dem på den höjd man vill ha det, beroende på var man sätter fästanordningen (när fölis var en plutt hängde den på nedre regeln).

När hon var liten hade hon ett 'lås' över som sagt. Helt enkelt en ribba med gångjärn i ena änden, som fälldes 'över' handtagen, och haspades fast på andra sidan. Då gick det inte att lyfta av krubban uppåt utan att haspa loss och fälla bort regeln. Ingen risk för krubbor på golvet, samtidigt som det gick fort och lätt att ta loss.
 
Här är en bra vattenautomat med stor kapacitet och rätt stor volym. Storleken och priset gör väl att den passar bäst i utegångsstallet eller ute i vinterhagen.

Jag har ingen sån här men pappa har en till sina kor och den funkar bra. Eftersom den är gjord för att fungera till mjölkkor så är kapaciteten hög!
http://www.nordpost.se/Shop/infovisa.asp?artnr=476066

Jag skall köpa en eller två sådana här till nästa vinter för den flottörrkoppen vi idag har har ute lite för dåligt flöde (kanske en sån som SLU provade ;))
 
Kollat på just en sån där först faktiskt, fast problemet är ju att för det ska hålla frostfritt vatten (kanske den modellen jag tittade på var lite annorlunda?) så måste det vara X antal djur, dvs de måste dricka med viss frekvens, annars fryser det ihop =/

Ute är jag inne på en ThermoBar tunna. Jag får iofs kånka ut vatten och fylla på den, men den ger frostfritt vatten vintertid *jatack*

I övrigt hinkar jag ju vidare ett tag till, blir ju inget annat än hink och bära tills jag skaffar nytt stall, jag ids inte dra in vatten i det härnär jag inte blir kvar. *sommarvatten' är rätt lätt och rätt billigt att dra in, men frostfritt..
 
Nu verkade inte min direktlänk fungera men den vattenautomaten som heter isobac har elvärme så den kräver inte ett visst antal djur för att inte frysa. Det är ju dock en hel del jobb med anslutning av el och vatten men sen slipper man kånka vatten!

Jag har faktist en Thermobar tunna och den fungerar ju bra men en av våra hästar har fått för sig att man skall bita i den så den används tyvärr inte just nu.

Men alla vet ju (?) att isvatten inte är hälsosamt att dricka för hästar men ändå läggs så lite pengar på att få bra vatten till hästarna. Tänk om hästägare började tänka lika mycket på vattnet som på maten! Troligen skulle ett antal kolikfall undvikas.
 
fast de jag kollat på (även de elvärmda då) har ändå krävt ett visst antal djur för att inte frysa ihop vid minus 25? fast som sagt, den därkanske är lite annorlunda?

Vet att russuppfödningen här i närheten har elkoppar på lösdriften oc det funkar bra, men de har ju liiite mer hästar än mig ;)

Ang kolik så när vet var ute och löste valackens förstoppning så kom vi att prata om det där med vatten och kolik. Hon hade varit på en annan kolik innan, och det hade varit rätt många ett tag, och hon suckade uppgivet och tyckte att "Folk släpper ut sin hästar på morgonen och ger dem massor med hö, sen åker de till jobbet och kommer hem på kvällen. Och där står hästarna och äter hö utan vatten, och så UNDRAR de varför de får kolik/förstoppning? Om folk bara kunde bemöda sig om att ge dem vatten UTE med skulle jag bara behöva åka på en fjärdedel så många. (Nu var ju min valacks förstoppning efter narkosen, men).

Hon tyckte också att det var JÄTTEBRA att fler och fler ägare hade börjat inse det där med att fri tillgång i hagen är eftersträvansvärt, men suckade över att de missat att fri tillgång på VATTEN i hagen inte ansågs lika 'viktigt'. Och hade de inte fritt vatten i hagen var det bättre att INTE ge fritt hö. Och att nästa ägaren som körde med 'men de äter snö' tänkte hon slå i huvudet med stetoskopet ;)

Jag vattnar mina med jämna mellanrum i hagen (eftersom en viss herres sjukt höga veträkningar gjorde att ThermoBarinköpet fick skjutas på framtiden) och nu när de äter hsilage går det nte så mycket vatten, men när de åt HÖ så drack de ungefär 2 hinkar/vardera i hagen under en 12 h period. Och då är de ponnyer..

Apropå dricka isvatten, kan du komma hit och tala om för mina att det inte är bra? ;) Korkade åringen FÖREDRAR isvatten framför tempererat. Jag börjar tro hon har en hjärnskada ;)

Hur funkar ThermoBaren annars, håller den frostfritt även när det är KALLT? De utlovar ju inte det? Hur blir det när det fryser i den (att göra ren den sas?)
 
Jag vet inte riktigt hur långt ner i temp som en thermobar klarar sig. jag har inte fått tillfälle att prova den när det varit riktigt kallt men -15 klarade den. Det är väldigt sällan under -20 här nere så jag är inte så orolig för min del.

Jag har fått inblick i ett nybygge av ett mjölkkostall genom jobbet och jag kan säga att där ligger man ljusår före hästnäringen när det gäller dricksvatten till djuren. Där hjälper dock ekonomin till för om korna dricker för lite så mjölkar de mindre och då förlorar bonden pengar. Det finns alltså ett tydligt incitament att satsa på vattnet.

Vi har en eluppvärmd vattenkopp typ Suevia med flottör ute och den fryser verkligen ALDRIG. Tyvärr är flödet för dåligt och den står lite på fel ställe så vi måste ha badkar också vilket är ett litet streck i räkningen. Så jag planerar för en Isobac till nästa vinter. På Nordposts hemsida står det att den skall klara -30 så den bör ju klara sig.
 
:crazy:
..eller så gillar de helt enkelt blött "gräs" bättre ;)
Ju torrare hö, desto mer blöter hon. Hösilaget blöter hon knappt.
Magkatarr? hm, ska du skrämma livet ur mig människa...
 

Liknande trådar

Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med...
2
Svar
22
· Visningar
1 804
Senast: Kajsalisa
·
Kropp & Själ Jag har en crosstrainer hemma i dagsläget, en som jag köpte billigt begagnad och som troligtvis var billig redan när den var ny. Den har...
Svar
19
· Visningar
810
Trav Hej alla travkunniga! Jag har i många år sagt att jag vill prova köra en travhäst men det blir liksom inte av, för jag känner mig osäker...
Svar
10
· Visningar
978
Senast: Cattis_E
·
Hästmänniskan Hej! Jag är 14 år och älskar hästar över allt annat (förstås);) Jag behöver tips och råd om hur vida jag ska göra med en svårhanterlig...
2
Svar
26
· Visningar
2 330

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp