M
Miiraa_91
Har lite funderingar... Stall för 8-10 hästar ska det vara. Främst islandshästar men kanske någon annan också.
1. Är det bäst att ha utestall/kallstall eller stall med några plusgrader på vintern?
2. Om man har kallstall, är det isåfall bäst att ha alla boxar i samma "del", eller ska man ha två delar (typ 6+4) för att kunna få upp temperaturen såpass att inte vattnet fryser om inte stallet är fullt? Med hjälp av hästarnas kroppsvärme alltså.
3. Funderar vidare på kallstall/utestall. Om man bygger en isolerad del i ena änden av stallet, för foder- och sadelkammare, torkrum, ev. fikarum, spolspilta och skötselplats för hovslagare, veterinär, massör osv. Vad bör finnas i "varmdelen" och vad kan vara i "kalldelen"?
4. Vad finns det för smarta lösningar för att höet inte ska trampas runt i hela boxen? Något med minimal skaderisk alltså, ska vara så man kan få godkänt "Säker hästgård"
5. Foderhäck i hagen? Vad bör den vara gjord av, hur bör den vara utformad? Hög eller låg? Låg borde ge större risk att fastna med ett ben eller så, men hög borde vara sämre ätställning? Så vad är isåfall att föredra?
6. Hur gör man med gödselhantering? Är det svårare att få spån omhändertaget än torv/halm? Och är halm att föredra i kallstall? För hosthästar, fungerar det med halm då?
7. Hur kan man göra för att minska halkrisk på stallgången? Om man gjuter ny platta kan man väl räffla den lite gissar jag, men om man inte har möjlighet till det? Gummimatta trampas sönder av broddar.
Hoppas någon vänlig själ tar sig tid att svara
1. Är det bäst att ha utestall/kallstall eller stall med några plusgrader på vintern?
2. Om man har kallstall, är det isåfall bäst att ha alla boxar i samma "del", eller ska man ha två delar (typ 6+4) för att kunna få upp temperaturen såpass att inte vattnet fryser om inte stallet är fullt? Med hjälp av hästarnas kroppsvärme alltså.
3. Funderar vidare på kallstall/utestall. Om man bygger en isolerad del i ena änden av stallet, för foder- och sadelkammare, torkrum, ev. fikarum, spolspilta och skötselplats för hovslagare, veterinär, massör osv. Vad bör finnas i "varmdelen" och vad kan vara i "kalldelen"?
4. Vad finns det för smarta lösningar för att höet inte ska trampas runt i hela boxen? Något med minimal skaderisk alltså, ska vara så man kan få godkänt "Säker hästgård"
5. Foderhäck i hagen? Vad bör den vara gjord av, hur bör den vara utformad? Hög eller låg? Låg borde ge större risk att fastna med ett ben eller så, men hög borde vara sämre ätställning? Så vad är isåfall att föredra?
6. Hur gör man med gödselhantering? Är det svårare att få spån omhändertaget än torv/halm? Och är halm att föredra i kallstall? För hosthästar, fungerar det med halm då?
7. Hur kan man göra för att minska halkrisk på stallgången? Om man gjuter ny platta kan man väl räffla den lite gissar jag, men om man inte har möjlighet till det? Gummimatta trampas sönder av broddar.
Hoppas någon vänlig själ tar sig tid att svara