Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Varför skulle det gå åt mer energi för det? Mängden energi gör att värma vatten 1 grad är mycket specificerad. Bör snarare gå åt mer om man värmer långsamt då förlusterna till omgivningen blir högre.
Personligen tvättar jag inte i 60grader eller varmare för att det är kul, av lathet eller något annat utan för att jag vill ha effekten som den höga temperaturen ger (avdöda bakterier), så enormt dåligt om eko-programmen då snålar på värmen utan att vara tydliga med det. Det finns ju en viss funktion att även om man håller en lite längre temperatur, men under längre tid så dödar det ändå (typ salmonella), men 17 grader lägre finns det inte särskilt många bakterier som dör och snålar man dessutom med vattnet så lär det finnas kvar en del. Tur att jag inte haft några ekoprogram på min tvättmaskin. I tvättstugan har vi ekoprogram, men de är bara 1h långa.. men kanske borde ta det vanliga normaltvätt istället diskmaskin även kör jag aldrig på eko eller ens testat. Tycker drygt 2h räcker som disktid
Då är det en helt annan grej om de heter så. Och jag är en sån person som läser bruksanvisningar och bipacksedlar osv. De i tvättstugan finns ingen bruksanvisning på det sättet då det är föreningen som inhandlat dessa, men där heter eko-programmet 60 grader eller 40 eller 30 beroende på vilket man väljer, då vill jag nog ändå att de ska vara just den temperatur som står.Hur många har läst bruksanvisningen för maskinen då? I min står det tydligt att vid Eko så är temperaturen lägre, och programmen heter inte "60 grader" osv utan "Bomull", "Bomull eko". Där står även vattenmängd och energimängd för alla program. Men det krävs ju att man läser bruksanvisningen för att få veta hur maskinen fungerar, och att man inte gissar själv...
Då är det en helt annan grej om de heter så. Och jag är en sån person som läser bruksanvisningar och bipacksedlar osv. De i tvättstugan finns ingen bruksanvisning på det sättet då det är föreningen som inhandlat dessa, men där heter eko-programmet 60 grader eller 40 eller 30 beroende på vilket man väljer, då vill jag nog ändå att de ska vara just den temperatur som står.
Bakterier, ingen aning. Jag tvättar i 60 för att döda svampsporer då jag har konstanta problem med fotsvamp.Nu när vi ändå är inne på att krossa myter: hur mycket (farliga) bakterier finns det i normalt smutsad tvätt?
Jag kör av gammal vana underkläder, handdukar och lakan regelbundet i högre temperatur men jag vet egentligen inte varför. Jag märker ingen subjektiv skillnad i renhet mellan 40 och 60 och med tanke på både energiåtgång och ökat slitage på kläderna så börjar jag ju undra vad syftet egentligen är.
Disk känns mer "utsatt". Samtidigt så diskar jag skärbrädor och knivar för hand och där anpassar jag ju vattentemperaturen efter vad mina händer står ut med. Tveksamt om det är över 60 grader. Varför är jag inte konstant magsjuk?
Bakterier, ingen aning. Jag tvättar i 60 för att döda svampsporer då jag har konstanta problem med fotsvamp.
Förutsatt att man inte har nedsatt immunförsvar eller handskas med sådant som faktiskt är dåligt (tex matvaror som HAR salmonella, inte bara "kan eventuellt möjligtvis kanske ha det och jag är rädd för allt") så tror i alla fall jag på att "lite skit rensar magen" i de flesta fall. Det finns ju studier också som visar på att det inte är bra att ha det för rent, för när man då utsätts för något smutsigt så känner inte kroppen igen det och reagerar som om den vore allergisk.Nu när vi ändå är inne på att krossa myter: hur mycket (farliga) bakterier finns det i normalt smutsad tvätt?
Jag kör av gammal vana underkläder, handdukar och lakan regelbundet i högre temperatur men jag vet egentligen inte varför. Jag märker ingen subjektiv skillnad i renhet mellan 40 och 60 och med tanke på både energiåtgång och ökat slitage på kläderna så börjar jag ju undra vad syftet egentligen är.
Disk känns mer "utsatt". Samtidigt så diskar jag skärbrädor och knivar för hand och där anpassar jag ju vattentemperaturen efter vad mina händer står ut med. Tveksamt om det är över 60 grader. Varför är jag inte konstant magsjuk?
Har också tänkt på det. Hur stort är problemet? Utomlands är det ibland inte ens möjligt att köra tvättmaskinerna på mer än (motsvarande) 50 grader.Nu när vi ändå är inne på att krossa myter: hur mycket (farliga) bakterier finns det i normalt smutsad tvätt?
Jag kör av gammal vana underkläder, handdukar och lakan regelbundet i högre temperatur men jag vet egentligen inte varför. Jag märker ingen subjektiv skillnad i renhet mellan 40 och 60 och med tanke på både energiåtgång och ökat slitage på kläderna så börjar jag ju undra vad syftet egentligen är.
Disk känns mer "utsatt". Samtidigt så diskar jag skärbrädor och knivar för hand och där anpassar jag ju vattentemperaturen efter vad mina händer står ut med. Tveksamt om det är över 60 grader. Varför är jag inte konstant magsjuk?
Jag tror också att det är sunt att inte "döda bakterier för sakens skull".Förutsatt att man inte har nedsatt immunförsvar eller handskas med sådant som faktiskt är dåligt (tex matvaror som HAR salmonella, inte bara "kan eventuellt möjligtvis kanske ha det och jag är rädd för allt") så tror i alla fall jag på att "lite skit rensar magen" i de flesta fall. Det finns ju studier också som visar på att det inte är bra att ha det för rent, för när man då utsätts för något smutsigt så känner inte kroppen igen det och reagerar som om den vore allergisk.
Själv tvättar jag rejält smutsig tvätt (lakan, handdukar och hundfiltar) i 60 grader, resten (ja, även underkläder) går i 40. Precis som dig anpassar jag sedan vattentemperaturen efter vad händerna klarar när det handlar om disk. Men, jag har inget speciellt tänk om att försöka ha det så varmt som möjligt. Än så länge har jag inte blivit sjuk eller fått några som helst fysiska problem pga bristande hygien, tvärt om så är jag extremt sällan sjuk och har aldrig i hela mitt liv haft magsjuka eller så.
Haha ja, när jag jobbade i stall så blev det absolut till att tvätta kläder i 60, gärna med extra sköljning också och ladugård brukar ju kunna vara ännu värre. Tittar jag istället på hur vissa i min närhet gör så är det mer "Oj, nu har jag använt den här tröjan i två dagar, nu måste den tvättas!" trots att det mest ansträngande de gjort är att ta sig till/från sitt kontorsjobb där de sitter i moderna lokaler med AC.Jag tror också att det är sunt att inte "döda bakterier för sakens skull".
Här går det mesta i ett snabbtvättprogram på 40 grader. Diskmaskin har vi ingen... Däremot tvättar jag t-shirts och underkläder i 60 grader. Jag jobbar fysiskt tungt, svettas -mycket- och är i miljöer som både luktar starkt och ofta smetar både bajs och annat mysigt på mina kläder. (Lagård med mjölkkor bla). Om jag tvättar tshirts i 40 grader luktar de tydligt unket även om de hängtorkas ute.
Som någon annan sa så tvättar jag underkläder och lakan i 60 på grund av svamp. Fotsvamp och i underlivet. Sover naken så vill inte riskera något med lakanen.Nu när vi ändå är inne på att krossa myter: hur mycket (farliga) bakterier finns det i normalt smutsad tvätt?
Jag kör av gammal vana underkläder, handdukar och lakan regelbundet i högre temperatur men jag vet egentligen inte varför. Jag märker ingen subjektiv skillnad i renhet mellan 40 och 60 och med tanke på både energiåtgång och ökat slitage på kläderna så börjar jag ju undra vad syftet egentligen är.
Disk känns mer "utsatt". Samtidigt så diskar jag skärbrädor och knivar för hand och där anpassar jag ju vattentemperaturen efter vad mina händer står ut med. Tveksamt om det är över 60 grader. Varför är jag inte konstant magsjuk?
Gör som du. Kör ett "vanligt" program och trycker på "snabb-knappen" i stället. Däremot tvättar jag sällan i högre än 40 grader numera. Det verkar bli rent ändå.... Men jag borde nog köra maskinen på ett riktigt varmt program regelbundet för att se till att maskinen blir ordentligt ren. Vi har faktiskt haft vår tvättmaskin ända sedan 2004, nu när jag tänker på det. Den livslängden hade jag knappt förväntat mig av dagens vitvaror...Green washing kunde inte passat bättre in än här.
Har aldrig använt eko programmet utan använder snabb program på de jag kan och 60-90 grader på sånt jag verkligen vill få rent = döda bakterier. Våra maskiner har även en "snabb knapp" som kortar ner tiden på dom flesta programmen, trycker i princip alltid på den också. Jag tänker ju snabbare programmet går desto mindre används, både av el och vatten. Skönt att se andra resonerar likt.
Jag trycker alltid på extra skölj, vilket förstås ökar tiden och vattenåtgången. Men har problem med känslig hud och moderna tvättmaskiner är dåliga på att skölja. Frågan är var snabbprogrammen sparar in tiden? Är det på sköljningen eller tvättandet?Gör som du. Kör ett "vanligt" program och trycker på "snabb-knappen" i stället. Däremot tvättar jag sällan i högre än 40 grader numera. Det verkar bli rent ändå.... Men jag borde nog köra maskinen på ett riktigt varmt program regelbundet för att se till att maskinen blir ordentligt ren. Vi har faktiskt haft vår tvättmaskin ända sedan 2004, nu när jag tänker på det. Den livslängden hade jag knappt förväntat mig av dagens vitvaror...