Något jag borde ha tänkt mer på är stallplats. Det är inte lätt! Inte alls lätt, att hitta en bra stallplats. Jag har stått i 3 stall sen i höstas, men nu har jag förhoppningsvis hittat ett att stanna i. Så mitt tips gällande det är att börja researcha redan nu, far ut till olika stall och titta. Börja fundera över vad du måste ha i stallet, vad du gärna vill ha, vad du kan klara dig utan och hur mycket det får kosta (räkna även in kostnader för att kunna ta dig till stallet).
Vad gäller vilken hovslagare, veterinär osv som räknas som "bäst" i ditt område så brukar det finnas facebook-grupper där sånt diskuteras
. Gå med i några såna och läs igenom.
Och eftersom det är en bit fram i tiden, så tycker jag att det kan vara en väldigt bra idé att börja med att hitta en häst att bli medryttare på. På det viset så "kommer du in" i hästägarvärlden och kan passa på dig att suga åt dig all kunskap (och bli exponerad för diverse tokigheter), och du kan börja bygga ett kontaktnät.
När du ska välja häst, så välj en välutbildad, lättriden häst. Fall inte för en problemhäst eller en som "kräver rutinerad ryttare". Det blir mycket merjobb, känslomässigt tyngre, och kan bli mycket dyrare i slutändan. Ha även en ordentlig budget för hästinköp, och inköp av utrustning. Beroende på vad du vill göra med hästen så ökar priset. En vanlig skogsmulle/träna/rida lätta klasser kan du få fina läromästare i 25-50000kr klassen om vi pratar om stora hästar, ponnier är billigare. Räkna med minst 20 000kr för utrustningen (det kan såklart bli billigare om du råkar hitta bra sadlar begagnat eller får med utrustning i köpet, men räkna inte med det).
Saker jag tycker man ska kunna som hästägare:
1. Visitering och allmän bedömning av hästens hälsa, hull och välmående (och att veta när veterinär/hovslagare ska ringas in).
2. Grundläggande foderlära (vad och hur mycket ska hästen äta, och varför)
3. Rida/köra/träna (kunna rida/köra/aktivera utan hjälp, på en hälsosam nivå för hästen)
4. Veta när det är dags att be om hjälp, oavsett om det gäller hantering eller ridning eller sjukdomar.
Och slutligen: eftersom du är minderårig, så gäller det att dina föräldrar förstår vad det innebär att bli hästägare. För det är dom som officiellt kommer att äga hästen, och det är dom som har ansvaret för den i "lagens" ögon.