Sv: Vad kommer att ske på kliniken?
Där jag har jobbat har det gått till enligt följande.
* När du kommer dit anmäler du dig i receptionen (om det är stor klinik, annars bara haffar någon i personalen), antagligen är det en liten väntetid och du får då ställa hästen i box eller stå och vänta med den. Era uppgifter skrivs även in i datorn, glöm inte att ta med försäkringsnummer!
* När det är eran tur blir ni hämtade till löpargången. Medan ni berättar historien och era upplevelser av händelseförloppet (hur lång tid det pågått, tidigare hältor, hur länge ni haft hästen osv) bildar veterinären sig en uppfattning av hästen stillastående (muskling, temperament, benställning osv).
* Ni får först skritta en sväng på löpargången och därefter trava en vända. Veterinären tittar efter orenheter i gången. Efter det är det longering, oftast både på mjukt och hårt underlag, i båda varven. Detta ger vet. en uppfattning om hur hästen belastar benen på böjt spår, där den naturligt belastar vissa leder mer, vilket kan ge hinter om den avlastar något.
* Nu är det dags för böjprovet. Först här brukar veterinären känna ordentligt på benen (för att inte bilda sig en felaktig uppfattning innan man sett hästen i rörelse) och visitera efter svullnader och värme. Alla leder och ben böjs och hästen travas efter avslutad böjning. Kom ihåg att springa bredvid hästen på löst grimskaft/tyglar, annars strörs bedömningen.
* När man lokaliserat en hälta bedövas leden bort och hästen vilar ca 20 min i box innan det är dags för nytt böjprov. Här börjar man med att böja där det tidigare fanns reaktion för att se om man bedövat rätt ställe. Det är inte ovanligt att man när man bedövat bort ett ställe får fram en ny hälta, som inte syntes tidigare då den första hältan var kraftigast. Den nya hältan bedövas isf och punkten fortsätter om och om igen tills alla hältor är lokaliserade och bortbedövade.
* Ev röntgen läggs in här, för att utesluta kroniska förändringar i led/ lösa benbitar. Oftast röntgar man inte förrän vid en ev ombehandling, om hästen inte har svarat tillfredsställande på första behandlingen.
* Behandling av lokaliserade hältor. Alla veterinärer har olika behandlingsstrategier, men oftast är det en kombination av kortison (antiinflammatoriskt) och tuppkam som injiceras i leden. Sen läggs ett vackert vitt bandage, ägaren får instruktioner och hemgångsråd.
* Olika kliniker löser betalningen olika, vissa måste man betala på plats och andra får man faktura, vet du inte vilket så var beredd på att betala med kortet på plats (i sådana fall direktreglerar de skadan med försäkringsbolaget och du får sitta och vänta en liten stund medan dom svarar).
* Klart! Så är det bara den stundande konvalescensen som väntar
Lycka till!