Det här
Den kokboken har mamma så den är jag uppvuxen med. Köpte en lika dan på loppis en gång.
Bakar dock inte lussekatter, de blir stentorra!
Prova det här receptet, och kör absolut så länge som det säger i maskin. Är så nöjd med mina sen jag bytte till det här. Blir lika bra när de tinas i micro efter frysning.
Lussekatter
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
1-2 dl russin
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling, pärlsocker och russin till garnering
Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Blanda i russinen.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats).
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck i russin och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.