Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Det där är ju altid olika vilken kurs du går och för vilken instruktör. Din utbildningsnivå ridmässigt är nog inte så petig för enligt min erfarenhet får man börja om från noll ändå till en början. :cool: Men även det är ju också olika. Lättast är att ringa och fråga den som håller kursen.

Vi tog hit en tränare för några år sen (HE) till ett gäng som inte hade en susning om AR eller ngt åt det hållet (inkl jag själv). Det var teori och ridning. Fick lära oss allt från historia till häst och ryttares fysik. Ridningen individanpassades och vi var alla olika ruttinerade ryttare med olika bakgrund. Det var inga problem alls. :)

Jag tycker dock inte att jag blev bättre som ryttare (lärde mig inte så mycket som jag kunde nyttja i min ridning upplevde jag) men jag fick en inblick i detta vilket till slut förde mig vidare till att börja rida regelbundet för en annan tränare och det har verkligen gjort under. Man ska ju hitta rätt tränare och jag tror att man behöver rida regelbundet för någon om man är nybörjare så att man kommer igång. Det tog ett tag för mig men sen lossnade det och då kom en massa av sig självt. :)
 
Senast ändrad:
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

De AR-tränare jag ridit för har snabbt känt in ekipaget och lagt sig på rätt nivå. Första gången jag och en väninna skulle åka till Danmark och rida för vår tränare kändes det stort och läskigt. Jag var verkligen ingen bra ryttare och urfeg (läs rädd) när vi åkte. Jag frågade instruktören vilka krav hon hade på oss innan vi bokade en ridvecka.
Svaret blev "att du har med dig en häst!".
Det roligaste jag gjort och en början på en mycket spännande resa ihop med hästen.
Du kommer att lära dig massor och ha jättekul. Tror att det är en fördel att du inte ridit så mycket.
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Dammar av min gamla tråd *host host*

NU har jag bestämt dag då en tränare ska komma ut till mej! Vi ska göra markövningar första gången och sen är det tänkt lite akademiskt om det känns kul.

Så nu undrar jag, vad kommer att hända? Jag kommer säga att jag är nybörjare på allt då jag bara skogsmullat mej fram sista 4 åren. Skrittar man mest eller vad händer egentligen? :)
Målet är att jag i juli ska våga åka på en endagarskurs till tränaren och ev en tvådagars i höst.

Som det ser ut nu vill jag hellre att hon kommer hem till mej så jag slipper folk som står och kollar på mej.
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

*flinar igenkännande* Min dotter deltar i clinics (AR och CD) för bra tränare och med publik. Jag ALDRIG våga det!

Tränaren kommer nog inte vara så intresserad av vad du kan och inte. Hon kommer fråga vad du vill med hästen. Sedan får du troligen "rida som du brukar rida" och därefter gör hon en bedömning av vad hästen behöver och ni tränar sedan på det.

Som jag sa tidigare (gjorde jag väl?) - westerntränad häst funkar bra! Har du läst igenom "teorin" (BB-böcker t ex) är det bra förstås.
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Oj, ska man läsa oxå ;)

Kanske jag kan köpa en ljudbok? Ska kolla på det direkt.

Sen måste jag fråga: tävlar man i akademiskt eller är det mer en livsstil?
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Haha, låter spännande det där! :D

Tror nog att tränare är ganska olika. Vissa som ponnytant skriver, andra börjar direkt med grunderna (som t ex då skulle vara sökning framåt/nedåt från stillastående/skritt, böjning i skritt, alt. något specifikt för er för att förbättra era grunder) man gör lite övningar främst i skritt, kanske bara i skritt beroende på tränare, och får massor med information öst över sig! ;)

Man tävlar inte inom AR, det mätinstrument som finns är proven - väpnarprov/riddarprov/piaffprov osv om man vill antingen få kvitto på hur långt man kommit och/eller gå med i riddarskapet för akademisk ridkonst.
Sen finns det vissa som håller uppvisningar. Det är tänkt att vara ett medel för skolning och senare när man kommit långt även en konstform, inte en tävlingsgren utan ett sätt att utveckla varje enskild häst/ekipage till det bästa och det vackraste de kan bli! :)

Vill man tävla så kan man såklart göra det, men inom "vanliga" grenar på sidan om. Finns de som tävlar t ex dressyr eller working equitation samtidigt som man tränar AR.

Lycka till, räknar med en rapport! :)
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Jag är ju ingen tävlingsmänniska så det passar mej bra :)
Men jag vill känna att det händer nåt med ridningen , mest för hästens skull.
Vill veta att jag gör rätt så jag inte förstör den.

Skritt hoppas jag på, passar mej utmärkt :D

Ja, det blir rapport. Hon kommer den 27 första gången , så får vi se vad som blir bestämt.
Enligt henne så kan jag åka till kursen utan nån grund alls då de går efter varje individ, men jag tror nog att jag vill veta lite grund och kanske öva lite hemma :)
Jag har ju aldrig åkt iväg med häst och aldrig ridit inför publik, så jag lär vara nervös även om jag övar i 1 år innan.
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Nej, man tävlar inte i AR, men det är inget som hindrar att man tävlar i dressyr, hoppning, körning, trav, WE eller vad som helst.
Visst kan man kalla AR en livsstil, men jag skulle snarare vilja säga att det är ett sätt att ge hästen en bra grundutbildning vare sig man vill tävla eller bara rida i skogen :)
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Precis, till viss del borde man iaf ha anammat filosofierna om man ska kunna säga att det är AR man pysslar med, men det går bevisligen utmärkt att kombinera med annat ändå! :)


Har för mig att Bent (kan ha varit någon annan) sagt att alla hästar borde grundutbildas till ungefär piaffen för att ha en bra grund sen till övriga ridningen. Ha börjat lära sig tekniken för att bära upp en ryttare bra. Rent generellt håller jag med i påståendet - tänk vad trevligt om alla hästar vore välskolade till en hållbar form INNAN man lägger dressyren åt sidan? :angel: Alltså inte tolerera att en häst går LC dressyr-nivå om den samtidigt på grund av ryttarens intresse går 1.10-hoppning. Hur vanligt nu det är, tänker mest principen.

(Ursäkta OT!)
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Jag har hört Bent säga att det är bra att grundutbilda hästen enligt de akademiska principerna innan man sedan specialiserar sig inom något annat område. Sen må det vara dressyr, hoppning, western, trav eller vad tusan som helst.
Och med grundutbildning menar han antagligen upp t o m piaffen, eftersom han anser att detta är vad en brukshäst ska kunna.
 
Sv: Vad ger en grundkurs i akademisk ridning?

Då var det nog det jag hört, ja! :)
Och rent principiellt, vare sig det nu rör sig om AR eller dressyrskolning rent allmänt, så tycker jag det vore kanon om det nu skulle fungera i praktiken.
 

Liknande trådar

Hästvård ***DISCLAIMER: Veterinär är inkopplad och har varit från början. Denna tråd är skapad för att få mer input plus att jag själv tycker det...
Svar
11
· Visningar
2 447
Hästvård Min häst har just konstaterats ha kotledsinflammation, vänster fram, efter att ha varit "trasig" hela det här året. Och jag är lite...
Svar
16
· Visningar
3 545
Senast: Liten
·
Hästhantering (Vill börja med att säga att den som vill kalla mig dum, naiv och okunnig förstås får göra det, men eftersom jag just nu 1. är lite nere...
2
Svar
26
· Visningar
5 492
Senast: annan1
·
Western Vill börja med att säga att jag anser inte på något sätt att det är westernridningens fel att min häst har blivit halt. Så slipper jag...
2 3
Svar
49
· Visningar
9 639
Senast: Liten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp