Sv: Vad betyder dessa prover?
(S)-Kalium är ett mineralämne som har stor betydelse för alla kroppens celler, särskilt för muskelcellerna, till exempel i hjärtat. Det mesta av kroppens kalium finns inuti cellerna, medan bara två procent av kroppens kalium finns i kroppsvätskorna, till exempel i blodet.
Eftersom man har så lite kalium i blodet kan små förändringar av halten kalium i blodet ha stor betydelse. En mycket liten förändring av kalium i blodet betyder att det har skett en större förändring av kaliumhalten inne i kroppens olika celler. Det kan påverka livsviktiga funktioner i kroppen som till exempel musklernas arbete och hjärtats förmåga att pumpa blodet.
S-Kreatinin är en väl inarbetad men långt ifrån perfekt markör för njurens glomerulära filtration. Kreatinin bildas från kreatin, som ingår i muskulaturens energiomsättning. Kreatininhalten är därför inte bara relaterad till njurfunktionen utan även till muskelmassans storlek och omsättning.
Natrium är den rikligast förekommande jonen extracellulärt. Den har en avgörande betydelse för upprätthållandet av korrekt salt-vattenbalans och osmolalitet i kroppen. Flera av kroppens organ samverkar för att hålla natriumnivån, och därmed vätskebalansen, på fysiologisk nivå: Hypothalamus (via törstreceptorer och antidiuretiskt hormon [ADH]), njure (via renin/ angiotensin), binjure (via aldosteron och kortisol) och hjärta (via atriell natriuretisk faktor [ANF]).
Rubbningar i salt-vattenbalansen leder oftast till förändringar i osmolaliteten som kan följas genom mätning av S-Natrium. Förändrad natriumhalt kan ses vid sjukdomar i salt-vattenbalansens reglersystem (t.ex. brist på antidiuretiskt hormon vid diabetes insipidus). Vanligast är dock att patologiska natriumnivåer uppkommer sekundärt till andra tillstånd (t.ex. bristande vätsketillförsel till medvetslösa, ökade förluster via mage/tarm eller njure).
S-Natrium kan inte ge svar på om natriumbrist eller -överskott uppkommit. För rätt uppskattning av eventuell natriumbrist bör dygnsurinutsöndringen av natrium bestämmas (dU-Natrium).