Vad är taco?

För mig är det hårda eller mjuka bröd fyllda med guacomale, sweet chili creme fraiche, majs i massor, sallad, ost , banan och jordnötter..är vegetarian och använder ingen tacoskrydda. För mig är taco bröden :)
 
Precis det har jag också reagerat på (och fnissat lite åt). Om någon frågar Vad är en Irish coffee så svarar man kaffe, whiskey, grädde. Inte "För mig är en Irish coffee" osv. Vad är en taco är ju en faktafråga där svaret litet majs/vetebröd med fyllning borde duga som faktasvar, oavsett hur man kryddar eller vad man lägger i, det kan förstås variera.
Min värsta skräckupplevelse på temat hittills vat då jag, MYCKET frustrerad, frågade föreläsaren på en didaktikkurs, vad didaktik ÄR. (Det framgick inte med begriplighet av kursen.) Föreläsaren svarade: Vad är didaktik för dig?
 
Gratinera är i regel att baka i ugnen med ost ovanpå.

Det stavas förresten gjutjärnspanna. Gjutjärn som i gjuten av järn. ;)

Stavningen ar noterad:p

Att det skulle kunna finnas en sann taco bortom mänskliga konstruktioner känns inte rimligt. Se STS. Så man skulle kunna hävda att fråga nr två är den enda som går att svara på. Om man inte gör ett antagande om att det finns människor med tacomässigt tolkningsföreträde, vars förståelse av en taco är den sanna.

Det finns en "sann taco" lika mycket som det finns sanna "Svenska Kottbullar".;)
 
Min värsta skräckupplevelse på temat hittills vat då jag, MYCKET frustrerad, frågade föreläsaren på en didaktikkurs, vad didaktik ÄR. (Det framgick inte med begriplighet av kursen.) Föreläsaren svarade: Vad är didaktik för dig?
Fast det är ju en helt annan sak. En forskare måste såklart kunna definiera sina begrepp. Rimligen finns det flera definitioner av didaktik, och på en rak fråga bör ju en föreläsare kunna berätta sin. Forskningen är ju ett av de områden där man definitivt tänker sig att det finns tolkningsföreträden kring begreppen, och att det är experterna på området som har det tolkningsföreträdet.

När det gäller "taco" så används det ju mer som ett adjektiv, och då kan det ju vara intressant att höra om det egentligen finns någon gemensam nämnare för allt som benämns "taco". Det kan man ju undra, efter att ha sett allt från tacosallad till fisktacos med gravad lax och kryddpepparcoleslaw. Uppenbarligen har begreppet vandrat iväg betydelsemässigt rätt långt från sitt mexikanska original.
 
Senast ändrad:
Fast det är ju en helt annan sak. En forskare måste såklart kunna definiera sina begrepp. Rimligen finns det flera definitioner av didaktik, och på en rak fråga bör ju en föreläsare kunna berätta sin. Forskningen är ju ett av de områden där man definitivt tänker sig att det finns tolkningsföreträden kring begreppen, och att det är experterna på området som har det tolkningsföreträdet.

När det gäller "taco" så används det ju mer som ett adjektiv, och då kan det ju vara intressant att höra om det egentligen finns någon gemensam nämnare för allt som benämns "taco". Det kan man ju undra, efter att ha sett allt från tacosallad till fisktacos med gravad lax och kryddpepparcoleslaw. Uppenbarligen har begreppet vandrat iväg betydelsemässigt rätt långt från sitt mexikanska original.
Ett tolkningsföreträde som i det här fallet forskaren helt avsade sig. Och jag frågade absolut inte som en del av en djupare diskussion, utan frågan var jämförbar med att jag frågar "vad är en topplockspackning". Att helt bolla tillbaka frågan till mig, tror jag var ett pedagogiskt grepp som också speglade en kunskapssyn jag inte helt delar.

Jag kommer aldrig att bli en så driven didaktiker att jag skulle ha en egen definition av didaktikbegreppet som vore av minsta intresse för andra. Det hela fick mig mest att tappa målföret, det var det sista svar jag hade förväntat mig.

Öht tycker jag ofta att "för mig är x..." är en märklig ingång. Och en märklig formulering. Jag vet inte vad folk tänker sig att de kommunicerar då de säger så.

Men hela utvikningen för min del var ju en fråga till @Philosophia . Vilken fråga avsåg hon att ställa?
 
@Philosophia Jag tycker att den här frågan börjar nå nya höjder, alternativt nya djup.

Vilken var frågan du ställde? Det vill säga, exakt vad undrade du om tacos och utifrån vilka premisser och försanthållanden?

Tänker vi oss sas ett slags tacorealism, enligt vilken det finns ett sant svar på frågan om vad tacos är, som är oberoende av människors erfarenheter av entiteter som benämnts som taco?

Tänker vi oss, vidare, att tacons essens är en och densamma oavsett om folk är överens om vilken den i så fall är, eller inte?

Eller undrade du helt enkelt vad vi som svarar TYCKER är det som gör en taco till en taco? (Många tycks svara på just den frågan. Själv hade det inte fallit mig in att frågan kunde tolkas så.)

Frågan handlade framförallt om tacons definierande egenskaper. Vad kan man ta bort utan att det upphör bli en tacorätt? Nu äter jag taco en gång var femte år i snitt, så jag har säker fel, men att äta ur bröd inbillade jag mig var ett måste - även om det självfallet ingalunda kan vara en ensamt definierande egenskap.

Jag är dock öppen för att svaret kan vara att det inte finns några mer exakta definierande egenskaper, utan att det mer är ett slags familjebegrepp. När jag tänker på det så varierar ju ingredienserna för många rätter beroende på familjetradition och region, osv.
 
Men eftersom det finns tex tacopaj så blir det ju fel.
Ett bröd med fyllning kallar jag en wrap.
Tror de flesta skulle bli förvånade om man bjuder in till tacokväll och serverar tonfiskröra i tortillabröd.

Att jag säger för mig är tacos färs med tacokrydda betyder inte att jag tycker andra har fel, det är bara den kopplingen jag gör med ordet.
Såhär kan du laga taco på färsk tonfisk:
http://www.foodandwine.com/recipes/tuna-tacos-onions

Och såhär på burkad:

https://www.thespruce.com/quick-tuna-taco-recipe-2342775

;):D

Frågar någon vad är X, och det finns många varianter av X, så är det lämpligast att svara med minsta gemensamma nämnaren. Och då bör svaret på frågan Vad är taco bli ungefär Ett litet majs/vetebröd med fyllning.
 
Såhär kan du laga taco på färsk tonfisk:
http://www.foodandwine.com/recipes/tuna-tacos-onions

Och såhär på burkad:

https://www.thespruce.com/quick-tuna-taco-recipe-2342775

;):D

Frågar någon vad är X, och det finns många varianter av X, så är det lämpligast att svara med minsta gemensamma nämnaren. Och då bör svaret på frågan Vad är taco bli ungefär Ett litet majs/vetebröd med fyllning.

Men eftersom jag aldrig äter det med bröd men däremot gör tacopaj rätt ofta så känns det ju helt fel att säga så :p
 
Frågan handlade framförallt om tacons definierande egenskaper. Vad kan man ta bort utan att det upphör bli en tacorätt? Nu äter jag taco en gång var femte år i snitt, så jag har säker fel, men att äta ur bröd inbillade jag mig var ett måste - även om det självfallet ingalunda kan vara en ensamt definierande egenskap.

Jag är dock öppen för att svaret kan vara att det inte finns några mer exakta definierande egenskaper, utan att det mer är ett slags familjebegrepp. När jag tänker på det så varierar ju ingredienserna för många rätter beroende på familjetradition och region, osv.
Ska man tro mina tacofavoritrestauranger, så är det det lilla brödet. Fyllningen kan vara portabellosvamp eller långkokt oxkind eller nåt. (Aldrig den där köttfärsblandningen med tillbehör, som väl är det som oftast benämns som taco på svenska.)
 
Såhär kan du laga taco på färsk tonfisk:
http://www.foodandwine.com/recipes/tuna-tacos-onions

Och såhär på burkad:

https://www.thespruce.com/quick-tuna-taco-recipe-2342775

;):D

Frågar någon vad är X, och det finns många varianter av X, så är det lämpligast att svara med minsta gemensamma nämnaren. Och då bör svaret på frågan Vad är taco bli ungefär Ett litet majs/vetebröd med fyllning.

Precis ... men da ar det Fish (eller tuna) tacos.

Sa har ser manyn ut hos en kedja som finns over hela USA ... och det ar ganska typiskt for de "Amerikaniserade" restauranterna. En typisk Mexicansk restaurant som inte ingar i en kedja kan naturligtvis ocksa ge manga valmojligheter, men det star oftast inte i menyn och man far fraga, sa fragar servitor/servitris i koket.:p
Det finns, som jag uppfattar det, en egentlig taco som man sedan kan "customize" efter onskemal. Liksom det finns en typisk "breakfast burrito" som kan vara lite annorlunda kryddad med sma forandringar i innehallet, sedan kan man ibland byta protein eller ta bort/lagga till vissa saker.

https://tacodelmar.com/menu/
 
Jag kryper undan och svarar: blir jag bjuden på Tacos tänker jag skal/bröd+ kalla grönsaker och kött av något slag.
Vänner med mer matintresse som vill bjuda på dylikt säger mexikanskt/enchiladas/burritos eller vad det nu kan bli. Då förväntar jag mig mer mexikansk mat än santa Maria.
 
Jag tankte pa den har traden i dag. Jag blev sa sugen pa "Po' boys" (A Louisiana sandwich that's out of this world) ... Jag drog i vag och handlade och overtygade migsjalv att da jag inte har ratt sorts brod sa kor jag en wrap i stallet (INTE franskt vitt brod som inte heller ar "ratt" men mer lika). Jag kopte alltsa wraps och nar jag senare sa till maken vad jag tankt laga sa jag inte po' boys, utan en variant av po' boys.

Samma sak med tacos, om jag inte anvander tortillas och/eller inte kryddar med "taco kryddning" sa ar det inte tacos. Det kan vara en variant av det, eller takofyllning pa en pizza eller vad de nu ar, men det ar inte tacos.
 
Jag kryper undan och svarar: blir jag bjuden på Tacos tänker jag skal/bröd+ kalla grönsaker och kött av något slag.
Vänner med mer matintresse som vill bjuda på dylikt säger mexikanskt/enchiladas/burritos eller vad det nu kan bli. Då förväntar jag mig mer mexikansk mat än santa Maria.
Om någon säger att de ska laga taco, så räknar jag också med Santa Maria-varianten.
 
Om någon säger att de ska laga taco, så räknar jag också med Santa Maria-varianten.

(Jag antar att det foljer "normen" for tacos har?) Precis som jag har en viss forvantan om nagon Svensk ska bjuda mig pa en rackmacka ... Inte forvantar jag mig den pa hart brod ... eller palagget utan brod, men pa tallrik och jag har en hyfsad aning om vad palagget ar och hur det smakar. Det ar inte kryddat med Mexicanska kryddor ... utan just som det kryddas i Sverige
 
Precis som jag har en viss forvantan om nagon Svensk ska bjuda mig pa en rackmacka ... Inte forvantar jag mig den pa hart brod ... eller palagget utan brod, men pa tallrik och jag har en hyfsad aning om vad palagget ar och hur det smakar.

Precis. Men här i tråden säger folk För mig är räkmacka räkor på hårt bröd/räkor utan bröd/räkor på kanelbulle osv. De svarar alltså på Vad är räkmacka för dig? I stället för Vad är räkmacka?
 
@Philosophia Jag tycker att den här frågan börjar nå nya höjder, alternativt nya djup.

Vilken var frågan du ställde? Det vill säga, exakt vad undrade du om tacos och utifrån vilka premisser och försanthållanden?

Tänker vi oss sas ett slags tacorealism, enligt vilken det finns ett sant svar på frågan om vad tacos är, som är oberoende av människors erfarenheter av entiteter som benämnts som taco?

Tänker vi oss, vidare, att tacons essens är en och densamma oavsett om folk är överens om vilken den i så fall är, eller inte?

Eller undrade du helt enkelt vad vi som svarar TYCKER är det som gör en taco till en taco? (Många tycks svara på just den frågan. Själv hade det inte fallit mig in att frågan kunde tolkas så.)

När jag läser såna här inlägg av dig inser jag att jag har lärt mig något på idéhistorian...
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp