Sv: Trött på inlägg om "skitselar"...
Nu vill jag istället höra hur ni tränar era hästar för att få dem bra i alla tre tävlingsmomenten dressyr, precision och maraton samt få dem i en bra kondition till tävlingssäsongen börjar!
Dela med er av era bästa träningstips eller varför inte favoritövningen när ni kör dressyr, erat superknep för att få dem i grym kondition osv.
Det var inte mycket till tips som folk här inne kan bidra med
Är det inte någon här som har något träningsupplägg för sina hästar? Eller går all tid åt till att sitta här inne och klaga på skitselar? Det kanske rent av inte finns några högre ambitioner än att selen sitter bra?
Här kommer i alla fall mitt sätt att träna och det gäller 2 shettisar; 7 resp 11 år. De tränas för att debutera och tävla som par i Lokal Lätt klass i år. De är tidigare tävlade i enbet Lätt klass.
7-åringen: älskar att gå dressyr "ostört" - helst i sin egen värld i sitt eget tempo, är en latmask som inte anstränger sig i onödan. I paret kan han ibland bli lat och vill helst låta henne dra lasset själv. Tränas
- en gång i veckan dressyr eller kuperad konditionsrunda
- en gång i veckan lång runda i skogen i par (varav 40 min trav)
- en gång dressyr par eller kortare konditionsrunda
(när det blir ljusare så att jag kan köra kl 6 på morgonen läggs det till en konditionsrunda enbet med galoppintervaller med pulsklocka)
11-åringen: älskar att dra på i full fart, helst med huvudet "rakt upp", är inte rädd för att ta i, stel och eländig i kroppen och har precis börjat komma till riktigt arbete i dressyren, älskar precision och maraton. Tränas
- alltid en gång i veckan dressyr enbet
- annars som schemat ovan
Träna för instruktör har blivit lite si så där tyvärr. Det är svårt att hitta tider i sitt fullspeckade schema och helst vill man bli "lite bättre" innan man åker dit igen. Sporadiskt skulle jag säga att det blir fastän jag skulle önska att det blev av ca var annan vecka. Jag får göra en uppryckning med det.
I mars behöver vi börja med maratonträning på helgerna. De har aldrig gått maratonhinder tillsammans och groomen är helt grön på maratonvagn så det krävs en grundlig inlärning för att få henne helt trygg med vad hon ska göra. Vatten har vi också som projekt och helst hinner vi träna på de platser vi sedan ska träna på under våren och försommaren. Inför precisionen deltar vi i träningstävlingar i Åstorp som är himla bra och ger massor av rutin.
Manicken jag inte klarar mig utan är stetoskopet för att mäta återhämtningspuls och jag kör inte gärna en konditionsrunda utan min pulsklocka heller. Den är super för att kolla av hur mycket de orkar.