Nummero uno (För vardagslydnad ej tävling)
Det absolut bästa är att redan då du får hem hunden köpa en domarpipa i närmaste hundbutik. Blås två korta signaler varje gång du ger mat, sätt ner hunden, ställ ner skålen, säg varsågod => du får en inkallning med pipa på två korta signaler och befäster att man ska komma och sätta sig för då får man något gott och det är JÄTTEkul.
Givetvis fungerar det med komandot hit, jakthorn, trumpet eller vad man nu vill använda - jag tycker visselpipa är bra plus att det finns två ändar = flera signaler och möjligheter till att träna in många komandon på en och samma pipa i framtiden för dirigering tex.
Lina; (För absolut lydnad och "heta" hundar tex en jakthund som fått syn på en hare)
Harva och dra in linan efter komendering för att visa vad som gäller- funkar iofs.
Alternativ; sätt på linan och låt hunden springa fritt i den, då linan nästan är slut komenderar du hit. Lyder inte hunden tar linan tvärstopp och det blir obehag för hunden (vilket kan förstärkas med ett NEJ eller annat gormande) samt att den undrar vad du gör. Släpp linan och spring åt andra hållet, jollra och var riktigt rolig så att hunden följer efter. Fortsätt spring så att hunden får upp riktig fart och inte riskerar att stanna halvvägs för att ta ny sats mor rymningen.
Möt upp hunden, håll eventuellt ut armarna om det behövs, för att bromsa den. Led in den med en godbit, sätt ner den, då den sitter ge godis och beröm, komendera "hopp och lek" ( eller vad du nu väljer för komando för att lösa hunden från arbete) och jollra och lek med den = se till att du är MKT roligare än allt annat den kan tänkas hitta på de gånger du vill kalla in den.
Den här metoden kan ses med skeptisism men används ofta i dresyrsamanhang i jakthundsklubbar. Den strider mot metoden att springa ifrån hunden. Det är nämligen så att i nästa steg då man tar bort linan så springer man istället efter hunden om den inte lyder och gormar allt vad man har tills den stannar och tar kontakt - det funkar! Hunden lyder mer av rädsla för konsekvenserna än av glädje till att göra som föraren begär. Metoden sägs också riskera att förstärka hundens rymning genom att hunden tror att man följer efter och skäller för att hjälpa till. Det är förvisso sant men då har man haft för bråttom under inlärningen.
Bättre alternativ; (För tävling plus en gladare hund)
Skippa linan helt! Var hellre på ett inhängnat område om du är orolig men byt område så att hunden inte endast lyder där. Det finns många lydnadschampions som är toklydiga på banan men inte av den.
Använd alternativt lina som en säkerhet utanför inhängnat område.
Gör inkallning och spring bort ifrån hunden det fortaste du kan följer den inte efter så jollra och gör dig till stanna inte spring bortåt hela tiden och fort. Sedan lika dant se till att få upp farten på hunden så den inte riskerar att "avbryta" inlöpningen, möt upp den för att bromsa in den så att den inte bara springer förbi. Led in den, sätt ner den, beröm lugnt, komendera hopp och lek och var det roligaste som finns för din hund på denna jord.
Den här metoden är mer accepterad och sägs härma vildhundarnas beteenden. Tiken kallar på ungarna endast då det är fara och då springer man efter mamma helt enkelt. Man får en hund som kommer av glädje och den kommer snabbt om man gör rätt vilket imponerar under tävling då hunden springer upp från plats likt skjuten ur en kanon och sätter sig vid förarens sida.
Förmodligen den bästa metoden men tar mer tid, i gengäld får man en gladare hund och bättre resultat.
Samt börja tidigt! Det är aldrig för tidigt för inkallning. Den yngsta hunden jag sätt på kurs var 12 veckor och det fungerade utmärkt med den barskare linmetoden på den vorstehvalpen. Själv börjar jag som sagt redan från första dagen jag får valpen med inkallning vid utfodringen vilket senare kan användas för att bygga vidare på inkallningen vilken metod man än väljer.
Tjata aldrig genom att ropa hit flera gånger, det gäller överhuvudtaget. Ett komando ska bara sägas en gång och lydas så enkelt är det. Tjatar man lär sig hunden att man inte behöver lyssna förns föraren börjar bli irriterad. Samt det är aldrig för sent att lära gamla hundar att sitta.
Mvh
Björn