Hihi! Nej inte riktigt. Tyvärr är det så att träd får grundvattennivån att stiga. Även om de dricker mycket vatten så gör trycket(?) att grundvattnet höjs. Vi märkte det mycket tydligt på vår gräsmatta:
Längs häcken utmed vägen stod ett tiotal almar på en prydlig rad. Eftersom de skuggade gräsmattan (eh, mossmattan) och skymde den underbara utsikten mot Hallandsåsen så bestämde vi oss för att såga ner dem. Sen så har vi almsjukan nära inpå och de var dödsdömda i vilket fall som. Gräsmattan var även ganska vattensjuk, men det tänkte vi inte på då.
Efter att vi sågat ner träden (i vårvintras) hände det saker! Mossan är så gott som borta och gräset har vuxit in istället. MEN, det är inte heller vattensjukt! Grundvattennivån har sjunkit märkbart... Det var en (mycket kunnig) man som förklarade att träd drar upp vatten mot ytan pga att de drar åt sig vatten från omgivningen. Inte bara det vatten de "dricker" utan mer därtill. Jag kan tyvärr inte förklara det i vetenskapliga termer, men det kanske finns någon annan?
Alltså, när inte träden finns där och drar vatten så har inte vattnet nån anledning att dras dit. Vetenskapligt, eller hur?! Hoppas nån förstår i alla fall...
Det som behövs i en vattensjuk hage är bättre dränering!!! Bara att kavla upp ärmarna, börja gräva och lägga ner rör....