Jag är ovanligt mycket påläst i frågan. Det handlar inte bara om fullkornsris utan allt ris är en risk. Du kan aldrig veta om ditt ris är säkert eller inte. Två risodlingar som ligger alldeles intill varandra kan ha mycket olika värden av arsenik. Det beror på berggrunden, vilka bekämningsmedel som använts på fältet tidigare, bevattning mm Det spelar ingen roll om riset är ekologiskt odlat eller avsett för barn. Mycket höga nivåer arsenik har hittats i både ekologiskt ris och i risdrycker för barn.Det enda som kan halvera arseniken i riset är att skölja det några gånger innan du kokar det, koka det i extra mycket vatten och därefter skölja det igen. Detta är inte möjligt med ris som är bundet i torrfoder.Det beror helt på hur riset är behandlat, om det är fullkornsris etc.
Det går inte att säga att allt ris innehåller arsenik så det är skadligt. Läs på lite i frågan.
Tester i USA har funnit att parboiled ris haft de högsta halterna av arsenik.
Arsenic in rice
Our statistical analysis of the FDA’s test results from more than 1,300 samples found that among types of white rice, the parboiled version tended to have the highest levels of inorganic arsenic, with an average of 114 parts per billion (ppb)."
Om kromosomskador:
"The study measured damage to chromosomes within cells obtained from the urine of more than 400 adult study participants in an area of India with low arsenic in drinking water. Those who ate about 2½ to 3 cups of cooked rice per day containing more than 200 ppb of total arsenic excreted more genetically damaged cells than those eating rice with less arsenic."
Ovanstående finns publicerat i cosumersreports news 2014