Sv: Tipps för att få en välmusklad häst
Rätt foder med tillräckligt hög proteinkvot! Även en häst i vila (ok, som går i hage då) ska med korrekt foderstat vara jämnt och fint musklad, om än inte "deffad" som tävlingshästarna.
Rätt anpassad utrustning! En sadel som klämmer eller trycker hindrar ryggmusklerna från att arbeta och utvecklas, kan även skada musklerna kring manke och bogblad.
En hel och frisk hästkropp! Har hästen låsningar, snedheter, ömma, stela muskler efter ett hårt träningspass eller en vurpa i hagen, så kan den inte heller bära sig rätt eller bygga muskler jämnt. Använd equiterapeut och / eller massör att känna igenom hästens kropp med jämna mellanrum för att kolla av och ev rätta till hästen. Man kan då även be om tips på rörelser som kan stärka de muskelgrupper som hästen har försvagat av att ha gått snett, t ex. (Alla hästar är ju lite sneda, men eftersom det är så förbenat svårt att rida dem så bra att ridningen i sig rättar till det, är det inte dumt att ta en muskelkunnig till hjälp).
Slår också ett slag för vilan! Det tar 48 timmar för en muskel att återhämta sig efter ett träningspass, så för en häst under uppbyggnad bör man tänka varannan dags träning, varannan dags vila. De flesta ridmänniskor vill dock rida mer än så, och då funkar 3 dagars principen rätt bra - ett lugnare pass, ett hårdare pass, en vilodag. Framförallt ska man tänka på att ge vila efter de hårdare passen, träningar och tävlingar, styrketränande klätterpass osv.
En vältränad häst orkar ju mer utan att musklerna tar stryk och behöver repareras. Men vill man bygga muskler så behövs vilan. Har hästen redan muskler behöver den egentligen inte heller tränas mer än 3-4 ggr / vecka för att bibehålla sin nivå.
Omväxlande arbete skriver jag också under på. Både omväxlande från ena dagen till nästa, men också omväxlande under passet. Man får mycket större effekt ur både inlärningssynpunkt och muskelbyggar-synpunkt om man är noga med eftergift och pauser under passet. Låt hästen pusta, länga sig, frusta och skaka loss mellan samlingsförsöken. Det blir ärligare samlingsförsök, om man bara ber om ett par steg åt gången.
Kräv inte mer än hästen orkar heller! Arbetet ska bygga muskler, kondition, vara gymnasticerande osv - inte bryta ner genom att sitta och mala med en häst som är för trött för att avlasta sig på ett bra sätt.
Övningar då:
Aktiv skritt på lång tygel stärker överlinjen. Det ska dock vara aktiv marsch takt, så hästen använder hela kroppen bakifrån och får igång schvunget i ryggen. Strävar hästen åt helt fel håll med hals och nos kan man be om eftergift i nacken, och flytta lite i sidled för att be om lite mer avslappnad rygg, men att skritta i form behövs inte.
Lyfta på benen aktiverar mage och stärker ben och rygg. Stock och sten i skogen, cavalettisar, små gymnastikhinder, pulsa i vatten, snö eller sand (det sista med försiktighet - för mjuka underlag är inget bra för leder och senor).
Klättra. Uppför i skritt är jobbigare än när hästen får springa. Nerför kan man göra halt och ev backa något steg för att få hästen att vinkla bäckenet ordentligt. I början bör man nog nöja sig med att göra det avsuttet så man inte sliter på knäna innan de fått upp styrkan.
Övergångar. Tempoväxla, växla mellan olika gångarter, till halt osv. Varje övergång upp i tempo aktiverar bakbenen, och varje lätt förhållning (så länge man inte bär hela hästen i handen) påminner den om att bära och vinkla mer snarare än att slänga in benen under kroppen, tappa balansen framåt och bara öka farten.
Rygga är bra, för att få in bakbenen under kroppen och vinkla bäckenet. Något enstaka steg räcker gott.
Galoppfattning ur halt eller ryggning skapar bra uppförslutning. Man kan också fatta ur sluta, för att få med ytter bak om det är ett problem. Galoppfattningar överhuvudtaget är bra för magmusklerna, ländsträckaren och ryggen, dvs bärmusklerna. Håll själva galopp sträckan kort så att hästen inte blir för trött eller börjar springa, bryt av och gör ny fattning istället.
Långa lugna galoppsträckor ger också finfina magmuskler som underlättar bärandet och samlingen. Välj helst rakt spår ute, så hästen inte kommer att luta i ridhushörnorna och slita på frambenen. Be om ett jämnt lugnt tempo, ge inte för mycket stöd i tygeln (blir lättare för hästen då att ta stöd och "falla framåt" och den får då svårare att stoppa sig själv) och bryt av om hästen ökar.
Jobba med öppna, sluta, flytta bogen, bakdelsvändningar osv, stärker bakbenen och bärmusklerna på en sida i taget.