Abova
Trådstartare
Vi har i alla år fodrat med hö och trivts med det men nu börjar höet bli så oskäligt dyrt att även vi måste bita ihop och funderara på om vi inte måste gå över till "hösilage" men då poppar det ju upp tusen frågor trots att jag lagt flera dagar på att läsa på.
Så hjälp mig nu med mina funderingar.
¤ Varför är fyrkantsbalar vanligare och populärare än rundbalar trots att rundbalar verkar vara billigare. Är det verkligen så mycket smidigare att hantera och stapla.
Är det någon skillnad hur silaget är uppdelat i dem, ligger silaget alltid i kakor i fyrkantsbalarna och är det alltid lindat i en cirkel i rundbalarna?
¤ Vad heter vaccinet man vaccinerar mot botulism för?
På fass .vet hittar jag bara det för svin och mink!
Ger det först ett skydd efter 3 vaccineringar med 1 månad emellan eller han man skydd redan från början?
¤ Hur många av er vaccinerar? Jag har hört att vaccinet bara ger skydd mot en form av botulism men att de kan få en annan form , någon som vet?
¤ så det här med TS- halten där åsikterna går isär.
Jag har bestämt mig för att jag vill ha mellan 60-70 % men det mesta förstaskördssilaget även hos proffsproducenterna verkar ligga på 72-80%, detta med 8 lager plats , funkar det verkligen? Andraskörden blir istället blöt, runt 50 % vilket känns tufft för magarna.
¤ Ni som inte har balgrip och traktor, hur tusan hanterar ni era balar?
Så hjälp mig nu med mina funderingar.
¤ Varför är fyrkantsbalar vanligare och populärare än rundbalar trots att rundbalar verkar vara billigare. Är det verkligen så mycket smidigare att hantera och stapla.
Är det någon skillnad hur silaget är uppdelat i dem, ligger silaget alltid i kakor i fyrkantsbalarna och är det alltid lindat i en cirkel i rundbalarna?
¤ Vad heter vaccinet man vaccinerar mot botulism för?
På fass .vet hittar jag bara det för svin och mink!
Ger det först ett skydd efter 3 vaccineringar med 1 månad emellan eller han man skydd redan från början?
¤ Hur många av er vaccinerar? Jag har hört att vaccinet bara ger skydd mot en form av botulism men att de kan få en annan form , någon som vet?
¤ så det här med TS- halten där åsikterna går isär.
Jag har bestämt mig för att jag vill ha mellan 60-70 % men det mesta förstaskördssilaget även hos proffsproducenterna verkar ligga på 72-80%, detta med 8 lager plats , funkar det verkligen? Andraskörden blir istället blöt, runt 50 % vilket känns tufft för magarna.
¤ Ni som inte har balgrip och traktor, hur tusan hanterar ni era balar?