Om du sätter nya fruktträd så plantera inte samma sorts träd på samma plats, det är ett vanligt fel många gör och kan också varit en bidragande orsak i ditt fall.
Inga spår av att det stått träd här tidigare, åtminstone inte på flygbilder 10-50 år gamla.
Vilken sorts sjukdom skulle det vara som går på både plommonträd, äpple, körsbär och vinbär? Säkerligen torka, dåliga jordförhållanden eller helt enkelt felplanterade. Ta reda på vad som är fel före du planterar päronträd, för de är känsligare mot torr och mager jord än andra fruktträd.
Ja, det skulle väl vara Xylella då vad jag kan läsa mig till. Angående jordförhållandena så är de inte så dåliga, det är snarare fuktig jord om än något mager. Jag planterade ju ut ett nytt äppelträd förra året, och det har tagit sig bra. Dock var jag kanske mer noggrann med allt kring planteringen av trädet än vad förra ägarna var. De har också planterat sina lite väl nära varandra så.
Förutom då torka och dålig plantering kan det vara någon liten krabat som ringbarkat träden under vintern när det ligger snö. De kan göra det så långt nere att man inte ser skadan förrän man frilägger och det ger ofta samma typ av symptom. Jag bor i Skåne och här är den sortens skador inte så vanliga så första gången jag var med om det tog det ett tag innan vi förstod orsaken till att äppleträdet sakta tynade bort.
Menar du att det inte skulle synas alls ovan jord? För jag har då undersökt varje cm av barken vad jag tycker. Men plommonträdet har ju faktiskt fått nya skott längst ner.
Vinbärsgrenar tenderar att dö av ålder. Det är därför det är lämpligt att varje år skära ut de äldsta grenarna och gödsla för föryngring. Beroende på om det är svarta elelr röda så ger de frukt på två eller tre år gamla grenar. Så skär aldrig ur mer än en tredjedel av de äldsta grenarna.
När jag flyttade hit 2012 var den gamla röda vinbärsbusken en sorglig syn med massor av döda grenar. Jag skar bort det värsta och gödslade. Har skurit ur lite varje år. Nu är det en frisk och ståtlig buske
Plommonträd spricker i barken. Men det brukar inte påverka trädet speciellt mycket. Det händer på våren när solen värmer stammen och det savar. Mina träd har varit spruckna på alla de ställen där jag bott men de har gett gott om plommon ändå.
Det är inte bara plommonträdet som spruckit, utan även körbärsträdet och ett äppelträd (som är avsevärt yngre eller åtminstone mindre, stammen bara 5 cm på körsbärsträdet och ännu mindre på äppelträdet).
Angående vinbären så är det inte de äldsta grenarna som dör, utan hela busken är skadad. Så visst kan jag klippa ner och föryngra, men om det är smittsam sjukdom så lär det inte hjälpa så mycket.
Jag håller med om att försöka spara i kombination med att ta hjälp av någon kunnig om de ändå inte verkar hämta sig.
En så-länge-grej jag skulle göra är att vattna ut effektiva mikroorganismer (tex från mikrojord eller så) och till våren även spreja på bladverken. Jag har själv haft oförskämt bra resultat av det på odefinierat jätteledsna fruktträd (ett plommon, en aprikos och ett äpple). Skulle nog spraya det som uppfattas som skador också när jag tänker efter.
Har du nån länk på de där mikroorganismerna?
Högst antagligen inte Xylella, men om du ändå misstänker att det är just det så måste du göra en anmälan till växtskyddsmyndigheterna BUMS.
Ja, alltså, det känns ju verkligen som att det inte är särskilt troligt, men vill inte utesluta det förrän jag vet. Kanske ska ringa och fråga om de vill ta emot ett prov bara för att vara på den säkra sidan.
KL/allmän fundering:
Tack för tips om arborist, men eftersom träden är så små/unga/nära döden känns det inte värt. Möjligtvis för plommonträdet.
Det känns som att det ska väldigt mycket till för att de ska ha dött av torkan 2018 när jag vattnat dem under hela sommaren. Dålig jord, dåligt handhavande vid plantering, och för ivrigt beskurna, kan det verkligen fortsätta ta kål på träd även fyra år senare? De har fått gödsel och bevattning som sagt sen jag kom hit.