Nej, inte blodsopp! Det ser ju verkligen ut som djävulssopp så försök få den artad av kunniga personer i tex svamp-klapp på FB.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Nej, inte blodsopp! Det ser ju verkligen ut som djävulssopp så försök få den artad av kunniga personer i tex svamp-klapp på FB.
Har inte FB.Nej, inte blodsopp! Det ser ju verkligen ut som djävulssopp så försök få den artad av kunniga personer i tex svamp-klapp på FB.![]()
Jag har plockat minst femton champinjoner i år och inte en enda har varit maskäten, oavsett storlek!...
Tyvärr är champinjonerna ofta maskätna.
Det är som med Blodriskor och Karl-Johan: man får plocka bra många innan man hittar fräscha exemplar.
Vilken tur du har haft!Jag har plockat minst femton champinjoner i år och inte en enda har varit maskäten, oavsett storlek!![]()
De ska vara helt vita i köttet för att ätas.Efter att ha sett i denna tråd att det går att äta röksvamp fick jag med några hem igår. Frågan är hur de ska vara för att ätas? Har kastat några som börjat bli gula eller var jättebra. De som är kvar är vita eller gräddvita, men olika torrhet i köttet. Hur ser dessa ut tror ni? Är de för gamla eller bara att steka och äta? Misstänker att det är slut på säsongen för dessa? Visa bifogad fil 37683
Efter att ha sett i denna tråd att det går att äta röksvamp fick jag med några hem igår. Frågan är hur de ska vara för att ätas? Har kastat några som börjat bli gula eller var jättebra. De som är kvar är vita eller gräddvita, men olika torrhet i köttet. Hur ser dessa ut tror ni? Är de för gamla eller bara att steka och äta? Misstänker att det är slut på säsongen för dessa? Visa bifogad fil 37683
De ska vara helt vita i köttet för att ätas.
Jag provade vårtig röksvamp häromdagen, aldrig ätit något äckligare
Men nu vet jag det!
Jag är dock sugen på att prova jätteröksvamp om jag hittar det någon gång![]()
Borde inte vara men den starkt röda foten med den nästan vita hatten talar mycket för att det är ett ovanligt fynd av djävulssopp. "Växer i lövskog på kalkrik mark. En värmekrävande art som i Sverige är beroende av bevarande av de få kända växtplatserna." Stämmer fyndplatsen med det?
Plockad i Halland, tror nu att det var bittersoppBorde inte vara men den starkt röda foten med den nästan vita hatten talar mycket för att det är ett ovanligt fynd av djävulssopp. "Växer i lövskog på kalkrik mark. En värmekrävande art som i Sverige är beroende av bevarande av de få kända växtplatserna." Stämmer fyndplatsen med det?
Det kan man göra med blek taggsvamp med. Den smakar dessutom godare.Haha, jag älskar ALLA typer av röksvamp!Det är den enda svamptypen som går att knapersteka och inte har den där lite slemmiga konsistensen.
Det kan man göra med blek taggsvamp med. Den smakar dessutom godare.
Röksvampen smakade bara kemiskt tycker jag. Höll på att spotta ut dem direkt.
Rensa dem i skogen redan, de är ofta väldigt uppätna...Jag vet att jag ätit blek taggsvamp någon gång men de var länge sedan. Nästa gång jag hittar dem måste jag prova!
Dina röksvampar kanske växt på något konstigt vänster.Jag rekommenderar i alla fall att du provar jättepuffar och vanliga röksvampar också! I min mun smakar inte någon av sorterna särskilt mycket egentligen, jag gillar bara att skiva dem riktigt tunna, steka så att de blir fluffiga och torra, krydda valfritt och äta som snacks.
![]()
Är den???Hittade fjällig taggsvamp och blek taggsvamp idag på en promenad utan påse så de fick vara kvar. Den förstnämnda är väl ingen vidare matsvamp men väl en signalart för granskog med höga naturvärden.
Visa bifogad fil 37705
Ja det är en signalart men liksom andra signalarter kan de dyka upp på andra ställen också. När man hittar signalarter får man se till miljön och om de på denna plats signalerar höga värden. Att hitta en signalart säger inte så mycket om naturvärdet, såvida det inte är en mycket ovanlig art som alltid signalerar höga värden. Signalarter måste inte vara t.ex. rödlistade. De kan också vara signalarter i södra Sverige men inte i norra Sverige. På platsen där jag hittade den hade jag räknat den som en indikator på lite högre naturvärde än vanlig gallringsskog.Är den???
Signalart för skog med höga naturvärden alltså.
Jag har gott om fjällig taggsvamp, som växer i gallringsskog av gran, planterad på betesmark under sent 1970-tal/tidigt 1980-tal, på egen mark alltså, så jag har fullständig dokumentation över när marken planterades.
Definitivt motsatsen till skog med höga naturvärden.
Snarare motsatsen, betesmarkerna som planterades igen lär ska ha varit fullständigt fantastiska naturbetesmarker, med många sällsynta arter, som varit hävdade sedan medeltiden. De finns omnämnda i gamla inventeringar.
Den tidigare ägaren fick massor med tusenlappar per hektar för att plantera igen betesmark och åkermark med gran under den ovanstående perioden.
Det är skog som hos mig är under avveckling, och som ska återföras till betesmark, och i vissa fall åkermark.
På några restaurerade områden, så har fantastiskt nog, några sällsynta arter faktiskt återkommit.
Rensa dem i skogen redan, de är ofta väldigt uppätna...
Gör inte för stora bitar och stek ordentligt så är de super!!
Annars så torkar jag mkt svamp numera. Fungerar riktigt bra!
Har inte provat dem i mat än, men det kommer![]()
Jag hade stekt upp de där, men på dagen. Inte värt att försöka torka.![]()