Iaf på min lönespec står det hur mkt som betalats ut totalt under året.Ja, det var väl så jag trodde med. Men här sägs ju att arbetsgivaren inte vet det?
Huruvida de har koll på årslönen, vet jag inte. Därav tråden...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Iaf på min lönespec står det hur mkt som betalats ut totalt under året.Ja, det var väl så jag trodde med. Men här sägs ju att arbetsgivaren inte vet det?
Huruvida de har koll på årslönen, vet jag inte. Därav tråden...
Ja, det var väl så jag trodde med. Men här sägs ju att arbetsgivaren inte vet det?
Huruvida de har koll på årslönen, vet jag inte. Därav tråden...
Iaf på min lönespec står det hur mkt som betalats ut totalt under året.
Känns lite inkompetent av någon som jobbar med löner att inte veta sånt
Men be att de drar extra i skatt på lönen resten av året då, om du är bekymrad över kvarskatt.
@MissFideli Jag undrar om du blandar ihop å ena sidan vilket avdrag för preliminärskatt som din AG ska göra (vilket baserar sig på beloppet de betalar ut och din skattetabell) och å andra sidan vad du ska skatta för det aktuella året (vilket SKV beslutar baserat på uppgifter i deklarationen och din AG har noll insyn i)
Vad är det du är orolig för? Det är inget brottsligt att åka på restskatt. Är ju 100 000 tals löntagare som åker på det. Är väl bara att betala när Skatteverket skickar ut det. Eller så betalar du in i förväg. Behövs pengarna inte av skatteverket så är det väl bara att ta ut dom igen. Vad är problemet?Hade jag vetat vad de har koll på och inte, så hade jag ju inte frågat här. Eller hur?
Vad är det du är orolig för? Det är inget brottsligt att åka på restskatt. Är ju 100 000 tals löntagare som åker på det. Är väl bara att betala när Skatteverket skickar ut det. Eller så betalar du in i förväg. Behövs pengarna inte av skatteverket så är det väl bara att ta ut dom igen. Vad är problemet?
För mig som har två arbetsgivare är det hopplöst. Kommer inte över brytgränsen hos någon av dem så ingen drar den skatten men jag gör det på totalen vilket innebär en mindre rolig restskatt….
Skatteverket ger varje år ut tabeller som arbetsgivarna använder när dom drar skatt på din lön. Det finns olika tabeller eftersom det är olika kommunal skatt i olika kommuner. Om den kommunala skatten är 35% använder dom tabell 35 och om den är 29% använder dom tabell 29 (lite förenklat men i stort sett fungerar det så).
I dom här tabellerna står det hur mycket skatt arbetsgivaren ska dra när dom betalar ut en viss lön. Ex om din lön är 10 000 - 10 500 kr ska dom dra xxx kr. Om lönen är 10 501 kr - 11 000 kr ska dom dra yyy kr.
Tabellerna är anpassade för om lönen är så hög en månad att det skulle bli statlig skatt om du tjänade så mycket varje månad,
- då ska arbetsgivaren dra så mycket skatt den månaden att det täcker den statliga skatten. Arbetsgivaren korrigerar alltså det varje månad. Om du har lika mycket lön varje månad och den sammanlagt kommer över gränsen för statlig skatt - då kommer din arbetsgivare ha dragit nog med skatt varje månad för att täcka den statliga skatten.
Sen när du får inkomstdeklarationen har Skatteverket lagt ihop dina månadslöner. Utifrån din totala årsinkomst räknar skatteverket ut vad din slutliga skatt blir. Din slutliga skatt består av kommunal skatt och, om du tjänar nog mycket, statlig skatt.
Om skatten blir mer än din arbetsgivare har dragit av din lön varje månad måste du betala in mer, annars kan du få tillbaka pengar.
Så - du behöver inte göra något för att det ska bli rätt skatt om du tjänar så pass mycket att du behöver betala statlig inkomstskatt, din arbetsgivare och skatteverket löser det. Det enda som kan hända är att du möjligen får betala lite mer restskatt om du skulle tjäna supermycket en månad men då talar vi flera hundra tusen på en månad, tabellerna är inte anpassade för så stora skillnader i löner.
OBS - om du får lön får något annat ställe än din vanliga arbetsgivare (tex om du jobbar extra) så måste du be dom dra mer skatt om du betalar statlig skatt så det kan du behöva tänka på.
För mig som har två arbetsgivare är det hopplöst. Kommer inte över brytgränsen hos någon av dem så ingen drar den skatten men jag gör det på totalen vilket innebär en mindre rolig restskatt….
Betala in själv varje månad?
Skatten baseras på årsinkomst, men den preliminära skatten räknas ut månadsvis. Har man samma lön varje månad kommer detta att matcha. Varierar lönen mycket mellan månaderna kommer den preliminära skatten bli fel, vilket kommer rättas till när den slutliga skatten fastställs.
Du behöver inte fundera så mycket över statlig skatt, lönehandläggningen är så långt det är möjligt upplagd för att hamna så nära rätt skatt som möjligt (men man vet bara det man vet så kommer inkomsterna från flera håll måste man berätta det samt om det ska dras skatt för sidoinkomst istället, annars kommer det bli fel) och Skatteverket kan absolut räkna skatt. Tabellerna tar hänsyn till brytpunkten för statlig skatt (men som sagt, det bygger på att den totala inkomsten är hyfsat jämnt fördelad över månaderna)
Är det vanlig månadslön det handlar om eller är det nån form av engångsutbetalning? Om engångsutbetalning så ska det dras sidoinkomstskatt, inte tabellskatt, och vill du ta höjd för restskatt så be arbetsgivaren dra högre skatt på det: https://www.skatteverket.se/privat/...ngsbelopp.4.70ac421612e2a997f85800014872.html